Mamenchisaurusul (Mamenchisaurus hochuanensis) este o specie de dinozauri care are gatul cel mai lung dintre toate animalele preistorice descoperite vreodata. A trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, cu 145 milioane de ani in urma. Era un animal erbivor care prefera regiunile impadurile cu ape in apropiere. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1954 de catre paleontologul si profesorul universitar chinez Chung Chien Young, in China si Mongolia.

S-a estimat ca acest dinozaur putea ajunge la lungimea corpului (masurata de la bot la varful cozii) de 25 m, inaltimea totala de 16 m, lungimea gatului de cca. 11 m, inaltimea umerilor de 5 m si greutatea de 20-30 tone.

Acest animal se remarca prin gatul sau extrem de lung care ii conferea un mare avantaj in fata celorlalte specii de dinozauri erbivori, care se hraneau tot cu plante si traiau in aceleasi zone. Intotdeauna, stand pe labele membrelor posterioare el putea ajunge la frunzisul celor mai inalti copaci, la care celorlalte animale nici prin gand nu le trecea ca ar putea ajunge vreodata. Astfel isi putea selecta si alege frunzele cele mai fragede, chiar si cele situate in varful coniferelor.

Citește și:  Antilopa-ogar a lui Kirk (Madoqua kirkii), o specie originară din Africa

Mamenchisaurus

Gatul sau era sustinut de 19 vertebre, foarte mult alungite, de numeroase tije osoase, care il faceau sa fie foarte greu de indoit si muschi puternici, care il ajutau sa faca miscari lente si sa-si sustina capul. Astfel dinozaurul cand se deplasa in cautare de hrana isi tinea gatul in pozitie orizontala, formand deseori o linie dreapta cu sira spinarii. Gatul sau reprezenta jumatate din lungimea corpului, iar greutatea sa era contrabalansata de coada destul de lunga si robusta.

Capul sau era foarte mic, dar maxilarele prezentau dinti robusti perfect adaptati pentru a rupe si rontai frunzele si mugurii copacilor.

In sezonul de imperechere masculii isi foloseau probabil capul pentru a se lovi intre ei, in lupta lor pentru cucerirea femelelor. Atunci cand hrana lor era limitata probabil migrau in turme mari spre alte zone impadurite.

Aceasta specie este cunoscuta si sub denumirea de ,,soparla de Mamenchi” si face parte din ordinul Saurischia si familia Euhelopodidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.