Hipopotamul (Hippopotamus amphibius) este al treilea mamifer terestru, ca marime, din lume, primul loc fiind ocupat de elefant, iar al doilea de rinocerul alb. Acesta este un mamifer African, care face parte din familia Hippopotamidae. Hipopotamul se imparte in 2 specii: hipopotamul comun (Hippopotamus amphibius) si hipopotamul pigmeu (Choeropsis liberiensis).

Inainte de era glaciara, hipopotamii puteau fi intalniti in nordul Africii si in Europa, si puteau sa traiasca si in zone cu climat mai rece, cu conditia ca apa sa nu inghete. Acum, acest animal a disparut din Egipt, unde demult era des intalnit in zona Nilului. Hipopotamul este semiacvatic, acesta traind si in raurile si lacurile din Africa, in grupuri de pana la 40 de indivizi. In timpul zilei un hipopotam se racoreste stand in apa sau namol, de asemenea imperecherea si nasterea puilor au loc tot in apa.

hipopotam

Hipopotamii ies din apa la asfintit pentru a paste iarba. Desi in apa hipopotamii stau impreuna, atunci cand pasc ei stau separati. In apa un hipopotam este teritorial, insa nu si pe uscat. Ochii, nasul si urechile hipopotamului sunt pozitionate sus, in varful capului. Asta le permite sa se poata scufunda in apa sau namol aproape in totalitate, evitand sa se arda la soare. Acestia trebuie sa stea in apa deoarece pielea lor subtire si lipsita de blana este vulnerabila la supraincalzire si la deshidratare.

Un hipopotam are in jur de 3,5 metri lungime, 1,5 metri inaltime si cantareste intre 1500 si 3200 de kilograme. Totusi au existat cazuri in care acesta a ajuns sa masoare 5 metri lungime si sa cantareasca 4500 de kilograme. Hipopotamii au aproape aceeasi marime ca rinocerii albi.

Masculul hipopotam continua sa creasca pe toata durata vietii, in timp ce femela se opreste din crestere pe la varsta de 25 de ani. Femela este mai mica decat masculul si nu cantareste mai mult de 1500 de kilograme. Desi pare a fi un animal greoi, hipopotamul poate alerga mai repede decat un om. Viteza unui hipopotam variaza intre 30 si 40 de kilometri pe ora. Viteza sa poate ajunge si pana la 50 de kilometri pe ora, insa aceasta viteza poate fi mentinuta numai pe o distanta de cateva sute de metri.

Desi aspectul lor fizic este asemanator cu al unui porc, rudele lor cele mai apropiate sunt de fapt cetaceele ca balenele si delfinii. Hipopotamul are picioarele scurte deoarece apa in care isi petrec majoritatea timpului le reduce povara greutatii. Ca si celelalte mamifere acvatice, hipopotamii au foarte putin par pe corp.

Hipopotamii sunt foarte teritoriali in ce privesc teritoriile din apa si de pe malurile sale. Acestia isi marcheaza teritoriile de-a lungul malurilor si le apara de masculii rivali. Un hipopotam il provoaca pe altul cascand larg. Dintii sai au lungimea de 50 de centimetri, iar acestia isi folosesc capul drept berbeci cu care impung alti masculi.

Citește și:  Mamifere, specii de mustelide – Jderul de pădure (Martes martes)

Hipopotamul este considerat cel mai periculos animal din Africa tocmai datorita faptului ca este atat de teritorial, acesta atacand turistii sau fermierii ce se aventureaza in preajma sa. Hipopotamul poate ucide chiar si lei si crocodili, si sunt responsabili pentru cele mai multe decese in randul oamenilor, dintre toate animalele din Africa. Cei care vor sa se apropie de un hipopotam trebuie sa fie precauti cand o fac, sau sa nu se apropie deloc.

Hipopotamul este ierbivor , in ciuda faptului ca are dintii foarte ascutiti. Acesta poate manca pana la 45 de kilograme de iarba intr-o singura noapte. Hipopotamul isi petrece aproape toata noaptea pascand, dupa care, chiar inainte de rasaritul soarelui se intoarce in apa pentru a digera hrana si a lenevi toata ziua.

Masculul atinge maturitatea sexuala la varsta de 7 ani, iar femela la varsta de 9 ani. Imperecherea are loc de obicei in sezoanele uscate, cand hipopotamii se strang in jurul surselor de apa. Imperecherea are loc in apa. Gestatia femelei dureaza in jur de 240 de zile, iar cand trebuie sa nasca, aceasta se va izola de turma.

hipopotamm

Femela va naste un singur pui, de obicei in apa, iar femela impreuna cu puiul stau departe de turma timp de 10-44 zile. La nastere, puiul cantareste in jur de 42 de kilograme. Acesta va incepe sa manance iarba la varsta de 3 saptamani, insa va continua sa suga lapte de la mama sa pana la varsta de un an. La varsta de 5 ani va incepe si el sa pasca noaptea alaturi de mama sa.

Pentru a fi in siguranta, puiul sta aproape de mama atat in apa cat si pe uscat, aceasta aparandu-l de lei, crocodili si chiar de masculi. Masculii au obiceiul sa atace puii cand se afla in apa, iar pe uscat ii pot calca in picioare din greseala. Cand un mascul se apropie de pui, femela il va ingramadi pe mascul, care se va lasa in jos si va sta pe loc pentru a-i arata ca nu a vrut sa faca niciun rau puiului. Atunci cand femelele se duc sa pasca, puii sunt lasati in grija altor femele,1-7 la numar.

Populatia hipopotamilor este amenintata datorita pierderii habitatului si a vanatului acestora de catre oameni. Acest animal a fost pus pe Lista Rosie in mai 2006, ceea ce inseamna ca hipopotamii sunt in pericol serios de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.