In partea de sud a lacului Titicaca se afla Isla del Sol (Insula Soarelui), una dintre cele treizeci si sase de insule, situate intr-o regiune foarte arida, mai cu seama, in Atilpano din Bolivia. Insula Soarelui sau Isla del Sol se afla la o altitudine de 3.812 metri peste nivelul marii, insa partea atractiva a acestei insule nu este nicidecum asezarea, ci ruinele incase ce pot fi vazute pe aceasta insula mica din Bolivia, care masoara doar 14 km². Ba chiar, avand in vedere ca nu exista drumuri pe care sa se poata circula, nu exista nici masini, prin urmare, daca ne dorim sa o vizitam, trebuie sa o traversam pe jos.

Isla del Sol din Bolivia1

In orice caz, ruinele incase merita acest efort, bineinteles, in cazul in care poate fi numit efort, si nu cumva incantare. Isla del Sol este populata, traind aproximativ 500 de oameni, membri ai grupului indigen Amymara. In fapt, acest grup indigen s-a autodenumit Titi’kaka, facandu-se trimitere la aymara titi (puma) si kola (piatra).

Motivele sunt pe cat de simple, pe atat de fascinante: membrii grupului Titi’kaka cred ca forma lacului este asemanatoare unei pume ce vaneaza un iepure, ceea ce, daca ne uitam cu atentia, este cat se poate de adevarata asemanarea. In sfarsit, indigenii din acest grup, cunoscut drept Aymara, locuiesc in colibe foarte mici, din chirpici si, crescand oi pe dealurile nu foarte ofertante ale insulei, isi castiga existenta. Oamenii, de asemenea, mai cultiva porumb si cartofi. Ceea ce este insa cu adevarat interesant este ca acestia au sapat terease in stanca pentru a cultiva cartofi si porumb. Si bineinteles ca indigenii Aymara de pe Isla del Sol pescuiesc, reusind astfel sa-si procure hrana.

Citește și:  Muzeul Whale House: Obiective turistice Africa de Sud - Hermanus

Isla del Sol din Bolivia11

Foarte important de mentionat, insa, este si ca o mare parte din veniturile lor vin din turism, de la oamenii care viziteaza ruinele incase de pe Insula Soarelui. Despre ruine se crede ca dateaza din secolul al XV-lea, in pofida faptului ca multi dintre arheologi cred ca acea zona a fost locuita cu mult timp inainte, chiar incepand cu 3000 i.e.n. Isla del Sol era considerata, de catre incasi, drept un loc sfant, deoarece erau absolut convinsi ca Luna si Soarele se nascusera aici.

Tocmai in spiritul acestei idei, incasii credeau ca stramosii lor s-au indreptat spre nord si au stabilit capitala incasa la Cuzco, pentru ca zeul Soare, numit Inti, le-ar fi spus sa plece, sa iasa din lac. Luna si Soarele, de pilda, ar fi aparut din grotele Titiqala. Un alt loc interesant de pe Isla del Sol, printre ruinele incase, este Yumani, unde se afla treptele Inca. 206 trepte urca 50 de metri, ducand spre o fantana sacra, construita din piatra si alimentata de trei izvoare. Aceasta fantana este considerata fantana tineretii, existand nenumarate referinte referitoare la acest loc si la aceasta fantana.

Isla del Sol din Bolivia111

Si despre Chinkana, situat la Challapampa, labirintul din piatra, se spune ca ar fi fost folosit drept loc de pregatire pentru preotii incasi. In sfarsit, Isla del Sol este destinatia de vacanta, daca nu exotica, atunci cu siguranta plina de surprize, spectaculoasa si cu peisaje nemaiintalnite. Si daca dorim sa ne indepartam de agitatia lumii, sa lasam in urma toate problemele curente, atunci Isla del Sol va deveni locul in care tihna va inlocui agitatia, iar problemele de altadata vor fi aventura de maine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.