Considerat drept o perlă a orașului Hangzhou, Lacul de Vest este cuprins din trei părți de munți. Apa sa cristalină și peisajele fermecătoare au sedus literați ai trecutului Chinei. Cele două diguri – Bai și Su – numite după cei doi poeți din China Antică, Bai Juyi și Su Dongpo – par două panglici verzi ce plutesc pe luciul apei. Plimbările pe cele două diguri oferă peisaje diferite însă puse într-o armonie perfectă.

Legenda locală povestește despre o șerpoaică albă care, după o perioadă de 1000 de ani, folosită în favoarea dezvoltării ei, a reușit să se reîncarneze într-o fată mândră și frumoasă, pe nume Bainiangzi. O altă șerpoaică verde s-a preschimbat într-o fată tânără, numită Xiao Qing, după o perioadă de 500 de ani în care și-a cultivat simțul moralității. Într-o zi, ele au ajuns la Lacul de Vest.

Când au trecut pe la Podul Rupt, Bainiangzi a zărit un fecior de care s-a și îndrăgostit. Numele său era Xu Xian. Xian Qing leagă o vrajă pentru a aduce ploaia torențială, care îl surprinde pe malul lacului, încercând să se urce într-o barcă. Văzându-le ude pe fete, tânărul le oferă umbrela sa, rămânând în ploaie. Gestul și timiditatea tânărului i-au atras atenția fetei, acesta rămânând fascinat de frumusețea ei. Prin intermediul lui Xiao Qing, cei doi se căsătoresc și deschid un mic butic de plante farmaceutice pentru a-i ajuta pe suferinzi.

Însă un călugăr budist numit Fahai, de la templul Jinshan, o vede pe Bainiangzi un demon distrugător. I-a șoptit lui Xu Xian că soția sa este o șerpoaică cu chip de om și l-a învățat cum să facă, astfel încât să-i vadă adevăratul chip. În pragul sărbătorii Duanwu, celebrată la data de 5 mai, după calendarul chinezesc, Xu Xian urmează sfaturile călugărului și își forțează soția să bea vin, peste măsură.

În tradiția chineză, vinul din orez este un leac împotriva duhurilor rele. Bainiangzi era însărcinată, dar nu și-a putut refuza soțul. Îndată și-a recăpătat aspectul de șerpoaică. Înspăimântat, Xu Xian a murit pe loc. Pentru a-l salva pe Xu Xian, fata a plecat la muntele sfânt Kunlun, ca să fure o specie de ciupercă, ce l-ar fi putut aduce la viață. După lupte crâncene cu paznicul, acesta rămâne impresionat de dorința fetei, oferindu-i ciuperca. Readus la viață, Xu Xian își dă seama de iubirea adevărată a lui Bainniangzi față de el. Cei doi duc în continuare o viață fericită.

Călugărul Fahai însă nu dorește ca Bainniangzi să locuiască pe pământ. L-a adus pe Xu Xian la Templul Jinshan și l-a forțat să se călugărească. Aflând vestea, cele două fete se mobilizează, făcându-și o oaste cu care pornesc la templu. Ele încearcă să îl elibereze pe Xi Xian, folosindu-și puterile magice. Fahai le întâmpină cu forțe magice.

Din pricina faptului că Bainniangzi este însărcinată, se retrage, cu ajutorul prietenei sale Xiao Qing. Când ajung la Podul Rupt, se întâlnesc cu Xu Xian care reușește să fugă din templu. Regăsindu-se  în locul primei întâlniri, cei doi se îmbrățișează în hohote de plâns. Imediat ce fata naște un băiețel, călugărul îi ajunge din urmă. Acesta reușete să o țintuiască sub turnul Leifeng, de pe malul Lacului de Vest, blestemând-o să nu poată reveni pe lumea aceasta decât dacă lacul seacă și turnul se prăbușește.

Citește și:  Gabon : Țări de vizitat

După lungi perioade de meditație, Xiao Qing revine la Lacul de Vest și îl înfrânge pe călugăr. Scoate apa din lac și dărâmă turnul Lei Feng, eliberând-o pe Bainiangzi.

În prezent, situl are numeroase temple, pagode, pavilioane, grădini și arbori ornamentali, diguri și insule artificiale. Este inevitabilă influența unui loc atât de frumos unde arhitectura și natura sunt într-o comuniune perfectă. Numeroși poeți au scris despre simbioza dintre om și natură, iar UNESCO a fost impresionat de complexitatea rimelor și a mesajelor transmise de aceștia, prin operele lor. Astfel, UNESCO a considerat poezia ca simbol cultural un criteriu important pentru decizia de a trece Lacul Hangzhou în patrimoniul său. Bineînțeles, filosofia buddhistă care armonizează cu toată peisagistica locului și celelalte lucrări artistice inspirate de frumosul lac au fost puncte de luat în considerare de experții UNESCO.

Turiștii care poposec în orașul Hangzhou, pe Lacul de Vest, or să rămână impresionați de spetacolul peisagistic oferit.

Primăvara surprinsă pe Digul Su

g1b2i3.wordpress.com
g1b2i3.wordpress.com

Localnicii spun că Digul Su oferă cel mai spectaculos peisaj al Lacului Hangzhou. Digul măsoară 2.8 kilometri, iar primăvara este acoperit în întregime de petalele de flori rozalii .

Spectacolul lotușilor din Crooked Courtyard

en.gotohz.com
en.gotohz.com

Zona este acoperită, în întregime, de lotuși al căror parfum puternic nu poate trece nesimțit de cei cărora îi trec pragul. Tot aici se află o veche cramă care i-a furnizat numele acestui loc. Localnicii spun că vinul savurat și parfumul de lotus este atât de puternic, încât poate deveni toxic. Din păcate, crama a fost închisă pentru a evita eventualele incidente neplăcute.

Așezarea Melting Snow de pe Broken Bridge

www.gotohz.com
www.gotohz.com

Podul „Broken Bridge”  ilustrează povestea celor doi îndrăgostiți, Xu Xian și o tânără fecioară, enunțată mai sus. Astfel, podul s-a transformat în locul preferat de îndrăgostiții care ajung aici și știu povestea.

Totodată, numele podului are legenda lui. La începutul primăverii, când zăpada începe să se topească, una din părțile podului este umbrită, iar diferența dintre cele două părți perfect simetrice dă impresia unei rupturi, așa cum îi sugerează și numele.

Apusul soarelui peste Pagoda Leifeng

ayevuinchina.wordpress.com
ayevuinchina.wordpress.com

Orice apus este un spectacol, dar aici, spectacolul are propria spiritualitate.

Cele trei oglinzi ale Lunii (Three Pools Mirroring the Moon)

chinatourguide.com
chinatourguide.com

Cele trei pagode de piatră, în miniatură, care pot trece drept balize, au fost construite acum 800 de ani. La festivalul care are loc la mijlocul toamnei, pagodele sunt „accesorizate” cu lumânări, iar efectul vizual al apei, creat de acestea, este incredibil.

Lacul se întinde pe o suprafață de 6 kilometri pătrați, iar în apropierea sa sunt câteva insule ce oferă peisaje mitice. Acestea au fost luate drept model pentru crearea a peste 30 de alte lacuri din Asia. Așadar, turiștii sunt invitați să inspire mireasma florilor de lotus într-un decor de basm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.