Guanaco este o specie de lama care alaturi de alpaca sau vicunia formeaza o familie de animale patrupede care descind din vechile camile din America de Nord si mai ales America de Sud. Aceasta specie traieste mai ales in regiunile de preerie din sudul si vestul Americii de Sud. Multi zoologi au ajuns la concluzia ca asemanator cu vicunia si guanaco este crescut doar in conditii de captivitate, insa cu multi ani in urma existau mari efective ale stramosilor lor salbatici.

Din pacate numeroase exemplare au fost omorate (pentru carne, piele si lana) si astfel populatia loc s-a redus semnificativ. Aceste animale sunt suficient de blande si pasnice, de aceea sunt domesticite cu usurinta si manipulate fara probleme (mai ales cele tinere). Ele au capacitatea de a se deplasa cu usurinta pe teren deluros si accidental, astfel sunt folosite de multe ori la transportul marfurilor pe platourile Cordilierilor.

Aceste caravane traditionale de povara au aparut in Muntii Anzi inca de pe vremea civilizatiei Inca. Potrivit cercetatorilor guanaco a fost domesticit cu mult timp inainte ca America de Sud sa fie cucerita pentru prima data de spanioli. In secolul al XX-lea acest animal apare in turme in deserturile din ,,Tara de foc” in Patagonia de Sud si in stepele din Argentina. Astazi mici grupuri de guanaco apar doar in zonele montane, la altitudini de pana la 4000 m, in Anzii din Peru si in Patagonia.

Comparativ cu vicunia (care are lungimea corpului de 1,5-1,6 m si greutatea de 40-55 kg) guanaco este un animal mai mare si mai impresionant (poate avea lungimea de 0,9-2,1 m, inaltimea la greaban de 0,9-1,30 m si greutatea de 96-130 g). Are corpul acoperit de blana, in nuante variabile, de culori maronii-inchise si maronii-deschise pe partea dorsala, in tonuri crem-albicioase pe partea ventrala si zona interioara a picioarelor.

Gatul este foarte lung, are parul moale si lanos de culoare maronie, capul este mic in nuante de culori cenusii spre negru, iar coada este lunga de 24-27 cm, stufoasa, cu par lung maro-inchis. Urechile sunt mari cu marginile albicioase, botul este alungit cu buzele umflate, deasupra lui apar deschiderile nazale foarte bine evidentiate. Ochii sunt mari, au irisul de culoare inchisa. Membrele anterioare si posterioare sunt inguste, zvelte si flexibile, terminate cu degete copitate profund despartite.

Guanaco

Aceste animale traiesc in grupuri familiale conduse de un mascul si alcatuite din cel mult 4-7 femele si puii acestora. Astfel grupurile numara in total pana la 20 de exemplare. In perioada de imperechere (in lunile august-septembrie) masculii sunt agresivi intre ei, se musca, se lovesc violent cu picioarele, se scuipa si ridica picioarele din spate.

Dupa imperechere, femela naste un singur pui (in cazuri exceptionale si doi) dupa o perioada de gestatie de 11 luni. La nastere puiul este neajutorat, are corpul paros si ochii inchisi. Acesta este alaptat de mama sa timp de 4 luni, apoi trece pe hrana vegetala ca si adultii, alcatuita din frunze, licheni, ramuri de arbusti, ciuperci si ierburi. In functie de regiunea in care traieste puiul poate ramane in cadrul grupului pana la 1 an sau chiar pana la 2 ani (in sud).

Masculii tineri devin apoi independenti, formeaza la randul lor noi grupuri cu doar cateva femele tinere. Masculii batrani obisnuiesc sa fie solitari, sa aiba un stil de viata separat de grupul de care a apartinut candva. In caz de pericol guanaco are un mod caracteristic de a se apara, lasa dusmanul sa se apropie apoi il scuipa cu saliva in fata cu o putere si precizie incredibila, ori cu hrana vegetala ce se afla deja in gura sa sau pe care o regurgiteaza din stomac.

Guanaco este o specie vulnerabila, pe cale de disparitie, are denumirea stiintifica de Lama guanicoe, face parte din ordinul Artiodactyla, familia Camelidae. Aceste animale au fost apreciate de populatia din Muntii Anzi pentru carne, piele si lana. Carnea era considerata foarte gustoasa si pielea rezistenta (folosita de incasi la incaltaminte), iar lana excelenta folosita la franghii, tesaturi si paturi. Speranta de viata la guanaco in conditii de captivitate este de 20-30 de ani.

Video – Mamifere copitate – Guanaco (Lama guanicoe):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.