Hidrometride sunt specii de gandaci care pot fi observati pe suprafata baltilor, lacurilor si in general a apelor lente, pe luciul carora sar precum o picatura de ploaie. Pana in prezent cercetatorii au clasificat aproximativ 120 de specii de hidrometride care sunt diferite intre ele prin anumite particularitati si fac parte din familia Hydrometridae si ordinul Hemiptera.

Ca si gandacii din familia Gerridae care se misca foarte rapid pe suprafata apei si hidrometridele se hranesc pe ochiurile de apa insa se misca foarte lent, mai mult prin salturi sau alunecare, chiar si atunci cand vor sa prinda prada. Apar atat pe apele dulci, saline cat si salmastre, dar si pe sol, in afara suprafetei apei, pe plante si particulele de pamant. De multe ori acesti gandaci pot fi vazuti pe frunzele plantelor plutitoare sau pe vegetatia din apropierea apei.

Majoritatea speciilor sunt mici, au lungimea minima a corpului de 0,3 cm si maxima de 2,2 cm. Au corpul ingust si lung, prevazut cu aripi anterioare transparente si scurte sau lipsit de aripi, cu picioarele subtiri, filamentoase, foarte lungi ca la paianjeni.

Capul este alungit, ochii mici dar bine evidentiati, iar in fata cu doua antere filiforme, vizibile. Hrana acestor mici vietuitoare ale mlastinilor, iazurilor sau a zonei de legatura dintre uscat si apa consta din mici nevertebrate moarte sau muribunde, ele fiind in principal specii nacrofage.

Citește și:  Specii de gândaci puturoși din familia Pentatomidae

Hydrometra Stagnorum

De asemenea vaneaza musculite, tantari si purici de apa, larve de insecte si alte tipuri de artropode. In perioada de reproducere femela se imperecheaza cu masculul si la scurt timp depune gramajoare de oua pe tulpinile si frunzele plantelor plutitoare pe apa sau foarte aproape de malul acesteia.

Hydrometra Stagnorum este o specie care traieste in Europa, Asia Centrala si Africa de Nord. Are lungimea corpului de 0,9-1,2 cm, in nuante negre-maronii, iar aripile lungi si transparente. Picioarele sunt foarte lungi si subtiri, in numar de sase, perfect adaptate sa sustina corpul cu usurinta pe suprafata apei si sa se deplaseze in toate directiile.

Hydrometra Stagnorum este un gandac pradator de mici artropode si insecte, pe care le detecteaza cu usurinta fiind sensibil la vibratiile de la oglinda apei si le prinde prin aparatul bucal ascutit printr-o tehnica speciala caracteristica acestor hidrometride.

Video – Hidrometride:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.