Istorii ciudate, evenimente stranii care au avut loc în diverse locuri şi momente (există dovezi, martori, în acest sens), dar pe care nimeni nu le-a putut explica până astăzi – locuri blestemate, dispariţii bizare, morţi neelucidate, personaje enigmatice, senzaţie de deja-vu etc. – toate ne provoacă imaginaţia, ne intrigă, ne pot face să ne gândim că realitatea nu este întotdeauna aşa cum pare a fi.

Că le credem sau nu, ele fascinează, ridică întrebări, uneori nelinişti. Cei mai mulţi, probabil, sunt tentaţi să le nege veridicitatea, acesta fiind cel mai simplu mod de a reacţiona în faţa unor lucruri care ies din sfera raţionalităţii, ceea ce nu înseamnă, însă, că nu au existat.

Istorii ciudate – Incidentul Diatlov

Istorii ciudate, Incidentul Diatlov, cortul in care erau adapostiti cei noua schiori
Istorii ciudate, Incidentul Diatlov, cortul in care erau adapostiti cei noua schiori

Incidentul Diatlov s-a petrecut în noaptea de 1 spre 2 februarie 1959, undeva în nordul Munţilor Urali, în regiunea Sverdlovsk, într-o zonă cunoscută cu numele de “Muntele Mort”, din fosta URSS.

Un grup de nouă persoane, şapte bărbaţi şi două femei, cei mai mulţi studenţi la Universitatea Tehnică din Ural, toţi schiori experimentaţi, şi-au pierdut viaţa în condiţii stranii. Scopul expediţiei lor era să ajungă la Otorten, un munte aflat la o distanţă de circa zece kilometri, fiind conduşi de un ghid – Igor Diatlov – de la numele căruia se trage şi denumirea acestui incident.

Potrivit diverselor informaţii adunate în timpul anchetei legată de moartea celor nouă tineri, anchetatorii nu au putut ajunge la altă concluzie, decât că “o forţă necunoscută, irezistibilă” a provocat moartea acestor persoane. S-a presupus că schiorii, din cine ştie ce motiv, au ieşit din cortul lor (pe care l-au rupt din interior) desculţi, în zăpadă.

Corpurile lor nu prezentau semne de luptă cu cineva, două dintre victime aveau totuşi craniile fracturate, ca urmare a unei lovituri extrem de puternice, dar care nu ar fi putut veni din partea unui alt om, câte două coaste rupte, iar limba unuia dintre ei lipsea. Unele dintre victime purtau hainele altora.

Hainele a patru dintre victime aveau un nivel foarte ridicat de radiaţii, dar acest aspect nu a fost consemnat la momentul de atunci al anchetei, ci mult mai târziu. După înmormântare, rudele victimelor au susţinut că pielea acestora avea o ciudată culoare portocalie.

Istorii ciudate, victimele incidentului Diatlov
Istorii ciudate, victimele incidentului Diatlov

Un grup de excursionişti care s-a aflat, la acel moment, undeva la 50 de kilometri de locul unde a avut loc incidentul, a susţinut că, în noaptea dramei, au văzut pe cer sfere portocalii stranii. Mai mulţi martori independenţi, inclusiv persoane din serviciul meteorologic şi din armată, au sustinut şi ei că, din februarie, până în martie 1959, sfere portocalii similare au putut fi văzute în continuu pe cer.

Autorităţile sovietice au închis dosarul după trei luni, fără a mai da alte explicaţii, dar acesta a fost declasificat în 1990, incidentul Diatlov stârnind încă vii controverse.

S-au emis diverse teorii referitoare la moartea celor nouă schiori: că ar fi fost vorba de un atac din partea poporului indigen, Mansi (o răzbunare, pentru că a fost profanat Muntele lor sacru) sau al vreunui Yeti, om al zăpezilor, că tinerii ar fi murit de hipotermie, din pricina vreunei avalanşe (deşi nu există niciun indiciu, în acest sens) sau că o intervenţie a extratereştilor ar fi dus la acel final dramatic şi misterios.

Anul trecut, la peste 60 de ani de la incidentul Diatlov, considerat a fi unul dintre cele mai mari mistere ale secolului al XX-lea, cazul a fost redeschis. Nimeni nu a înţeles, în 1959, nenumăratele erori ale anchetatorilor şi puţinele informaţii date publicului, deşi schiorii aveau făcute nenumărate fotografii şi ţineau chiar şi un jurnal zilnic.

Se fac acum noi analize şi cercetări, pentru că rudele decedaţilor şi mass-media cer adevărul. Se suspectează şi faptul că ar fi fost vorba de un experiment secret al armatei sovietice, dar, până la această dată, nu există nicio dovadă nici în legătură cu o astfel de supoziţie.

Colonelul Victor Goddard – Zborul spre viitor

Victor Goddard
Victor Goddard

Victor Goddard (1897 – 1987) a fost comandant în Royal Air Force, în Marea Britanie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi sunt de notorietate declaraţiile sale că, în timpul unei furtuni, în 1935, în Scoţia, a avut nişte viziuni uluitoare.

Mai exact, el a mărturisit că este vorba de aerodromul Drem, din Edinburgh, peste care a zburat în 1935 şi care, la momentul respectiv, era abandonat. El l-a “văzut” însă aşa cum va arăta în 1939, după ce a fost renovat şi repus în funcţiune. Privind din avionul în care zbura, a”văzut” mecanici în salopete albastre şi patru avioane parcate pe pistă.

Patru ani mai târziu, în 1939, Goddard a fost şocat să constate că Royal Air Force a luat ca însemn, pentru avioanele sale, culoarea galbenă, iar pentru uniformele mecanicilor, albastrul. Istorii ciudate, premoniţii, salt în viitor?

Victor Goddard s-a retras din aviaţie în 1951, devenind director al Universităţii Cranfield. Şi-a petrecut mulţi ani, după 1970, retras, studiind şi scriind pe teme de ufologie şi de percepţie extrasenzorială. “Zbor spre realitate” este una dintre cărţile sale cele mai cunoscute.

Istorii ciudate – Omul dintr-o altă dimensiune

Omul dintr-o altă dimensiune
Omul dintr-o altă dimensiune

Una dintre multele istorii ciudate s-a petrecut în iulie 1954. Un bărbat a ajuns pe aeroportul din Tokyo, Japonia. La verificarea paşaportului, angajaţii de la vamă au observat că era dintr-o ţară numită Taured. Paşaportul arăta a fi autentic, cu excepţia faptului că nu exista şi nu există pe planetă nicio ţară care să se numească Taured.

Citește și:  Crop circles, cercurile din lanuri - de la teoriile extratereștrilor și mamei Gaia la teoria unor artiști plictisiți

Au cerut bărbatului să le arate, pe o hartă a lumii, unde era ţara lui. Respectivul bărbat a indicat o zonă din apropierea principatului Andorra, în sud-vestul Europei, la frontiera dintre Franţa şi Spania. Apoi s-a enervat şi părea a avea un aer confuz. Nu auzise niciodată despre Andorra şi nu înţelegea de ce Taured nu figura acolo, cu atât mai mult cu cât susţinea că ţara Taured există de peste 1000 de ani.

Paşaportul bărbatului fusese ştampilat pe mai multe aeroporturi, din întreaga lume, inclusiv cu ocazia vizitelor sale anterioare în Tokyo. Uluite, autorităţile l-au dus la un hotel din zonă, sub pază, până când misterul urma să se clarifice într-un fel.

Compania pentru care bărbatul pretindea că lucrează nu auzise niciodată de el, deşi avea multe documente care să dovedească legătura cu angajatorul. Mai târziu, când autorităţile japoneze au intrat în camera de hotel în care îl cazaseră, bărbatul dispăruse, iar poliţia a stabilit că evadarea prin vreo fereastră ar fi fost imposibilă, dată fiind înălţimea la care se afla încăperea respectivă, care nu avea nici balcon. Nimeni, niciodată, nu a putut explica în vreun fel o astfel de situaţie.

Istorii ciudate – Elisa Lam

Lisa Lam, Sursa All That's Interesting
Lisa Lam, Sursa All That’s Interesting

O altă întâmplare din categoria “istorii ciudate”, neelucidate până astăzi, se leagă de Elisa Lam, studentă, în 2013, la medicină, în Vancouver, Canada, tânără care a fost găsită decedată în rezervorul de apă al Hotelului Cecil, din Los Angeles. Întâmplarea a ţinut, la vremea respectivă, prima pagină a unor jurnale de prestigiu din Canada, SUA şi din lumea asiatică.

Lisa Lam era originară din Hong Kong şi, în ianuarie 2013, a făcut o călătorie, singură, în SUA. Vorbea zilnic la telefon cu părinţii săi, aflaţi în Columbia Britanică, dar, din ziua de 31 ianuarie, când trebuia să părăsească hotelul, nu s-a mai ştiut nimic despre ea.

Părinţii ei au luat legătura cu poliţia din Los Angeles. În ziua de 19 februarie 2013, clienţii Hotelului Cecil se plângeau de presiunea scăzută a apei şi de gustul său rău, împrejurare în care personalul hotelului a verificat rezervorul de apă de pe acoperiş. Acolo au descoperit trupul Elisei Lam.

Ceea ce i-a intrigat pe poliţişti au fost imaginile de pe o cameră de supraveghere, din ziua dispariţiei ei. Imaginile o arătau pe tânără intrând şi ieşind de mai multe ori din liftul hotelului, vorbind cu un interlocutor invizibil, gesticulând, încercând să se ascundă de ceva ce nu se vede pe cameră, apoi apăsând toate butoanele liftului, dar, dintr-o pricină necunoscută, uşile nu se închideau.

Elisa Lam, Sursa Film Daily
Elisa Lam, Sursa Film Daily

Deşi familia a susţinut vehement că Elisa Lam nu avea probleme de sănătate si că nici nu existaseră vreodată tentative de suicid, anchetatorii au pus totul pe seama unui episod de depresie sau de tulburare bipolară.

Lucrurile au devenit şi mai complicate prin faptul că Hotelul Cecil, construit în anii 1920, pentru a găzdui oameni de afaceri, a fost locul în care au avut loc multe crime, toate nerezolvate de anchetatori.

La mai puţin de un an după aceea, cazul Elisa Lam a inspirat un cineast japonez, apoi pe unul american, care au introdus în producţiile lor cinematografice secvenţa din lift cu Elisa Lam.

Istorii ciudate – Un telefon mobil într-un film cu Charlie Chaplin

Charlie Chaplin si telefonul mobil, Sursa Fity Club
Charlie Chaplin si telefonul mobil, Sursa Fity Club

Un video postat pe YouTube, o secvenţă dintr-un film alb-negru cu Charlie Chaplin, din 1928, arată o femeie care ţine la ureche un telefon mobil. Scena a fost filmată la ieşirea dintr-o uzină americană – una dintre multele istorii ciudate, pe care nimeni nu le-a explicat până în prezent.

Istorii ciudate – Experimentul Philadelphia

Experimentul Philadelphia
Experimentul Philadelphia

Experimentul Philadelphia, numit şi Project Rainbow, este un experiment militar american, care s-ar fi desfăşurat în şantierele navale din Philadelphia, în jurul datei de 23 octombrie 1943, şi care ar fi vizat să facă invizibil, pentru scurt timp, distrugătorul Eldridge (o navă militară rapidă, cu artilerie, rachete şi torpile, destinată să lovească torpiloarele şi submarinele inamice).

Potrivit declaraţiilor unui supravieţuitor al experimentului, distrugătorul Eldridge a fost invizibil şi a fost teleportat, inainte şi înapoi, între Norfolk şi Philadelphia, numai că experimentul a fost ratat. Se spune că unii membri ai echipajului au înnebunit, alţii au fuzionat parţial cu nava, la momentul dematerializării, ceea ce a convins marina să abandoneze proiectul.

Ceasul elveţian dintr-un mormânt chinezesc

Istorii ciudate, Ceas elvetian, intr-un mormant chinezesc, Sursa Ancient Origins
Istorii ciudate, Ceas elvetian, intr-un mormant chinezesc, Sursa Ancient Origins

Recent, un ceas elveţian a fost descoperit într-un mormânt chinezesc vechi de 400 de ani, din timpul dinastiei Ming (secolele al XV-lea – al XVI-lea), mormânt care nu a fost deschis niciodată până la momentul acestei stranii descoperiri. Despre ceas, realizat miniatural, sub forma unui inel, specialiştii spun că are mai puţin de o sută de ani. Ceasul indică ora 10:06, iar pe spatele acestuia este gravat cuvântul “elveţian”.

Un hipster călător în timp

Istorii ciudate, Hipster calator in timp, Sursa The 13th Floor
Istorii ciudate, Hipster calator in timp, Sursa The 13th Floor

De categoria “istorii ciudate” se leagă şi o fotografie din 1941, făcută la Gold Bridge, Canada, care arată un călător în timp neobişnuit – logo-urile imprimate pe tricou, ochelarii de soare, o cameră foto portabilă într-o mână – toate sunt elemente străine de anii 1940. Pare a fi, mai degrabă, un hipster – o persoană care adoptă ultimele tendinţe în modă, tehnologie, stil, pe care le percepe ca fiind neconvenţionale, iar detaliile din fotografie sunt ale zilelor noastre, nu ale anului 1941.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.