Dalai Lama este atât o titulatură pentru liderul religios al Tibetului, cât și o instituție religioasă. Primul Dalai Lama s-a născut în secolul al XIV-lea.

Dalai Lama1

Dalai Lama este un adept al compasiunii și al păcii în lume. Până azi, și-a prelungit samsara în favoarea lumii, ajungându-se la 14 renașteri a fluxului său de conștiință.

Dalai în limba mongolă înseamnă ocean și lama înseamnă maestru, guru. Lama este termenul indian pentru a desemna rangul unui „preot înalt”, care învață sau îi îndrumă pe ceilalți în „Dharma”, îi învață despre modul în care aceștia trebuie să se comporte pentru a atinge iluminarea. În sanscrită termenului de lama îi corespunde denumirea de guru.

Budismul tibetan este practicat în Mongolia, în Serbia (sudul și sud-centrul regiunii), în sudul Rusiei europene (Kamykia), în nordul Chinei, în Tibet, în Mongolia, în nordul Nepalului și în unele regiuni din India.

Dalai Lama face parte din școala tibetană a budismului, numită Gelug; este cunoscută și sub denumirea de secta Pălăriei Galbene. Secta galbenă este una dintre cele mai noi și răspândite secte, înființată de Je Tsongkhapa, la sfârșitul secolului al XIV-lea.

Ciclul reîncarnărilor lui Pema Dorje, primul Dalai Lama

Dalai Lama1

Cunoscut sub numele religios Gendun Drup, Pema Dorje a fost primul Dalai Lama. A trăit între anii 1391 -1474 și a fost până la vârsta de 7 ani crescut ca păstor; la vârsta de 14 ani a depus jurământul de călugăr. Dalai Lama este o reîncarnare a „bodhisattva” al compasiunii. Bodhisattva, alături de Arhat, Buddha, Pratyekabuddha sunt stările unor ființe umane care au dobândit iluminarea și sunt în drumul lor spre obținerea eliberării.

Au urmat Gendun Gyatso și Sonam Gyatso; ultimul a încheiat o alianță cu Altan Khan, liderul mongolilor, care l-au numit „Dalai”. Astfel s-a format această instituție și titulatură. De la sfârșitul secolului al XVII-lea, Dalai Lama va avea și control politic asupra zonei centrale a Tibetului. Acest lucru a venit ca urmare a faptului că Ngawang Lobsang Gyatso a reușit să unifice Tibetul central, care era caracterizat la acea vreme de multe războaie civile. Al cincilea Dalai Lama a întreținut relații politice și cu China. De aici a urmat un curs de succesiuni.

De găsirea lui Dalai Lama sunt responsabili guvernul tibetan și „Înalții Lama”. Guvernul Chinei a anunțat cu toate acestea că vrea să fie ultima autoritate care alege următorul succesor al lui Dalai Lama. Găsirea marelui preot se face prin meditație și reculegeri la lacul Lhamo La-tso, unde este așteptat un semn sub forma direcției de căutare și o imagine. Odată găsit, el este supus unor teste și dacă este perceput ca fiind următorul dalai lama, este inițiat în sutra budistă și în rolul de șef spiritual al Tibetului, în Mănăstirea Drepung.

Cel de-al XIV-lea Dalai Lama a fost întronat abia în 1950, în timpul invaziei chineze asupra Tibetului. În 1951 a fost acceptată încorporarea Tibetului în Republica Populară Chineză. Pentru a scăpa de conflictele din 1959, când rebelii din Lhasa (capitala Tibetului) s-au răsculat împotriva armatei chineze, s-a retras în India pentru a conduce guvernul din exil. După ce a stabilit guvernul în India, 80.000 de refugiați din Tibet l-au urmat. În 2001 Dalai Lama de azi a renunțat la puterea politică absolută în favoarea unui parlament ales de persoanele tibetane aflate și ele în exil.

Actualul Dalai Lama

Dalai Lama111

S-a născut la 6 iulie 1935, în Taktser, Qinghai cu numele de Lhamo Dondrub. Cel de-al XIV-lea Dalai Lama locuiește în nordul Indiei, în Dharamsala.

A câștigat premiul Nobel pentru pace în 1989.

Actualul Dalai Lama afirmă că militează pentru un Tibet non-violent, pentru păstrarea culturii budiste tibetane și promovarea valorilor umane. În acest sens, participă la vizite internaționale, publicații sau speechuri.

Se vede ca fiind un simplu călugăr budist. Devenit involuntar al XIV-lea Dalai Lama, o instituție cu rol de lider spiritual al Tibetului, reîncarnarea sa a reprezentat un subiect mult disputat. Afirmând faptul că este singurul care poate hotărî dacă se va reîncarna sau nu, cel de-al XIV-lea Dalai Lama a fost criticat, zicându-i-se că nu poate lua singur această decizie. Deși este vorba de viața sa, atât liderii Tibetului, cât și liderii Chinei vor ca reîncarnarea sa într-o altă persoană să aibă loc, refuzându-i dreptul de a alege.

Din convingerile lui putem menționa ideea că fericirea este urmarea acțiunilor proprii. Pentru a o avea, trebuie practicată compasiunea. Scopul cel mai important în viață este să îi ajutăm pe alții sau, dacă nu putem, măcar să nu îi rănim.

Cauza unei minți tulburate este mânia. Mânia poate veni din obsesia pentru propria persoană. O analiză a unei probleme din mai multe unghiuri te face o persoană mai deschisă. Modul de a rezolva o problemă între persoane se face prin discuție, conversație.

Cel de-al XIV-lea Dalai Lama încearcă în discuțiile sale să transmită compasiune, pace și fericire.

http://www.youtube.com/watch?v=Z7tSZUwwiFw

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.