Zebra lui Grevy (Equus grevy) este o specie care traieste in estul Africii, in Abisiana de Sud si regiunile limitrofe. Denumirea ei vine de la numele lui Jules Grevy – presedintele Frantei si i-a fost data de catre guvernul din Abisiana in anii ´80.

Aceasta zebra se aseamana cu magarul prin faptul ca are capul masiv si urechile lungi. Are corpul acoperit cu dungi de la cap pana la copite, culoarea de baza este cea alba insa pare restransa din cauza dungilor negre. Abdomenul si baza cozii sunt de culoare alba, urechile sunt scurte, iar coada prezinta la capat un smoc de par cu fire albe si negre.

Inaltimea greabanului este de 1,56 m, lungimea corpului de 2,5-3 m, greutatea de 350-450 kg si coada lunga de 38-60 cm. Este considerata cea mai mare zebra dintre toate celelalte specii existente si impresioneaza prin aspectul sau general impunator prin gatul musculos si capul puternic. Dungile albe si negre destul de pronuntate au rol de recunostere sociala, dar si de creare a unui camuflaj pentru a-si ameti pradatorii.

Zebrele lui Grevy traiesc in cete mici, uneori chiar in zone deschise, in afara desisurilor. Masculii isi delimiteaza teritoriul prin gramezi de balegar, uneori pe areale destul de vaste, de pana la 8-10 km, iar femelele si puii se aduna in turme mai mici, razlete, pentru a paste, insa aceste asociatii in cete nu sunt pe termen lung.

Citește și:  Specii de mătăsari, păsări din familia Bombycillidae

Zebra lui Grevy

Comunicarea intre zebre se face prin zbierete si nechezaturi caracteristice lor. Fiind animale erbivore, hrana lor preferata este alcatuita din ierburi mai dure, scoarta de copac, muguri, frunze, care sunt mai greu de digerat de alte specii de bovine.

In perioada de reproducere au loc diferite conflicte intre masculi pentru cucerirea femelelor, unele dintre ele fiind chiar foarte dure, masculii se ridica in doua picioare, se musca, se lovesc cu membrele anterioare si arunca din membrele posterioare.

Dupa o perioada de gestatie de un an femela naste un singur manz care la inceput are un colorit maro cu negru pe un fond alb, iar mai tarziu dungile sale maro vor deveni negre. Zebrele ajung la maturitatea sexuala la varsta de 6 ani si traiesc o perioada de 22 de ani.

Aceasta specie este pe cale de disparitie datorita vanatului excesiv pentru pielea sa care este foarte cautata si se vinde la preturi foarte mari. Zebra lui Grevy face parte din ordinul Perissodactyla si familia Equidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.