Insula indoneziana Bali pare un adevarat paradis – cu paduri tropicale pline cu maimute, cu vulcani cu cratere presarate cu lacuri, cu pante verzi ale muntilor, adanc brazdate de rauri repezi cu numeroase cataracte si cascade, cu pante ce cad direct in mare, cu temple si palmieri, cu fete cu pielea cafenie.

Astfel Insula Bali este cunoscuta si sub numele de: ,,Ultimul paradis”, ,,Insula celor o mie de temple”, ,,Insula zeilor”, ,,Insula magica”, ,,Insula demonilor”, ,,Insula romantica”.

Buleleng
Buleleng

Este situata la sud de Ecuator, despartita de Insula Java doar printr-o stramtoare ingusta de 3,5 km. In partea de est, se afla Gunugn Agung, cel mai inalt munte de pe insula, considerat sacru. Lantul de munti vulcanici, care o strabat de la est la vest, impart insula in doua. Regiunea de nord, Buleleng, produce principalele produse de export: vite, cafea. Pamanturile din aceasta zona sunt acoperite de culturi de arahide, varza, ceapa, etc. Ferigile, iarba elefant, florile salbatice atarna de stancile de lava, iar pinii si chiparosii se afla in zonele mai inalte.

Bukit
Bukit

O alta regiune arida este peninsula calcaroasa Bukit (,,Muntele”), de la care un drum stancos duce la apele adanci si limpezi ale coastei sudice. Peninsula se termina cu o stanca lunga, inaltandu-se la 80 m deasupra marii. Aici a fost construit Uluwatu – unul dintre cele mai venerate temple ale insulei. Despre fundatia sa de piatra se crede ca ar fi o corabie pietrificata de zeita marilor, Dewi Danu.

Nusa Penida
Nusa Penida

In partea sudica a Insulei Bali se afla o insula stearpa, Nusa Penida, considerata a fi locuinta lui Gede Metjaling, uriasul cu colti, cel care bantuie plaja pustie. Pe vremuri insula era folosita drept inchisoare de catre regii din Bali, astazi Nusa Penida se afla sub jurisdictia districtului de est, Klungkung.

Denpasar
Denpasar

Cel mai mare oras din Insula Bali este Denpasar (,,Nordul targului”), orasul de resedinta al insulei. Jalan Veteran este principalul bulevard care incepe cu o statuie uriasa a unui demon paznic. Dupa traditia balineza fiecare incucisare de strazi are o astfel de statuie, care inlatura duhurile rele.

In Piata Badung, femeile intind tarabe cu marfuri in fiecare zi, fiecare negustor aduce o mica ofranda zeului prosperitatii, Ratu Mas Melanting a carui templu se afla in apropiere. In Denpasar se afla si alte locuri interesante, in apropiere se inalta Pari Pemetjutan construit in locul fostului palat (resedinta regala) distrus in luptele dintre locuitorii insulei si soldatii olandezi, in anul 1906. Pavilioanele adapostesc valoroase manuscrise, opere ale literaturii clasice, arme traditionale, colectii de picturi balineze, renumit este ,,clopotul de aur”. Orasul are un Conservator Kokar de arte instrumentale si dans, aici se pot urmari repetitii de dans javanez si balinez.

Pura Jagatnata
Pura Jagatnata

Pe timp de luna plina, locuitorii Denpasarului depun ofrande la Pura Jagatnata – un templu ridicat in apropierea Muzeului Denpasar, dedicat lui Sanghyang Widi, zeul suprem. Templul simbolizeaza pentru balinezi ordinea universala. Broasca testoasa Bedawang si doi serpi reprezinta baza lumii, suportul. Tronul in forma de turn semnifica cerul indepartat.

Denpasar Museum
Denpasar Museum

Muzeul din Denpasar, construit in 1932 de guvernul olandez, prezinta o istorie a artei balineze din cele mai vechi timpuri pana in sec. al XX-lea. Aici sunt diverse exponate, unelte din piatra, sarcofage, masti ceremoniale, monezi chinezesti etc. Arhitectura muzeului combina stilul a doua principale edificii din Insula Bali, templul si palatul. Cladirea principala se aseamana cu Palatele Karangasem din vestul insulei. Cladirea fara ferestre reflecta stilul Palatului Tabanan din estul insulei, in timp ce o alta cladire din caramida seamana cu Palatul Singaradja. Astfel muzeul este un adevarat monument al realizarilor culturale ale istoriei balineze.

Insula Bali este una din cele 26 de provincii ale Republicii Indonezia. Bali este impartita in 8 districte denumite ,,kabupaten”, fiecare condus de un guvern oficial, numit ,,bupati”. Cel mai mare district este Budung, in sudul insulei, care include si orasele Denpasar, Buleleng.

Benoa
Benoa

Dintre cele patru porturi ale insulei, Benoa se afla in apropiere de aeroport si este principalul port pentru import-export. Buleleng este cel mai vechi port, a servit pe vremuri companiilor de navigatie olandeze. Padang Bali este un alt port care in est asigura traficul intre Bali si Lombok, iar Gilimanuk aduce marfuri din Insula Java de Est.

Adevarata viata in Bali este concentrata in miile de sate si catune ascunse in bogata vegetatie tropicala. Casele au acoperisurile lor de paie, ascunse dupa ziduri de pamant, intrerupte din loc in loc de porti inguste si inalte.

Orasele mai importante din insula au locuri amenajate pentru organizarea targurilor. ,,Targul mare” se organizeaza la fiecare 3 zile, prin rotatie in cate un sat. Femeile sunt cele care participa la targ, rareori pot fi vazuti si barbati (cand au de dus o incarcatura mai mare). Aici se vand nenumarate arome de ulei de cocos, flori, mirodenii, peste uscat, etc. Cele mai multe piete au un mic templu ridicat in cinstea zeitei fertilitatii, a gradinilor si targurilor, Dewi Melanting. Bale Agungul este sala publica in care Consiliul satesc isi tine adunarile si este nelipsita din satele balineze.

Balinezul simte apasarea singuratatii doar in rare momente ale vietii sale. Nici moartea nu inseamna pentru el o separare, in credinta lor moartea fiind doar o calatorie a sufletului intr-un loc de odihna in ceruri, unde se crede ca viata este la fel ca cea din Bali, dar lipsita de necazuri si suferinte, pana in clipa cand va reveni pe pamnat in trupul unui nou nascut.

Principala cultura care asigura hrana este orezul. Orezul este tratat cu veneratie si respect si cultivarea lui s-a transformat in totalitate intr-un adevarat cult. Balinezii sunt cei mai vestiti din arhipelag, in cultivarea orezului: orez alb, variante de orez rosu si negru indian.

Balinezii au preocupari artistice, barbati sau femei toti pot picta, toti stiu sa ciopleasca in lemn sau in piatra, sa cante la un instrument sau sa danseze. Femeile stiu sa pregateasca minunate ofrande, sa participe la dansuri, la tesut stofe si panze frumoase.

Pura Desa
Pura Desa

In Insula Bali sunt temple mari sau mici, simple sau complexe, pretutindeni. Pe langa micutul lacas din orice gospodarie, pe langa cele trei temple – Pura Desa, Pura Puseh, Pura Dalem – pe care orice sat trebuie sa le aiba daca vrea sa fie socotit o comunitate sateasca completa. Impreuna cu decoratiunile sale minunate, templul are si sculpturi reprezentand fantasme, uriasi, diavoli, vrajitoare, serpi si pasari mitologice. Trupurile lor robuste si costumele releva trasaturile artei balineze. Nu este nici un templu fara impresionantele portrete de zeitati, eroi si paznici mitologici (aflati la poarta templului).

O mare parte din an, templele balineze sunt parasite, dar in timpul zilelor de sarbatoare sunt aglomerate. In aceste zile fiecare balinez se imbraca frumos si pregateste pentru oaspetii care vin la temple: mancare, muzica si spectacole. Sunt perioade in Insula Bali cand se desfasoara festivaluri in toate templele. Cea mai cunoscuta ceremonie este ,,Odalan” sau ,,Sarbatoarea templului” – care se desfasoara numai o data pe an.

Principalele atractii sunt: pesterile sacre, la sud intinsele plaje tropicale cu nisip alb si fin, la nord plajele de natura vulcanica cu nisip negru, padurile tropicale cu vegetatie luxurianta si numeroase palate si temple – ii incanta pe vizitatori.

Pe coasta de nord a Insulei Bali se intalnesc plantatii de vanilie, cafea, cacao, struguri si terase cultivate cu orez.

Templul Mamei de Besakih
Templul Mamei de Besakih

Templul Mamei de Besakih (in apropiere de vulcanul Agung) este cel mai mare templu hindus din Indonezia si cel mai sacru din Insula Bali. Turistii amatori de sporturi nautice pot face rafting, surfing, snorkeling, scuba diving in apa printre pestii tropicali. Ei vor fi impresionati de reciful de corali. Cei atrasi de latura mistica pot vizita templele balineze, pot escalada vulcanii Agung si Batur, considerati de localnici ,,zei”. Pe coasta de sud-vest, pe stanci se afla Templul Pura Luhur Uluwatu, iar in imprejurimi traiesc nenumarate maimute, care vin pana in zona templului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.