Jimmy Hendrix este cunoscut ca una dintre figurile creative şi influente ale secolului al XX-lea. Este considerat cel mai mare chitarist electric pe care l-a văzut vreodată lumea. A compus muzică combinând diferite genuri, precum jazz, rock şi soul şi le-a transformat în sursă de inspiraţie pentru generaţiile următoare.

Johnny Allen Hendrix s-a născut pe 27 noiembrie 1942 în Seattle, Statele Unite. Părinţii săi au divorţat când avea doar 9 ani, iar acesta a rămas în grija tatălui, din moment ce mama sa era dependentă de alcool. După divorţ, el şi fraţii săi şi-au mai văzut mama doar de câteva ori până la moartea acesteia cauzată de ciroză în 1958.

Jimi Hendrix1

Ca tânăr, Hendrix avea o personalitate timidă şi sensibilă. Ca mulţi artişti, şi-a găsit refugiul în muzică. Chiar dacă avea rezultate bune la şcoală, s-a axat în principal pe chemarea sa spre muzică. La 15 ani îşi cumpără prima sa chitară acustică. Învaţă singur cum să cânte la ea şi o modifică în aşa fel încât să o poată folosi (el fiind stângaci). Ca model pentru a învăţa mai uşor îi urmăreşte pe alţii cântând şi le cere sfaturi, ascultă mult jazz şi blues, B.B.King şi Muddy Waters având o influenţă majoră asupra stilului său. În 1959 tatăl său îi cumpără prima chitară electrică.

Chitaristul a evoluat în diferite trupe locale; primul său concert l-a susţinut alături de o trupă necunoscută în subsolul unei sinagogi din Seattle. El putea cânta ţinând chitara între picioare, la spate şi peste cap, fiind capabil să uimească audienţa şi devenind favoritul publicului. În acest timp a fost admis la liceul Garfield din Seattle pe care nu îl termină din cauza absenţelor. În 1990 îi este acordată totuşi o diplomă de onoare.

După ce renunţă la şcoală lucrează slujbe mărunte, iar în 1961 intră în armata Statelor pentru a deveni paraşutist. Chiar şi din postura de soldat îşi găseşte timp pentru muzică, înfiinţând o trupă numită The King Casuals. Rămâne în armată până în 1962 când este trecut în rezervă în urma unei accidentări din timpul unui salt cu paraşuta; însă în 2005 o parte a dosarului său militar a fost deschis şi astfel s-a aflat că motivul plecării din armată l-ar fi reprezentat firea problematică şi faptul că nu se putea conforma regulilor militare.

Întors acasă se dedică în totalitate muzicii şi până la sfârşitul lui 1965, Hendrix cântase alături de multe nume cunoscute ale industriei precum Ike şi Tina Turner, Sam Cook şi The Isley Brothers. În cele din urmă îşi formează propria trupă cu care evoluează în localuri mici. În 1966 atrage atenţia iubitei chitaristului de la Rolling Stones, care, fiind impresionată de talentul şi firea plăcută, face tot ce îi stă în putinţă pentru a-l promova. Basistului trupei The Animals, Chas Chandler, este impresionat şi îi oferă un contract pentru formarea unei noi trupe ce presupunea şi mutarea sa la Londra.

Citește și:  Michael Jackson - Stiati ca ...

Primul pas luat de Chandler a fost schimbarea numelui în Jimi Hendrix, iar mai apoi formarea trupei „The Jimi Hendrix Experience”. Primul lor hit a fost piesa “Hey Joe” iar întreaga scenă londoneză a fost uimită. Primul lor album, “Are You Experienced?”, a fost un succes imens.

În Statele Unite mulţimile erau uimite de talentul său şi de faptul că de multe ori dădea foc şi îşi spărgea chitara după ce termina concertul. Cu toate acestea, Hendrix se săturase de faptul că lumea se aştepta la apariţia unui “om sălbatic”. Următoarele sale albume, “Axis: Bold as Love” şi “Electric Ladyland”, au redat din plin talentul său de compozitor.

Jimi Hendrix11

Turneele interminabile şi problemele dintre membrii trupei au dus la destrămarea lui “The Jimi Hendrix Experience”. Următoarea mişcare a lui Hendrix a fost formarea trupei “Band of Gypsies”.

În 1969 are loc celebra reprezentaţie a lui Hendrix la Festivalul Woodstock din New York. Întreg festivalul (mai ales reprezentaţia lui) a capturat starea de nelinişte a perioadei Războiului din Vietnam. Grupul a înregistrat un singur album live înainte ca bateristul Miles să plece. Până la urmă se hotărăşte înregistrarea unui nou album numit “First Rays of the New Rising Sun” sub vechea trupă “The Jimi Hendrix Experience”. Din păcate, Hendrix nu mai apucă să-l vadă terminat pentru că moare în urma unei supradoze cu pastile de dormit pe 18 septembrie 1970.

Hendrix a câştigat numeroase premii prestigioase în timpul vieţii şi după moartea sa. Numele său a fost trecut în “Rock and Roll Hall of Fame” din Statele Unite şi în cel din Marea Britanie. Iar în 1994 i-a fost dedicată o stea pe “Hollywood Walk of Fame”. În 1992 i-a fost acordat premiul Grammy pentru întreaga carieră.

Hendrix a lăsat în urmă o colecţie impresionantă de piese. Muzica sa a fost un mix, cu influenţe blues, rock, R&B şi jazz, iar combinaţia sa de stiluri continuă să facă din el una dintre cele mai populare figuri ale muzicii rock.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.