Luna august sau, în tradiția românească, „Gustar”/„Secerar”/„Măselar”, este a opta lună a anului în calendarul gregorian, pe care îl folosim și noi, astăzi, și ultima lună de vară. Denumirea acestei luni vine din latinescul „Augustus”, nume dat în onoarea împăratului roman Octavianus Augustus (n. 63 î.Hr. – d. 14 d.Hr.), cel care s-a aflat pentru 40 de ani în fruntea Republicii Romane și care a obținut numeroase victorii în cursul supremației sale, dar, mai ales, în această perioadă a anului – luna august, favorabilă războaielor.
August este luna plină de evenimente astronomic semnificative, de la ploi de meteori până la alinieri planetare. Aceste fenomene nu numai că oferă spectacole ceresti uimitoare, dar au și o semnificație profundă în multe culturi, influențând horoscoape și credințe astrologice.
Reflectarea asupra acestei luni și a fenomenelor sale poate oferi o nouă perspectivă asupra modului în care universul și ciclurile sale sunt percepute și interpretate de diferite culturi. Pentru o înțelegere mai profundă a modului în care tradițiile și limbajul sunt conectate, consultați articolul nostru despre cum este corect: deseară sau diseară. Aceasta va ajuta la îmbogățirea cunoștințelor dvs. despre limbă și tradiții.
August, inițial cunoscută ca Sextilis în calendarul roman, a fost redenumită în onoarea împăratului Augustus. Această schimbare reflectă nu doar o simplă reetichetare a calendarului, ci și o recunoaștere a impactului și a realizărilor lui Augustus asupra Romei antice. Acest moment istoric subliniază importanța și puterea numelui, și cum acestea pot influența percepția noastră asupra timpului și a istoriei.
Potrivit scrierilor lui Suetonius, unul dintre cei mai importanți istorici romani, autor al operei „Caesarum XII vitae” („Viața celor 12 Cezari”), în anul 8 î.Hr., Senatul roman a decis ca această lună să fie consacrată ilustrului împărat, iar dorința lui Octavianus Augustus a fost ca luna august să aibă 31 de zile, ca și luna iulie, dedicată lui Iulius Cezar, unul dintre predecesorii săi.
Denumirea populară, „Gustar”, face referire la faptul că, în această perioadă a anului, se coc și se gustă cele mai multe fructe și legume, iar „Secerar” marchează „luna secerișului”. „Măselar” are legătură fie cu veriga de fier în care se fixează „măseaua coasei”, fie cu „măselarița”, o plantă otrăvitoare, cu flori galbene, care înflorește în această perioadă și care, în cantități foarte mici, dată fiind toxicitatea acesteia, are și uz medical.
Din punct de vedere astronomic, în afară de fenomenul de Lună nouă, din data de 1 august, în noaptea de 12 spre 13 august va putea fi văzută o frumoasă ploaie de Perseide, numite popular „stele căzătoare”, în realitate fiind niște particule aruncate de cometa Swift –Tuttle, descoperită în 1862, de către astronomul Lewis Swift, cometă care, în fiecare an, în această perioadă, ajunge în apropierea Terrei.
Joi, 15 august, va fi Lună plină, iar în noaptea de 30 august, a doua Lună nouă din aceeași lună calendaristică, motiv pentru care se mai numește și Luna neagră. Precedenta Lună neagră a fost la data de 30 octombrie 2016, iar următoarea va fi la 22 mai 2020.
Fenomenul de Lună neagră se produce la aproximativ 32 de luni și, pentru că în astfel de momente partea luminată a Lunii este prinsă în umbra Pământului, satelitul natural al Terrei nu mai poate fi văzut.
Din punct de vedere mitologic și astrologic, Luna neagră se numește „Lilith”. Aceasta ar fi fost prima soție a lui Adam, cea de dinaintea Evei, izgonită din rai, simbol al independenței și nesupunerii femeii în fața bărbatului. De altfel, chiar numele ei, în ebraică („layla”) înseamnă „noapte” și este un derivat din sumerianul „lil” („vânt”). Lilith, după ce a fost alungată din rai, legendele spun că îl ia de soț pe șarpe (întruchipare a diavolului), răzbunându-se mai târziu pe Adam, când îl face să muște din fructul interzis.
Pentru astrologi, Lilith este un simbol karmic, exprimând un „bagaj” adus dintr-o altă viață și o „lecție” care trebuie asumată în această existență, pentru că refuzul de a face acest lucru împiedică progresul personal. Luna neagră din 30 august 2019 este un alt prilej, spun astrologii, de a ne depăși slăbiciunile, temerile și de a evolua spiritual.
Astrologii mai subliniază că luna august, aflată sub semnul puternic al cifrei 8, este benefică pentru legătura cu eul nostru profund, favorizează intuiția, energiile potențiale, înțelepciunea și cunoașterea lucrurilor ignorate sau ascunse până la această dată, mai ales că luna august debutează și se încheie cu Lună nouă. Data de 08.08. este cea mai potrivită pentru vizualizarea și limpezirea lucrurilor pe care fiecare vrea să le aducă în existența sa.
Din perspectiva tradițiilor, în luna august, calendarul creștin ortodox consemnează, la data de 6 august, „Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos” sau Probejenia/Obrejenia (cuvânt de origine slavă, însemnând „prefacere”/„transformare”), amintind de momentul în care, potrivit scrierilor biblice, Iisus devine strălucitor, se schimbă la față, pe Muntele Tabor, vorbindu-i lui Moise, Adormirea Maicii Domnului (Sântămăria Mare), la data de 15 august, când se comemorează „moartea” Fecioarei Maria și ridicarea la Ceruri, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul („Sântion de toamnă”), la data de 29 august.
Supunându-se ciclurilor naturale, oamenii, în luna august, adună recoltele și plantele de leac, culeg fructe, extrag mierea din stupi, pregătesc semănăturile de toamnă și rezervele pentru iarnă.