Luna octombrie, a doua lună de toamnă în emisfera nordică, este a zecea lună a anului în calendarul gregorian, pe care îl utilizăm şi noi astăzi. Denumirea lunii vine din latinescul “octo” (opt), deoarece, în vechiul calendar roman, folosit până în anul 46 i.Hr., era a opta lună din an (anul fiind împărţit, la vremea respectivă, în zece luni).

În antichitate, romanii considerau că numai primele luni ale anului (care începea în luna martie) erau benefice, deoarece erau legate de un nou ciclu natural, de primăvară şi de planificarea muncilor agricole.

Luna octombrie
Luna octombrie

De aceea, numai numele primelor patru luni sunt legate de cele ale unor zeităţi tutelare: Martie (dedicată lui Mars, zeu al războiului, dar şi protector al muncilor agricole), Aprilie (consacrată Afroditei), mai (în onoarea zeiţei Maia, divinitate primitivă a fertilităţii şi a primăverii), iunie (luna Junonei, zeiţă a cerului, soţia lui Jupiter). Denumirea lunii iulie vine de la numele generalului roman Iulius Cezar, născut în luna respectivă. Numele celorlate derivă din numărul corespunzător lunii.

În tradiţia populară românească, luna octombrie este numită Brumărel. În această perioadă a anului începe să cadă bruma, anunţând sosirea anotimpului rece, nopţile sunt din ce în ce mai lungi. Acum este vremea recoltelor târzii şi se spune că, dacă luna octombrie va fi cu ploi şi multă brumă, ianuarie va fi mai blând, iar dacă vremea va fi bună, şi toamna va fi lungă.

Citește și:  Luna decembrie – originea şi semnificaţia acestei denumiri
Octombrie
Octombrie

Creştinii ortodocşi îi celebrează, în luna octombrie, pe Sfânta Parascheva (14 octombrie), pe Sfântul Apostol Luca (18 octombrie), pe Sfântul Mucenic Dimitrie (26 octombrie), pe Sfântul Dimitrie Basarabov (27 octombrie) şi Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie). Mai ales de Sărbătoarea Sfântului Dumitru, în spaţiul românesc, se leagă o serie de obiceiuri, cel mai cunoscut fiind “Focul de Sâmedru”.

“Focul de Sâmedru”, din ajunul zilei de Sfântul Dumitru, care presupune arderea ritualică a unui copac doborât din pădure, este, de fapt, o reminiscenţă a unui vechi ceremonial consacrat unui zeu indo-european, asociat morţii şi învierii naturii.

Toamna in octombrie
Toamna in octombrie

Din punct de vedere astronomic, în luna octombrie se pot observa Orionidele, meteoriţi (stele căzătoare) proveniţi din Constelaţia Orion, maximul acestui fenomen putând fi văzut în noaptea de 20 spre 21 octombrie. În noaptea de 27 octombrie, foarte vizibilă va fi planeta Uranus.

Astrologii consideră că primele zile ale lui octombrie sunt potrivite pentru a ne elibera de temeri şi prejudecăţi, iar în a doua jumătate a lunii vor funcţiona cu succes capacităţile noastre intuitive, concentrarea şi echilibrul emoţional. Despre cei născuţi în octombrie, se spune că sunt carismatici, echilibraţi, sensibili, generoşi, cu forţa interioară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.