Hotel-Dieu este un spital caritabil ce a luat fiinta dupa Razboiul de 100 de Ani, aceasta institutie internand primul pacient in ziua de Anul Nou, in anul 1452, si externandu-l pe ultimul in 1971 — putine sunt spitalele din Europa care sa fie la fel de fascinante ca acesta din Beaune, Franta si, mai mult, nu multe sunt institutiile de acest fel care sa se fi bucurat de o asemenea traditie.

Hotel-Dieu1

Cel care a infiintat remarcabilul Hotel-Dieu a fost Nicolas Rolin, care, in anul 1443, a deschis acest spital. Cancelar al ducilor de Burgundia, Nicolas Rolin a fost ajutat de sotia sa, Guigone de Salins, cei doi punand temelia unui spital ce urma sa ii ajute pe cei saraci, respectiv sa-i ingrijeasca. In vremurile moderne, o asemenea initiativa ar putea trece neobservata, insa la acele vremuri, infiintarea unui spital pentru ingrijirea celor defavorizati era cu siguranta o masura mai mult decat binevenita, dat contextul social de atunci.

Odata ce intram in curtea interioara pietruita a spitalului, de altfel, fermecatoare, ceea ce ne va atrage atentia va fi cladirea construita intr-un stil simplu, dar totusi cu mult bun gust. Structura din lemn are un acoperis de lemn, realizat din sindrila policroma peste care si-au facut loc mai multe modele geometrice. In pus, acoperisurile triunghiulare cu pinacluri gratioase ii confera constructiei un aer aparte, deosebit.

Hotel-Dieu11

Iar dispunerea constructiei, forma sa, avea un rol bine delimitat, galeria lunga, ce era acoperita, permitandu-le maicutele sa se miste, atunci cand conditiile vremii erau nefavorabile, dintr-o parte in alta a cladirii, trecand in fiecare salon al bolnavilor. Important de mentionat este faptul ca saloanele bolnavilor erau accesibile doar din afara, tocmai de aceea s-a construit aceasta galerie lunga, care s-ar putea numi si veranda. Marea Sala a Saracilor este incaperea principala, aceasta avand un tavan impodobit din lemn.

Citește și:  Casa lui Martin Luther: Obiective turistice Germania - Wittenberg

Interesant este ca paturile erau aranjate in asa maniera incat pacientii sa stea cu fata spre altarul din capatul salii, pentru a lua parte la slujbele tinute acolo. Pe langa pacientii saraci si defavorizati, la spitalul Hotel-Dieu mai erau tratati si oamenii mai instariti. Pentru acestia, s-a construit un salon mai mic, numit Salle Saint Hugues. In prezent, vizitatorii pot admira atat farmacia, cat si bucataria, care s-au conservat in conditii excelente.

Hotel-Dieu111

Dar de departe cea mai frumoasa incapere pe care turistii o vor putea vedea aici, la Hotel-Dieu din Beaune, va fi Salle Saint Louis, in care se afla cea mai mare comoara din Beaune, si anume un urias poliotic de altar al Judecatii de Apoi (1446-1452), realizat de Rogier van der Weyden. Trebuie retinut ca polipticul este o pictura compusa din mai multe panouri, respectiv o opera de arta alcatuita din mai multe tablouri ce se pot completa.

Mai mult decat atat, vizitatorii au la dispozitie si o lupa, prin care pot vedea de aproape chinurile celor condamnati la moarte. In sfarsit, fostul spital Hotel-Dieu se afla astazi in administratia unei organizatii caritavile, Hospices de Beaune. Aici, se organizeaza in fiecare an o licitatie de vinuri, si nu intamplator – in definitiv, Beaune este capitala regiunii viticole a Burgundiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.