Asa cum il cunoastem azi, graffiti-ul, aceasta forma de manifestare artistica moderna, are o istorie relativ scurta insa, cu toate acestea, a reusit sa atinga aboslut oricare colt al globului. In randurile care urmeaza vom incerca sa va prezentam istoria graffiti-ului in intreaga lume.

Desi este o forma de manifestare artistica moderna, care se afla intr-o continua evolutie, graffiti-ul isi are radacinile in trecut, am putea spune chiar in cele mai vechi timpuri, atunci cand pictura murala reprezenta principalul mijloc de comunicare artistica. Din punct de vedere etimologic, cuvantul graffiti profine din “sgraffo” care, in italiana, insemana “a zgaria”.

Aceasta forma de comunicare si manifestare artistica s-a dezvoltat concomitent cu umanitatea si drept marturie stau numeroasele picturi murale descoperite de catre arheologi, cea mai veche fiind descoperita in Pestera Lascaux din Franta. Tehnicile folosite in prezent reprezinta si ele evolutii ale celor folosite in antichitate. Oamenii obisnuiau sa sufle vopseau prin paie sau oase goale pe interior, acesta fiind si punctul de plecare al aerografului.

In Grecia antica, graffiti-ul era folosit in special in domeniul politic, fiind descoperite numeroase desene murale care reprezentau sloganuri politice precum si desene cu adevarat obscene. In anul 1904 revista Anthropophyteia isi indreapta atentia catre desenele de acest gen realizate in toaletele publice, pentru ca in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial nazistii sa isi exprime ura fata de evrei prin intermediul acestor desene murale.

Cu timpul, societatea a evoluat insa nu atat de mult incat sa ridice graffiti-ul oficial la statuul de arta. Cu toate acestea, graffiti-ul reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului si este o parte importanta a culturii urbane. Graffiti-ul modern, ca mijloc de manifestare artistica, s-a dezvoltat cu precadere pe teritoriul american, mai exact in suburbiile orasului New York, pentru ca treptat sa se raspandeasca in intreaga lume incepand cu anul 1980.

Graffiti-ul modern a inceput sa ia amploare de indata ce genul muzical hip-hop a inceput sa prinda contur iar cultura urbana incepe incet, incet sa se formeze din cateva elemente esentiale. Influenta americana in ceea ce priveste aceasta arta este inca vizibila, chiar daca graffiti-ul a fost introdus cu destui ani in urma si in Europa.

Street art, Foto: somfblog.wordpress.com
Street art, Foto: somfblog.wordpress.com

Atunci si acum

Dupa cum ati putut observa si din randurile anterioare, evolutia graffiti-ului de-a lungul timpului este una cat se poate de interesanta in intreaga lume. Desi tehnciile sunt de cele mai multe ori comune, fiecare continent a dezvoltat o cultura specifica in ceea ce priveste aceasta arta atat de interesanta.

Dupa cum am mentionat si anterior, continentul american este locul in care graffiti-ul modern a luat nastere si de unde s-a raspandit in marile orase de pe intregul glob. Tot aici s-au dezvoltat si principalele tehncii si stiluri, precum si gruparile de artisti care considera ca reprezinta un curent mult mai avansat – post-graffiti. De exemplu, in orasul New York, operelor de arta reprezentative pentru inceputul acestei arte, care dateaza din jurul anilor ’70 le sunt alaturate capodopere moderne, in asa fel incat sa se poata observa cu usurinta evolutia stilurilor, a tehnicilor si artei in sine. In Statele Unite se afla in prezent cele mai interesante opere de arta, dar si cele mai numeroase crew-uri – gruparile artistilor.

Citește și:  Pictorul Giotto di Bondone si proto-renascentismul

Desi se afla in apropierea Statelor Unite, pe teritoriul Canadian graffiti-ul a inceput sa prinda contur ca mijloc de exprimare artistica abia la inceputul anilor ’80. Chiar si asa, la jumatatea anilor ’80, aceasta arta incepe sa isi piarda din semnificatie pentru ca la inceputul anilor ’90 sa revina. Desi tehnicile sunt asemanatoare in toate colturile globului, fiecare regiune se deosebeste printr-o cultura proprie, influentele fiind vizibile in orice domeniu. Pentru Canada reprezentative sunt desenele care poarta numele de “monikers”; acestea au fost realizate pe trenurile de marfa de cele mai multe ori cu creioane industriale pe baza de ulei. Artistii au reusit in acest fel sa isi castige faima sau sa transmita un mesaj tuturor privitorilor.

Desi graffiti inca se afla in plin stadiu de dezvoltare in America de Sud, cultura acestei regiuni si in special graffiti-ul au fost puternic infleuntate de problemele economice si sociale. Rio de Janeiro si Sao Paulo sunt centrele principale unde pot fi admirate aceste opere de arta neconventionale.

Pe teritoriul European, graffiti-ul modern a inceput sa se dezvolte in Franta, mai precis in Paris. Desi, dupa cum am mentionat si anterior, stilurile si tehnicile principale reprezinta influenta artei americane, artistii europeni au introdus noi concepte si un nou mod de a gandi acest mijloc de ecprimare artistica, noile idei influentand miscarile artistice din lumea intreaga. De exemplu in Suedia, artistii au reusit sa isi dezvolte un stil propriu, original, care s-a extins in marile orase dar si in zone rurale.

Capodoperele care se regasesc in Marea Britanie sunt in cea mai mare parte influentate de cele care se regasesc si in orasele mari din New York. La inceputul anilor ’80, au aparut numeroase grupari de artisti in special in Londra, Bristol si Wolverhampton. Daca tehnicile au suferit modificari de-a lungul timpului, ei bine mesajele erau in cea mai mare parte influentate de politica.

Pe teritoriul romanesc, avand in vedere problemele politice, graffiti a inceput sa fie cunoscut la inceputul anilor ’90, avand o evolutie foarte interesanta datorata in special concursurilor pe teme urbane. Cu toate acestea, in Romania, si in numeroase alte state, graffiti-ul nu este perceput ca o arta, ci ca o forma de vandalism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.