Lastunul de casa (Delichon urbicum) este o pasare migratoare care soseste la noi in tara la mijlocul lunii aprilie si pleaca in luna septembrie sau octombrie. Traieste in toata Europa, Asia, ajunge in Siberia, Japonia si Africa.

Seamana cu randunica, dar are coada mai putin bifurcata. Penajul pe partea dorsala este de culoare neagra-albastruie, zona inferioara a spatelui si partea ventrala sunt albe. Picioarele sunt scurte, acoperite cu penaj alb. Are un zobor mai lent decat randunica si frecventeaza aceleasi zone ca si ea. Are lungimea de 13-14 cm, deschiderea aripilor de 28 cm, coada 6,5 cm, greutatea de 15-20 g.

Cuibareste langa locuintele oamenilor, uneori departe de acestea, facandu-si cuiburile in cladiri parasite, in mine, pe peretii stancosi abrupti. Cuibul poate fi ocupat mai multi ani consecutiv de aceeasi pereche, daca nu a fost ocupat intre timp de alte pasari. In general acesta este fixat de perete, in afara cladirii, este complet zidit, cu exceptia unei intrari inguste, rotunde sau ovale, in partea de sus.

Citește și:  Condorul californian (Gymnogyps californianus), cea mai mare pasăre din America de Nord

lastun

Este facut din granule de pamant moale luate de la marginea unei ape din apropiere, amestecate cu saliva, care ajuta la lipirea acestora de perete. Cuibul este consolidat cu fire de iarba uscata, iar in interior este captusit cu pene.

Femela depune trei pana la cinci oua albe, pe care le cloceste 14 zile. Puii sunt hraniti de ambii parinti o perioada de 25 de zile, apoi acestia incep sa zboare si sa-si caute singuri hrana. Lastunul de casa este o pasare insectivora, se hraneste cu insecte si muste, pe care le prinde in zbor.

Face parte din ordinul Passeriformes si familia Hirundinidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.