Lacarul mare (Acrocephalus arundinaceus) este un locuitor al stufarisului si al desisului de trestie. Este o pasare migratoare care soseste in tara noastra la inceputul lunii aprilie si pleaca in luna septembrie. In Romania este foarte frecvent in marile stufarii, mai ales in Delta Dunarii. Populeaza toata Europa, Asia si Africa. Prefera zonele cu lacuri, iazuri, rauri si mlastini.

Penajul sau este de culoare galbena-ruginie si cafenie-maslinie pe partea dorsala, iar pe partea ventrala de un alb-galbui. Are o dunga alba abia vizibila deasupra ochilor, pe gat si pe piept penajul este alb-murdar. Corpul are 19 cm lungime, deschiderea aripilor este de 24-28 cm si cantareaste 25-36 g.

Glasul sau este asemanator cu un scrasnit sau un oracait, si totusi in felul cum este reprodus are ceva vesel si placut, este un fel de ,,carra-carra-carra-chic-chic” sau ,,tarra-tarra-tic-tac”.

Abia la inceputul lunii mai isi construieste cuibul din material vegetal uscat, suspendat in stufaris sau trestie, de partea apei, pe tulpini. Este instalat destul de sus, astfel incat sa nu fie in primejdie in caz de inundatie.

Citește și:  Descoperă cele mai frumoase specii de păuni

lacar mare

Lacarul este o pasare insectivora, se hraneste cu tot felul de insecte mici, larve, moluste inclusiv vertebrate, paianjeni, mormoloci, amfibieni tineri, deseori si cu fructe de padure. Femela depune patru pana la sase oua mici de culoare maronie, pe care le cloceste timp de 13-15 zile.

Puii sunt hraniti de parinti cu insecte si larve, insa raman in cuib foarte putin, doar 11-12 zile, apoi incep sa zboare. Unele perechi sunt monogame, altele nu. Aceste pasari pot fi observate in grupuri mari, mai ales in timpul migratiei.

Lacarul mare face parte din ordinul Paseriformes si familia Sylviidae.

Va prezentam un video cu lacarul mare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.