Este cea mai dens populată insulă din lume, pe teritoriul ei locuind mai mult de jumătate din populația Indoneziei. Insula Java se află în Asia de Est, între Oceanul Indian și Marea Java și, deși suprafața ei nu este spectaculos de mare în raport cu numărul locuitorilor, pe teritoriul ei s-au scris cele mai importante file de istorie ale Indoneziei.

Insula Java1

Pe insula Java se află capitala țării, Jakarta, și principalele obiective culturale, religioase și istorice ale poporului indonezian.

Peisajele naturale se numără printre cele mai mari atracții turistice ale lumii, ținând cont că insula s-a format în urma erupțiilor vulcanice și că dispune de o coastă muntoasă formată din 12 vulcani, unii inactivi, alții activi.

Ca destinație turistică, insula Java este un paradis. Pentru a-i descoperi toate tainele, vizitatorii au nevoie de mult timp.

Insula Java este împărțită în trei provincii: Java de vest, o regiune marcată de dealuri printre care s-au dezvoltat mai multe așezări urbane, inclusiv Jakarta și au fost amenajate parcuri naționale, Java centrală, caracterizată prin prezența celor mai multe temple din insulă și Java de est, al cărei peisaj major se compune dintr-un relief vulcanic spectaculos.

Insula Java11

Istoria insulei Java a fost marcată de unele episoade ce au influențat inclusiv istoria lumii: regatele budiste, sultanatele islamice și teroarea impusă de colonia olandeză a Indiilor de Est prin prisma comerțului cu sclavi. În perioada anilor 1930 – 1940, insula Java a fost centrul luptei Indoneziei pentru independență.

Templul Borobudur este principalul obiectiv turistic religios al insulei Java, ridicat sub forma unui dom budist, construit din milioane de blocuri de piatră în jurul unei coline. Înălțimea este de 120 de metri, iar templul dispune de șase terase circulare, construite pe etaje, până în vârful edificiului. Văzut din aer, pare o construcție tridimensională. Aparține budiștilor tantrici care l-au conceput ca pe o reprezentare fizică a luptei de purificare, de trecere de la traiul cotidian la starea de fericire absolută – nirvana. Etajele construcției reprezintă nivelele de reîncarnare care permit apropierea sufletului de starea ideală și sunt împodobite cu sculpturi emoționante ce exprimă experiențe fizice variate, animale, imagini ale lui Buda, călugări, regi, ostași.

Templele Majapahit de la Panataran sunt o altă atracție religioasă deosebită a insulei Java. Au fost construite de-a lungul a 250 de ani, începând cu secolul XII, dar s-au păstrat doar parțial.

Templele hinduiste de la Prambanan se numără printre cele mai vechi și au fost construite pe vremea regatului Mataram, reprezentând un complex religios unic în lume. De construirea lor se leagă o poveste fantastică conform căreia o prințesă a acceptat să se căsătorească cu condiția ca într-o singură zi, viitorul soț să-i construiască un templu cu 100 de statui.

Citește și:  Orasul Calcutta: Obiective turistice India - Calcutta

Insula Java111

Cea mai mare parte a populației din insula Java este musulmană, ceea ce face ca foarte multe moschei să împânzească orașele, chiar dacă aceste construcții nu sunt la fel de vechi ca templele budiste. Cea mai cunoscută este moscheea Pati, cu o arhitectură aparte, îmbinând stilul european cu cel javanez. Există și o comunitate creștină care se roagă în câteva biserici catolice.

Palatele insulei Java sunt un obiectiv turistic căutat, din cauza bogăției arhitecturale și a decorațiunilor interioare. Cele mai multe dintre ele dispun de un amestec de stiluri javaneze, islamice, chinezești, portugheze și olandeze. Majoritatea sunt construite în secolele XV și XVI și au aparținut unor oameni care au influențat decisiv istoria insulei Java. Este cazul palatului Kraton Kesepuhan al sultanului Kesepuhan și cazul castelului Kraton al sultanilor Yogya, construit sub forma unui oraș în oraș.

Grădinile și parcurile sunt o altă atracție de vis a insulei Java, în special cele amenajate în cadrul reliefului vulcanic. Parcul Național Gunung Bromo oferă peisaje ieșite din comun, fiind așezat de-a lungul celor mai înalți vulcani ai insulei, Semeru și Bromo, ce continuă să dea semne de activitate, pufăind și scoțând din când în când nori mari de fum.

Pădurile tropicale cele mai renumite ale insulei Java pot fi vizitate în cadrul Parcului Ujung Kulon, iar Parcul Kepulauan Seribu reprezintă cel mai mare parc marin din Indonezia. Turiștii cei mai curajoși se pot avânta să viziteze craterele enorme ale unor vulcani inactivi – Gunung Gede, Gunung Krakatau și Tagkuban Perahu.

Insula Java1111

Plămânii verzi ai insulei Java se află în grădinile botanice Kebun Raya, în timp ce regatul păsărilor a fost stabilit în spectaculosul sanctuar Pulau Dua.

Urmele perioadei coloniei olandeze sunt încă vizibile. Se pot cerceta în centrele orașelor Kota, Taman Fatahillah, unde coloniștii companiei Indiilor de Est își aveau propriul cartier.

La un kilometru distanță, se află un vechi și pitoresc port indonezian, deși acum are valoare turistică, nu și comercială – Sunda Kelapa.

Cele mai apreciate experiențe culinare în insula Java se învârt în jurul localurilor cu vânzare în stradă. Se pot încerca foarte multe specialități locale la prețuri extraordinar de ieftine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.