In vino veritas este o expresie latinească celebră, veche de peste două mii de ani, însemnând “În vin este adevărul!” şi făcând referire la faptul că, atunci când omul se află sub influenţa licorii lui Bachus, ameţit sau, cum sugestiv se spune în limba română, “aghesmuit”, spune adevăruri pe care altfel nu le-ar fi spus sau recunoscut.

Forma latinească a expresiei se datorează lui Plinius cel Bătrân (secolul I d.Hr.), autor al cunoscutei “Naturalis Historiae” (Istoria Naturală), operă în care este folosit si acest adagiu.

Originea expresiei In vino veritas este însă mult mai veche şi trebuie căutată în limba greacă – “En oino aletheia”. În opera lui Alceu, poet grec, din secolul al VII-lea i.Hr., se găseşte prima referinţă în legătură cu maxima “În vin este adevărul!”. Alceu a scris imnuri pe teme politice, sociale, dar şi laude despre vin, bucate alese şi dragoste, el însuşi fiind un participant activ la viaţa cetăţii.

In vino veritas, in aqua sanitas
In vino veritas, in aqua sanitas

Se spune că, pe vremea lui, a lui Alceu, celor bănuiţi de fapte reprobabile li se dădeau de băut, din amfore mari, vinuri tari, pentru a-i îmbăta şi a-i face, în felul acesta, să spună adevărul. Este un fapt pe care oamenii l-au descoperit încă din cele mai vechi timpuri, că cei aflaţi în stare euforică dezvăluie gânduri, adevăruri, taine, dorinţe, intimităţi pe care, în starea normală se străduiesc să le ascundă.

Citește și:  Cum este corect – portofeluri sau portofele, portmonele sau portmonee?

Herodot, istoricul grec al antichităţii, povestind despre persani, spune că, dacă aceştia hotărau ceva în timp ce consumau vin, era obligatoriu să reconsidere hotărârile respective a doua zi, cu mintea limpede.

Maxima In vino veritas a fost adesea extrapolată, în sensul extinderii sensului. Aşa a apărut, de exemplu, varianta: “In vino veritas, in aqua sanitas” (În vin este adevărul, în apă, sănătatea”.

Scriitorul francez Francois Rabelais, în secolul al XVI-lea, a parafrazat expresia “In vino veritas” în forma: “Sucul strugurilor clarifică spiritul şi înţelegerea, calmează furia, îndepărtează tristeţea şi aduce bucurie şi jubilare” (“Le jus de la vigne clarifie l’esprit et l’entendement, apaise l’ire, chasse la tristesse et donne joie et liesse”).

În vin este adevărul!
În vin este adevărul!

La alte popoare, se întâlnesc variaţiuni pe aceeaşi temă, în zicerile lor. Danezii, de pildă, spun că: “De la copii şi de la oamenii beţi vei afla întotdeauna adevărul”, englezii – “Cuvintele unui om beat sunt gândurile unui om treaz”, nemtii– “O gură beată face un favor adevărului”, spaniolii – “Când vine vinul, iese secretul”.

In vino veritas este şi titlul unui eseu scris de filosoful danez Kierkegaard, care, după modelul Dialogurilor lui Platon, imaginează o conversaţie între cinci pieteni despre dragoste.

De asemenea, multe reviste şi cluburi ale enofililor (producătorii de vinuri interesaţi de producerea şi îmbunătăţirea acestei băuturi) au ca motto expresia “In vino veritas”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.