Amplasată în inima teritoriului balcanic, Republica Macedoniei se învecinează cu Bulgaria, Serbia, Grecia și Albania. Serbia este o poartă de acces din nord și vest, către Macedonia, iar Grecia și Bulgaria, porți de acces din est. Această țară a ramas în  mare parte necunoscută fiind un paradis natural cu munți, lacuri și râuri, cu un ritm de viață diferit al satelor idilice pe care le găzduiește.

peisaj Macedonia

Istoria ei ilustrează faptul că aceasta ocupa jumătatea de vest din vechiului regat al Macedoniei. Macedonia istorică fost apărată de Roma și a purtat pecetea romană în anul 148 Î.Hr. După divizarea imperiului roman în anul 395, Macedonia a fost condusă de imperiul bizantin, până când Turcia a preluat țara, în anul 1371. Turcii otomani au dominat Macedonia următoarele cinci secole, până în anul 1913. În timpul secolelor al XIX – lea și al XX –lea a existat o luptă continuă între țările balcanice pentru posesiunea Macedoniei.

Prin tratatul de la San Stefano din anul 1878, care a încheiat războiul ruso-turc, Bulgaria a primit cea mai mare parte din Macedonia. Când a fost înfrântă de greci și sârbi, în cel de-al doilea război balcanic din anul 1913, Bulgaria a pierdut mare parte din teritoriile Macedoniei. Dintre aceste teritorii, unele au revenit Serbiei, iar restul s-a împărțit între Grecia și Bulgaria.

Skopje
orasul Skopje

Mare parte din arhitectura veche a capitalei ei, Skopje a fost avariată în timpul unui cutremur, dar, orașul a fost reconstruit. Astăzi se prezintă sub forma metropolei înfloritoare. Părți ale centrului istoric se pot vizita, printre ele enumerându-se o fortăreață medievala și un bazar în stil otoman.

Ohrid
Ohrid

Ohrid, orașul medieval, este o puternică atracție a regiunii de sud-vest. El situat într-un peisaj deosebit, pe marginea lacului și înconjurat de munți. Cea mai frumoasă colecție de icoane aici se află. Tot în Ohrid, Sf Clement a pus bazele primei universități slave. În secolele X și XI, Ohrid a devenit capitala țarului macedonean Samuil. Zidurile fortăreței care au supraviețuit până astăzi servesc pentru concerte de operă și piese de teatru.

Stațiunea montană Mavrovo este deschisă activităților pe toată durata anului – schi, drumeții și ciclism montan sunt câteva dintre sporturile care pot fi practicate. În satul Galichnik din apropiere, în fiecare vară are loc un festival folcloric, ce pune în scenă o nuntă tradițională. De asemenea, în Vevchani și Strumica au loc carnavaluri.

Vizitatorii interesați de fumusețea plaiurilor macedonene mai pot vizita Biserica Sfântului Mântuitor, pentru a vedea iconostasul sculptat. Tot în cartierul istoric se află caravanseraiurile – locațiile unde opresc caravanele – Kursumli An din secolul al XVI – lea și Suli An din secolul al XV – lea și băile Daut Pasha, cu cele două domuri mari și 11 mici. Acum este adăpostită o galerie de artă. Turiștii mai pot vizita moscheele care datează din perioada otomană, în special moscheea Mustafa Pasha din secolul al XV -lea și fortăreața Kale din secolul al X – lea. Lângă Skopje se află mănăstirea Nerezi și biserica Sf Pantelimon din secolul al XII -lea, cu fresce magnifice.

Bitola, al doilea oraș ca mprime din Macedonia, aflat la 18 kilometri de granița cu Grecia, emană simboluri istorice și nu trebuie ratat. Orașul a fost un centru important în timpul conducerii otomane. În apropiere sa se află runele orașului antic Heraclea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.