Chitcanul mexican uriaș (Megasorex gigas) este un mamifer insectivor unic, endem din Mexic, care face parte din familia Soricidae.

In Mexic traieste o specie endemica de mamifer insectivor – chitcanul mexican urias (Megasorex gigas). Acesta apartine genului Megasorex, fiind de fapt singura specie de acest fel si face parte din familia Soricidae, a scorpiilor.

Caracteristicile anatomice și comportamentale ale chitcanului mexican uriaș

Chitcanul mexican urias are lungimea corpului de 8-9 cm, greutatea de 10-12 g si lungimea cozii de 4-5 cm. Dupa cum ii spune si numele, are corpul destul de mare si in acelasi timp compact, doar coada este scurta.

Interesant este botul sau proeminent si relativ ascutit cu ajutorul caruia sapa si rascoleste solul afanat, frunzele si vegetatia moarta de pe pamant in cautarea prazii formata din larve, viermi, paianjeni, miriapode si alte vietati mici.

Are corpul acoperit de blana maronie-inchis cu zone gri-maronii pe partea dorsala si in nuante asemanatoare, dar mai deschise pe partea ventrala. Ochii sunt mici, urechile minuscule, vederea slaba, iar mirosul bine dezvoltat.

Habitatul și distribuția chitcanului mexican uriaș

Arealul chitcanului mexican urias il formeaza, dupa cum ii spune si numele, regiunile din Mexic in special cele din sud-vest, cu paduri, zone de ses, cu sol umed, cu ierburi inalte si tufisuri, la altitudini de cel mult 1700 m.

Pana in prezent nu sunt cunoscute informatii privind modul lui de reproducere, sau de crestere a puilor si nici situatia acestei specii nu este confirmata. Cert este ca acesti chitacani traiesc solitar, asemanator altor specii de astfel de mamifere insectivore.

Chitcanul mexican urias face parte din ordinul Eulipotyphla, familia Soricidae. Aceasta specie a fost descrisa prima data in anul 1897 de cercetatorul american Clinton H. Merriam – un mare ornitolog si zoolog nascut in New York.

Curiozități despre chitcanul mexican uriaș

Chitcanul mexican uriaș este una dintre puținele specii de mamifere insectivore endemice din Mexic. Cu toate că trăiește solitar, această specie are o rată metabolică ridicată, ceea ce înseamnă că este activă în cea mai mare parte a zilei, chiar și în perioadele de secetă.

Interesant este faptul că vederea slabă a acestui mamifer este compensată de un simț al mirosului extrem de dezvoltat, permițându-i să detecteze prada cu o precizie impresionantă. În plus, studiile genetice recente sugerează că Megasorex gigas este strâns înrudit cu alte specii de chitcani din America Centrală, dar a evoluat distinct datorită izolării geografice.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.