Maimuta paianjen cu par lung (Ateles hybridus) traieste in padurile tropicale din nord-vestul Americii de Sud, in zona de frontiera intre Venezuela si Columbia.

Are capul mic, slabut, triunghiular, iar pe frunte prezinta o pata ingusta de blana de culoare alba. Pe corp blana este in general de culoare maronie, doar pe partile inferioare nuantele sunt mai deschise. Deoarece abdomenul acestei maimute este acoperit cu blana de culoare foarte deschisa, ea a fost numita ,,maimuta paianjen cu pantecele alb”.

Un exemplar adult ajunge la lungimea corpului de 42-58 cm, greutatea de 7,5-10,5 kg si lungimea cozii de 65-90 cm. Are coada foarte lunga cu rol de apucare, membrele subtiri si lungi cu cate patru degete, fata golasa si inchisa la culoare.

Aceste maimute sunt diurne, traiesc tot timpul in paduri unde se aduna in grupuri de peste 20 de indivizi, conduse de o femela dominanta si formate din subgrupuri familiare de 4-5 exemplare. Femelele fac un singur pui la trei sau patru ani, fapt ce face ca ciclul reproductiv la aceasta specie sa fie foarte lent.

Maimuța păianjen cu păr lung

Hrana lor este alcatuita din plante suculente, flori, frunze, dar si lemn putred. Fiind animale arboricole diurne, ziua sunt raspandite pe ramurile copacilor in cautarea hranei, iar noaptea se reunesc prin urlete de intampinare.

Citește și:  10 noi specii de plante si de animale descoperite pe glob

Traiesc in grupuri mici de aproximativ 5 indivizi care apartin unui grup mare de cca. 20 de exemplare, condus de o femela dominanta. Fiecare grup isi delimiteaza un anumit teritoriu a carui intindere este in functie de disponibilitatile de hrana care se gasesc in acea zona.

Femelele au o perioada de gestatie de 8 luni si fac un singur pui care la inceput sta prins de burta mamei apoi se tine de spatele ei. Ciclul reproductiv la femela este extrem de lent, ea face un pui la trei sau patru ani, tocmai datorita ritmului lent de dezvoltare a puiului. Acesta este dependent de mama o perioada mai lunga de un an de zile si ajunge la maturitatea sexuala abia dupa 4-5 ani.

Maimuta paianjen cu par lung este o specie pe cale de disparitie datorita distrugerii habitatului si vanatului excesiv. Face parte din ordinul Primates si familia Atelidae.

Video – Maimuta paianjen cu par lung (Ateles hybridus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.