Familia Machilidae cuprinde 250 de specii de machilide – artropode sau archeognate de forma unor insecte fara aripi care traiesc in diferite habitate, in toata lumea, pe sub stratul de vegetatie aflat in stare de putrefactie de pe sol sau deasupra acestuia, pe sub bustenii culcati la pamant, pe sub pietre si plantele de la nivelul solului.

Aceste insecte au lungimea corpului de cel mult 1,2 cm si un colorit in nuante intunecate, gri-inchis sau maronii spre negru. Anumite specii au un aspect marmorat pus in evidenta de petele mici galbui sau gri ce apar pe o culoare de fond neagra.

Hrana acestor artropode consta din materii vegetale, resturi de plante, frunze, alge si licheni pe care ii culege in timpul zilei in timp ce misuna prin vegetatia de pe sol, prin paduri, pajisti si locurile stancoase. In perioada de reproducere femela isi depune ouale sub forma unor mici gramajoare in crapaturile din sol, pe sub pietre sau micile fisuri ale stancilor.

Citește și:  Cele mai interesante specii de gazelă

Machilide

In regiunile de coasta la Marea Mediterana traieste specia Petrobius Maritimus care alearga foarte rapid comparativ cu alte specii. Are lungimea corpului de 1-1,5 cm si un colorit gri-cenusiu.

Corpul este alungit, cilindric si aplatizat, capul bine evidentiat, picioarele scurte (cate trei perechi picioare pe partile laterale ale toracelui in zona anterioara), abdomenul format din 2-8 segmente, coada lunga si subtire si inca doua mai mici (toate poarta numele de cerci), anterele exagerat de lungi si ochii mari si proeminenti care aproape se ating intre ei, iar aparatul bucal foarte simplu alcatuit.

Aceasta machilida apare in zonele de coasta supralitorale (printre pietre si stanci) din toata Europa si Asia de Nord, ca specie a fost introdusa si in America de Nord, dar lipseste in China.

Video – Machilide:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.