Parte a Regiunii de dezvoltare Vest, judetul Hunedoara se afla in Transilvania, in vestul Romaniei. Judetele vecine sunt Alba (nord-est, respectiv est), Gorj (sud), Valcea (sud-est), Timis si Caras-Severin (vest). E alcatuit din sapte municipii (cel mai important este Deva, care e si resedinta de judet), sapte orase si 55 de comune.
Sapaturile arheologice efectuate de-a lungul timpului au scos la iveala faptul ca judetul Hunedoara e locuit neintrerupt inca din epoca paleolitica. Pe teritoriul acestui judet s-au manifestat mai multe culturi, printre care Stracevo-Cris (una din cele mai vechi culturi neolitice de pe continent), Turdas (despre care se spune ca a folosit scrierea pentru prima data, inaintea Sumerienilor), Petresti si Cotofeni.
In perioada geto-dacilor, judetul actual a avut un rol foarte important, avand in vedere ca Sarmizegetusa Regia era capitala Daciei preromane. Mai mult, cele sase fortarete din Muntii Orastiei (Sarmizegetusa Regia, Costesti – Cetatuie, Luncani – Piatra Rosie, Capalna, Costesti – Blidaru si Banita, toate monumente UNESCO), care inconjurau Kogaionon (muntele sfant al dacilor), au fost construite pe teritoriul judetului Hunedoara.
Istoria judetului este una bogata si importanta in contextul istoric al Romaniei, in general. De-a lungul timpului, Hunedoara a fost implicat in multe evenimente: Iancu de Hunedoara si-a purtat aici luptele impotriva turcilor, Horia, Closca si Crisan si-au pornit aici rascoala, iar in timpul Revolutiei de la 1848 a participat direct, sub comanda lui Avram Iancu. Mai mult, multe dintre personalitatile de seama ale Romaniei s-au nascut in acest judet: Nicolae Olahus, Aurel Vlaicu, Ioan Budai Deleanu si Ovidiu Densusianu sunt doar cateva dintre ele.
Judetul Hunedoara prezinta un potential turistic ridicat. Rezervatiile naturale, monumentele de arta si de arhitectura, relieful montan, traditiile si folclorul sunt motivele pentru care judetul merita a fi vizitat. Judetul este impartit in trei zone etno-folclorice: Tinutul Padurenilor, Tara Hategului, Tara Zarandului si Valea Muresului. In Tinutul Padurenilor (partea de est a Muntilor Poiana Rusca) principalul obiectiv turistic este municipiul Hunedoara. Aici se poate vedea unul din cele mai frumoase castele din Romania si chiar din Europa, Castelul Corvinilor (sau Huniazilor), un edificiu in stil gotic a carui constructie a inceput in secolul al XIV-lea.
Tara Zarandului este un teritoriu impartit de judetul Hunedoara cu judetele Alba si Arad, “capitala” sa fiind municipiul Brad, unde se afla Muzeul Aurului, unic in Europa – acest muzeu prezinta istoria mineritului in zona si cuprinde mai mult de 2000 de exponate, unele dintre ele fiind realizate din aurul extras din Muntii Metaliferi. Zona se mandreste si cu Muntele Vulcan (care este rezervatie naturala, datorita celor 11 specii de plante dacice, endemice si carpatine si celor 18 specii rare de plante alpine) si cu Muntele Gaina, unde, an de an, are loc Targul de fete, la care participa toate domnisoarele care vor sa isi gaseasca soti. De altfel, in zona au loc tot felul de festivaluri, menite sa omagieze istoria. Serbarile de la Cheia – Dupapiatra este un omagiu adus Revolutiei de la 1848, iar motii reusesc de fiecare data sa surprinda prin manifestatiile lor.
Tara Hategului este una din cele mai bogate zone ale tarii in ceea ce priveste obiectivele turistice. Aici au fost descoperite fosile de dinozauri si tot aici se afla cele mai vechi biserici din piatra din Romania: Biserica “Sfantul Nicolae” din Densus (ridicata in secolul al XIII-lea, se afla pe lista monumentelor propuse pentru patrimoniul UNESCO) si bisericile din Strei, Streisangeorgiu sau Santamaria-Orlea. In aceasta zona se pot vizita si Manastirea Prislop (ctitorita, la inceputul secolului al XV-lea, de calugarul Nicodim; in fiecare an, aici se organzieaza pelerinaje la mormantul Parintelui Arsenie Boca), Cetatea Colt (despre care se spune ca l-ar fi inspirat pe Jules Verne in scrierea celebrului roman “Castelul din Carpati”), Sarmizegetusa Regia sau Castelul Kendeffy (unul din cele mai bine pastrate monumente din Tara Hategului, castelul a fost ridicat, in 1782, de familia nobiliara Kendeffy).
Nu in ultimul rand, odata ajuns in judetul Hunedoara, turistul nu trebuie sa rateze Valea Muresului, unde principalul obiectiv este municipiul Deva. Ruinele Cetatii Deva reprezinta cea mai importanta atractie a municipiului, iar in ultimii ani, autoritatile au demarat un proiect de restaurare.
Cetatea inca reprezinta un mister, deoarece se spune ca ar fi conectata cu Castelul Huniazilor printr-un tunel subteran, insa acesta nu a fost niciodata descoperit. Interesant este si orasul Orastie, locul in care a fost tiparita “Palia de la Orastie”, prima traducere in limba romana a primelor doua carti de la inceputul Vechiului Testament. De asemenea, turistii pot vizita Casa memoriala “Aurel Vlaicu” din satul care ii poarta numele celebrului inventator, dar si localitatea Simeria, unde se afla un parc dendrologic cu mai mult de 200 de taxoni, care se afla pe locul 3 in Europa, in ceea ce priveste suprafata (70 de hectare).