Iguana cu guler din Madagascar este o specie arboricola care traieste in regiunile din nord-vestul acestei insule dar si in insula Grand Comoro. Cu un colorit variat și comportamente interesante, această reptilă atrage atenția herpetologilor și pasionaților de animale sălbatice.
Caracteristicile fizice ale iguanei cu guler
Soparla impresioneaza prin corpul ei robust si coada spinoasa. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de pana la 30-37 cm. Coloritul este gri-maroniu cu pete cafenii si guler negru. Masculul este mai mare decat femela, are un colorit mai intens si capul mai mare. De asemenea coada masculului este mai tepoasa, iar rolul ei este de protectie impotriva pradatorilor.
Are o lungime foarte mare, uneori depaseste marimea corpului, iar suprafata ei este acoperita cu spirale de solzi teposi care alcatuiesc un fel de armura cu spini ascutiti. In caz de pericol soparla se retrage in crapatura unui copac astfel incat coada sa fie o bariera in calea dusmanului. Cei mai mari dusmani ai ei sunt serpii si pasarile de prada.
Capul soparlei este alungit si destul de lat, gura are deschiderea larga iar botul este rotunjit la varf. Ochii sunt mari, expresivi, acoperiti de pleoape, ii permit sa observe cu usurinta mediul inconjurator, iar acuitatea vizuala este foarte bine dezvoltata. In jurul lor prezinta cate un inel de culoare deschisa, de obicei portocalie.
Gatul este gros si robust, face perfect legatura dintre cap si corp. Membrele posterioare sunt mai mari si mai musculoase decat cele anterioare si au coloritul gri-cenusiu cu pete maronii. Labele au fiecare cate cinci degete, toate prevazute cu gheare mici, tari si foarte ascutite. Acestea ii permit sa se catere cu usurinta pe trunchiul si crengile copacilor si sa alerge pe diferite suprafete cu viteza foarte mare.

Dieta și comportamentul de vânătoare
Reproducerea la aceasta specie este ovipara, femela depune 4-6 oua in fiecare sezon. Hrana sa consta in special din insecte, pe care le prinde rapid cu ajutorul limbii lungi musculoase. Are obiceiul sa stea nemiscata pe trunchiul unui copac si sa astepte ca o insecta sa intre in raza ei de actiune, o urmareste incet, o localizeaza cu ochii iar cand considera ca este cel mai bun moment se repede asupra ei cu gura deschisa si o prinde cu limba lipicioasa.
Iguana cu guler în captivitate: condiții de îngrijire
Iguana cu guler din Madagascar poate fi crescuta si in conditii de captivitate. Are nevoie de un adapost din sticla de forma unui terariu orizontal, in care umiditatea sa fie ridicata. Temperatura este si ea foarte importanta, trebuie sa fie apropiata de cea a mediul natural din Madagascar, pentru ca soparla sa nu fie stresata si sa se dezvolte normal.
In timpul zilei temperatura trebuie sa fie de 26-30 grade Celsius, iar pe timp de noapte trebuie sa fie mai scazuta de 22-24 grade Celsius. Hrana poate fi alcatuita din insecte si completata macar o data pe saptamana cu vitamine.
Iguana cu guler din Madagascar are denumirea stiintifica de Oplurus cuvieri (nume ales in onoarea anatomistului francez Georges Cuvier). Face parte din ordinul Squamata, familia Opluridae si nu este o specie pe cale de disparitie. Exista doua specii ale genului Oplurus si anume: Oplurus cuvieri cuvieri si Oplurus cuvieri comorensis.
Rolul ecologic al iguanei cu guler în pădurile tropicale
Iguana cu guler din Madagascar contribuie la menținerea echilibrului ecologic în pădurile tropicale. Fiind un prădător activ al insectelor, aceasta ajută la controlul populațiilor de dăunători, protejând vegetația locală.
În același timp, iguana joacă un rol important în dispersarea semințelor, deoarece unele specii de plante consumate de reptilă sunt răspândite prin excrementele sale. Prezența sa în ecosistem este considerată un indicator al sănătății mediului înconjurător, iar declinul populațiilor ar putea afecta negativ biodiversitatea regiunii.
Curiozități despre iguana cu guler din Madagascar
Această reptilă fascinantă are câteva trăsături unice. Pe lângă coada sa spinoasă, ochii săi sunt capabili să perceapă mișcările foarte fine, fiind un avantaj în detectarea insectelor.
Un alt aspect interesant este comunicarea prin semnale vizuale – iguana își ridică și coboară capul în repetate rânduri pentru a avertiza alte exemplare despre pericole sau pentru a-și marca teritoriul. În plus, denumirea sa științifică, Oplurus cuvieri, este un omagiu adus anatomistului Georges Cuvier, unul dintre pionierii anatomiei comparate.
Foto – Iguana cu guler din Madagascar (Oplurus cuvieri):