Cea mai importanta insula fortificata care apara intrarea in golful Manila, Corregidor a jucat un rol crucial in ultimele secole. Atunci cand insulele Filipine erau in proprietatea Statelor Unite ale Americii, in prima jumatate a secolului al XX-lea, armata americana a construit numeroase structuri pe insula, la circa 3,2 kilometri de peninsula Bataan, mai cu seama pe insula principala Luzon, unde s-a instalat un centru militar. Pe langa amplasamentele pentru artilerie, armata americana a pus la punct si o retea de tunele, in care functiona sediul administrativ. In plus, s-au ridicat aici si cateva baraci, un spital subteran si depozite indeajuns de incapatoare cat sa adaposteasca suficienta apa si mancare cat pentru 10.000 de oameni, pe o perioada de cel putin sase luni.
Peste cativa ani, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, si anume in luna decembrie a anului 1941, japonezii aveau sa invadeze insula Luzon, ceea ce a dus, pe cale de consecinta, la retragerea trupelor americane si filipineze in peninsula Bataan. In tot acest timp, insula Corregidor trecea prin bombardamente aeriene si de artilerie extrem de puternice, insa dezastrul urma sa vina atunci cand trupele din Bataan s-au predat la 9 aprilie 1941.
Japonezii au devastat efectiv insula, cu toate ca, pe Corregidor, se aflau indeajuns de multe arme cat sa se riposteze. Initial, s-a dorit ca tunurile din Corregidor sa fie folosite impotriva unor tinte navale aflate la mare distanta de asezarea lor. In schimb, acestea au fost prea putin folosite, trupele luptand impotriva fortelor japoneze cu mortierele mai degraba, decat cu tunurile.
Tocmai de aceea cei de pe insula s-au vazut nevoiti sa capituleze. Prin urmare, atunci cand fortele japoneze terestre si navale au venit pe insula, la 5 mai, nu au avut de infruntat nicicum niste trupe organizate, cu un scop precis, si anume castigarea bataliei. In timp ce japonezii inaintau tot mai mult in reteaua de tunele, comandantul american, generalul-locotenent Jonathan Wainwright, s-a vazut pus in fata faptului implinit, nemaiputand sa riposteze in niciun fel. El a spus: „Suntem supusi unui bombardament ingrozitor; nu e rezonabil sa ne asteptam sa rezistam mult timp”. Astfel, rezistenta americana din Filipine avea sa se termine intr-un mod deloc onorabil pentru Statele Unite.
Datorita importantei sale istorice, insula Corregidor a fost declarata un monument. Instalatiile militare au fost conservate exact la fel cum au fost in acea batalie, insula devenind un obiectiv turistic extreme de popular. O imagine fermecatoare dar, in acelasi timp, emotionanta era atunci cand veteranii care au supravietuit veneau aici. Ei isi aminteau de cei trei ani de captivitate in lagarele japonezilor, de zilele in care credeau ca totul este pierdut, suportand nu doar focul luptei propriu-zise, ci si teama ca nu sunt alaturi de familiile de acasa, in acele momente de mare cumpana pentru intreaga omenire.
Dramele acestor oameni, precum si povestile sfasietoare ale celor care au pierit in urma acestei batalii inca se resimt pe insula Corregidor. Amintirea loc locuieste acest insula, cunoscuta ca un loc al victoriei japonezilor impotriva trupelor americane.