Luna august sau, în tradiţia românească, “Gustar”/”Secerar”/“Măselar”, este a opta lună a anului în calendarul gregorian, pe care îl folosim şi noi, astăzi, şi ultima lună de vară. Denumirea acestei luni vine din latinescul “Augustus”, nume dat în onoarea împăratului roman Octavianus Augustus (n. 63 i.Hr. – d. 14 d.Hr.), cel care s- a aflat pentru 40 de ani în fruntea Republicii Romane şi care a obţinut nenumărate victorii în cursul supremaţiei sale, dar, mai ales, in această perioadă a anului – luna august, favorabilă razboaielor.

Luna august, originea şi semnificaţia acestei denumiri
Luna august, originea şi semnificaţia acestei denumiri

Potrivit scrierilor lui Suetonius, unul dintre cei mai importanţi istorici romani, autor al operei “Caesarum XII vitae” (“Viaţa celor 12 Cezari”), în anul 8 i.Hr., Senatul roman a decis ca această lună să fie consacrată ilustrului împărat, iar dorinţa lui Octavianus Augustus a fost ca luna august să aibă 31 de zile, ca şi luna iulie, dedicată lui Iulius Cezar, unul dintre predecesorii săi.

Denumirea populară, “Gustar”, face referire la faptul că, în această perioadă a anului, se coc şi se gustă cele mai multe fructe şi legume, iar “Secerar” marchează “luna secerişului”. “Măselar” are legătură fie cu veriga de fier în care se fixează “măseaua coasei”, fie cu “măselariţa”, o plantă otrăvitoare, cu flori galbene, care înfloreşte în această perioadă şi care, în cantităţi foarte mici, dată fiind toxicitatea acesteia, are şi uz medical.

August, fructe de padure
August, fructe de padure

Din punct de vedere astronomic, în afară de fenomenul de Lună nouă, din data de 1 august, în noptea de 12 spre 13 august va putea fi văzută o frumoasă ploaie de Perseide, numite popular ”stele căzătoare”, în realitate fiind nişte particule aruncate de cometa Swift –Tuttle, descoperită în 1862, de către astronomul Lewis Swift, cometă care, în fiecare an, în această perioadă, ajunge în apropierea Terrei.

Joi, 15 august, va fi Lună plină, iar în noaptea de 30 august, a doua Lună nouă din aceeaşi lună caledaristică, motiv pentru care se mai numeşte şi Luna neagră. Precedenta Luna neagră a fost la data de 30 octombrie 2016, iar următoarea va fi la 22 mai 2020.

Luna noua
Luna noua

Fenomenul de Lună neagră se producde la aproximativ 32 de luni şi, pentru că în astfel de momente partea luminată a Lunii este prinsă în umbra Pământului, satelitul natural al Terrei nu mai poate fi văzut.

Citește și:  Nombrilismul – sensul şi originea cuvântului

Din punct de vedere mitologic şi astrologic, Luna neagră se numeşte “Lilith”. Aceasta ar fi fost prima soţie a lui Adam, cea de dinaintea Evei, izgonită din rai, , simbol al independenţei şi nesupunerii femeii în faţa bărbatului. De altfel, chiar numele ei, în ebraică (“layla”) înseamnă “noapte” şi este un derivat din sumerianul “lil” (“vânt”). Lilith, după ce a fost alungată din rai, legendele spun că îl ia de soţ pe şarpe (întruchipare a diavolului), răzbunându-se mai târziu pe Adam, când îl face să muşte din fructul interzis.

Pentru astrologi, Lilith este un simbol karmic, exprimând un “bagaj” adus dintr-o altă viaţă şi o “lecţie” care trebuie asumată în această existenţă, pentru că refuzul de a face acest lucru împiedică progresul personal. Luna neagră din 30 august 2019 este un alt prilej, spun astrologii, de a ne depăşi slăbiciunile, temerile şi de a evolua spiritual.

Astrologii mai subliniază că luna august, aflată sub semnul puternic al cifrei 8, este benefică pentru legătura cu eul nostru profund, favorizează intuiţia, energiile potenţiale, înţelepciunea şi cunoaşterea lucrurilor ignorate sau ascunse până la această dată, mai ales că luna august debutează şi se încheie cu Lună nouă. Data de 08.08. este cea mai potrivită pentru vizualizarea şi limpezirea lucrurilor pe care fiecare vrea să le aducă în existenţa sa.

Grau si flori de mac
Grau si flori de mac

Din perspectiva tradiţiilor, în luna august, calendarul creştin ortodox consemnează, la data de 6 august, “Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos” sau Probejenia/Obrejenia (cuvânt de origine slavă, însemnând “prefacere”/”transformare”), amintind de momentul în care, potrivit scrierilor biblice, Iisus devine strălucitor, se schimbă la faţă, pe Muntele Tabor, vorbindu-i lui Moise, Adormirea Maicii Domnului (Sântămăria Mare), la data de 15 august, când se comemorează “moartea” Fecioarei Maria şi ridicarea la Ceruri, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (“Sântion de toamnă”), la data de 29 august.

Supunându-se ciclurilor naturale, oamenii, în luna august, adună recoltele şi plantele de leac, culeg fructe, extrag mierea din stupi, pregătesc semănăturile de toamnă şi rezervele pentru iarnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.