Kaisergruft – respectiv Cripta Imperiala – este locul unde se odihnesc Habsburgii, aflat chiar sub Biserica Capucinilor din Viena. Incepand cu anul 1633, s-a luat decizia ca toti suveranii din familia Habsburg sa fie inmormantati aici, in aceasta cripta, cu toate ca traditia cerea cu totul altceva, si anume ca inimile Habsburgilor sa fie depuse in Biserica Augustinilor. Tocmai de aceea multe dintre trupurile neinsufletite inmormantate in Kaisergruft nu sunt complete. Si, de fapt, aceasta practica avea sa nu mai fie pusa in aplicare in anul 1878, chiar daca, pana la acest moment, tuturor suveranilor ce faceau parte din casa de Habsburg li s-au scos inima atunci cand corpurile lor neinsufletite au fost inmormantate in aceasta cripta. In schimb, in Cripta Imperiala, a fost inmormantata si o persoana care nu face parte din aceasta familie de seama.

Kaisergruft1

Este vorba de contesa de Fuchs, o prietena foarte apropiata a imparatesei Maria Terezei. Mormintele sunt diferite, stilul lor variind de la o perioada la alta. Unele sunt foarte ornamentate, nelipsind infloriturile specifice acelor vremuri, pe cand altele sunt simple, in mod bizar.

De pilda, printre cele mai evidente exemple de morminte bogat ornamentate sunt cel al Mariei Tereza si al lui Franz I, care ilustreaza perfect tendintele artistice ale perioadei baroc. La cealalta extrema se afla, culmea, mormantul fiului lor, Iosif al II-lea, care este foarte simplu, atat de simplu incat am fi tentati sa credem ca nu a fost membru al acestei familii. In Kaisergruft nu au fost inmormantati toti Habsburgii. Spre exemplu, imparatul Carol I este unul dintre ei, el abdicand in anul 1918 si murind in exil.

Kaisergruft11

O alta persoana din familia Habsburg care nu a fost inmormantata in Cripta Imperiala din Viena a fost Maria Antoaneta, fiica Mariei Tereza si a lui Franz I, mormantul acesteia aflandu-se la Paris, in Franta. In anul 1989, Kaisergruft a fost deschis pentru inmormantarea fostei imparatese Zita, sotia lui Carol I. Este cunoscut faptul ca locuitorii din Viena si-ar fi dorit, la inceputul secolului al XX-lea, sa scape de familia de Habsburg, insa, in zilele noastre, situatia sta cu totul altfel, austriecii, in general, aratandu-se mandri de mostenirea lor culturala si istorica.

In definitiv, aceasta familie, pe langa suveranii mai mult sau mai putin tirani pe care i-a dat, a conferit istoriei Austriei un caracter nemaiintalnit pana la acel moment. Un exemplu graitor in acest sens este cultul imparatesei Sisi, cu numele ei adevarat Elisabeta I. Aceasta a devenit extrem de populara datorita vietii sale nonconformiste si noi si, in plus, ea s-a bucurat de tot sprijinul supusilor ei atunci cand Franz Iozef, sotul ei, o supunea la tot felul de umilinte.

Kaisergruft111

Imparateasca Sisi a avut un final tragic, ea murind injunghiata de un anarhist italian in Elvetia. Prin urmare, nu ar trebui sa ne mire daca, atunci cand intram in Kaisergruft – Cripta Imperiala –, sa gasim pe mormantul ei flori proaspete, puse acolo de cei care inca o iubesc si o admira pentru faptul ca a fost o femeie puternica si buna cu supusii ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.