Oficial face parte din ceea ce se denumește Bailiwick of Jersey, adică insula și cele câteva formațiuni insulare și stânci din jurul ei care sunt considerate ca un tot unitar. Insula Jersey este situată în golful Muntelui St. Michel, fiind una dintre insulele de sub tutela Angliei, de a cărei apărare externă Coroana Britanică are grijă conform constituției sale, de care aceasta răspunde și o reprezintă din punct de vedere extern, având identitate proprie în restul aspectelor privind organizarea, împărțirea administrativă, justiția sau finanțele. Localizată chiar lângă coasta Normandiei, între Franța și Anglia, în arhipelagul Canalului Mânecii, este parte a vechiului Ducat de Normandia al cărui duce este regele sau regina Angliei.
Condusă de un guvernator, insula are autonomie administrativă, consiliul de conducere fiind format din 51 membri aleși, are regulile sale proprii financiare, administrative și judiciare, curte de justiție și judecători. Face parte din gruparea Insulelor Canalului Mânecii, fiind cea mai mare dintre ele și nu este parte deplină a Uniunii Europene, având o relație specială economică privind comerțul liber cu aceasta.
Are doar 9 km lungime și 14, 5 km lățime, fiind la 30,5 km de coasta franceză și doar la 137 km de cea britanică. Cel mai mare tezaur de monede descoperit în Europa, datând din Epoca Fierului, scos la lumină în 2012, cântărind 2/3 tone, cu 50.000 monede aici a fost găsit. Insula a fost invadată de către vikingi, anexată de Contele de Rouen, bunicul lui William Cuceritorul, ducatului de Normandia, aceasta fiind invadată de 2000 francezi în 1781, dar locuitorii ei în număr de 9000 au aparat-o și în jumătate de oră, 600 de prizonieri au fost luați și atacul respins. În al doilea război mondial, cetățenii ei au fost evacuați și insula a fost ocupată de germani, fiind unul dintre ultimele teritorii eliberate după război.
Administrativ este divizată în 12 parohii, toate cu ieșire la mare, numite după numele unor sfinți creștini. Insula măsoară 118,2 kilometri pătrați, are climat temperat cu ierni blânde și veri calde, are un relief plat, cu golfuri nisipoase în sud și accidentat, stâncos în nord. Economia insulei se bazează pe servicii financiare, turism, comerț electronic și agricultură. Serviciile financiare reprezintă aproximativ 60% din veniturile insulei, Jersey fiind unul dintre principalele centre financiare off-shore.
Aici nu se percepe tva și datorită unui număr mare de magazine fără taxe unde produsele de lux sunt mai ieftine decât în Anglia sau Franța, insula este un punct de atracție, acest lucru fiind un motiv în plus pentru venirea turiștilor din aceste țări. Principalele produse agricole sunt cartofii și lactatele, rasa de bovine Jersey fiind caracteristică pentru insulă. Aici se folosesc ca îngrășăminte algele de mare.
Moneda care circulă pe insulă în paralel cu moneda britanică este proprie, lira Jersey. Orașul Saint Helier este singurul de pe insulă, 31% din populație fiind autohtonă, restul sunt europeni sau alte naționalități. Pescuitul este una dintre îndeletnicirile de bază, de aceea gastronomia este bazată pe fructe de mare în mare parte, la fel, creșterea vacilor și agricultura permit meniuri bazate pe unt și un tip specific de cartofi mici, locali.
Bourdélots sunt niște găluști de mere, dar specialitatea cea mai tipic insulară este untul negru (le nier beurre), un unt picant închis la culoare, preparat din mere, cidru și condimente. Cidrul și rachiul de mere sunt produse importante pentru export. Limba vorbită de insularii din secolul 19 era una indigenă, o varietate de normandă și franceza era folosită pentru afaceri. În timpurile noastre s-a trecut la limba engleză, limba veche fiind pe cale de dispariție, doar 3% din populație încă vorbind-o.
Insula este faimoasă pentru diferitele evenimente ca bătălia cu flori anuală, un carnaval ținut tot anual din 1902, Festivalul de Cidru, Festivalul de Muzică live Jersey, Festivalul de Film al Insulei Jersey. Aici se pot vizita câteva castele dintre care amintim Castelul Elizabeth, Castelul Mont Orgueil, o moara și un conac de excepție, o așezare neolitică de acum 6000 de ani, La Hougue Bie, deasupra căreia s-a construit o capelă medievală, Muzeul de artă și cel militar, Muzeul Maritim și cel al țesăturilor, fortificațiile și buncărele construite de germani în al doilea război mondial, cât și cazărmile unde au stat trupele ce au păzit insula de invazia napoleoniană.
Tot aici sunt 4 parcuri și grădini cu o floră deosebită pe care vizitatorii le pot admira cât și o grădină zoologică, iar iubitorii de surfing, caiac sau alte sporturi marine sunt la ei acasă, golfurile cu nisip fin oferind turiștilor plaje retrase și curate tocmai potrivite pentru relaxare.