Kremlinul din Astrahan, considerat centru al prezentei rusesti la Astrahan, este un complex in jurul caruia s-au ridicat mai multe ziduri, respectiv fortificatii, catedrale si palate, precum si turnuri de aparare. Astrahanul a fost preluat de la tatari in anul 1556 de cate Ivan al IV-lea cel Groaznic, aceasta asezare aflandu-se in sud-estul european al Rusiaei. Mai tarziu, in anul 1558, aici avea sa fie ridicata o fortareata din lemn, chiar pe Dealul Iepurelui, o colina extrem de abrupta, care si in zilele noastre dainuie, precum un strajer de nadejde, peste fluviul Volga. De-a lungul existentei sale, fortareata a reusit sa reziste in fata mai multor atacuri. Unul dintre cele mai mari atacuri a fost cel din anul 1569, turcii otomani luand cu asalt constructia.

Kremlinul din Astrahan1

Cu toate acestea, Ivan al IV-lea a hotarat sa inlocuiasca fortareata din lemn, desi s-a dovedit destul de rezistenta in fata atacurilor inamice, cu una din piatra, ordonandu-le inginerilor de la Moscova sa vina aici, la Astrahan. Potrivit spuselor multor istorici, piatra necesara Kremlinului din Astrahan a fost adusa tocmai de la ruinele orasului Sarai Batu, aflat in apropierea acestei zone. Impresionantele fortificatii au o forma triunghiulara, dispunand de opt turnuri ce sunt dispuse de-a lungul zidurilor propriu-zise. De altfel, cel mai mare turn sta exact deasupra portii principale si dispune de un foisor superb cu clopotnita, specific acelor vremuri. Un alt turn, mult mai cunoscut de aceasta data, este Tortura, in aceasta structura functionand pe vremuri o inchisoare.

Citește și:  Castelul Lincoln din Anglia : Obiective turistice Anglia - Lincoln

Mai apoi, aveau sa fie adaugate doua catedrala, si anume Sfanta Treime, in anul 1700, si Adormirea Maicii Domnului, in anul 1710. Spre exemplu, despre aceasta catedrala din urma, Petru cel Mare spunea: „In intregul meu imperiu nu exista o singura catedrala tot mai frumoasa ca aceasta”. Catedrala Adormirea Maicii Domnului a fost ridicata intre anii 1698 si 1710, proiectul fiindu-i dat arhitectului serb Dorofei Miakisev. Important de mentionat, de asemenea, este faptul ca, pana sa se finalizeze lucrarile de constructie la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, intre anii 1705 si 1706, la Kremlinul din Astrahan aveau sa izbucneasca mai multe revolte locale impotriva politicilor duse de actualul tar. Evenimente din acea perioada au culminat cu prinderea guvernatorului regional de catre rebeli si uciderea ulterioara a acestuia.

Kremlinul din Astrahan11

Ba, mai mult decat atat, rebelii locali i-au luat cu asalt si pe alti 300 de nobili si oficiali, nemultumiti de masurile acestora, precum si de nenumaratele abuzuri pe care le facusera cu buna stiinta. In a doua jumatate a secolului al XVI-lea, Kremlinul din Astrahan a reprezentat poarta Rusiei spre Asia, devenind astfel un remarcabil exemplu de inginerie militara rusa. In plus, bisericile ridicate aici au fost, iarasi, reprezentative pentru arhitectura religioasa rusa. In prezent, Kremlinul din Astrahan functioneaza ca muzeu, fiind un punct turistic important din aceasta parte a Rusiei.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.