In Mexic traieste o specie endemica de mamifer insectivor – chitcanul mexican urias (Megasorex gigas). Acesta apartine genului Megasorex, fiind de fapt singura specie de acest fel si face parte din familia Soricidae, a scorpiilor.

Chitcanul mexican urias are lungimea corpului de 8-9 cm, greutatea de 10-12 g si lungimea cozii de 4-5 cm. Dupa cum ii spune si numele, are corpul destul de mare si in acelasi timp compact, doar coada este scurta.

Interesant este botul sau proeminent si relativ ascutit cu ajutorul caruia sapa si rascoleste solul afanat, frunzele si vegetatia moarta de pe pamant in cautarea prazii formata din larve, viermi, paianjeni, miriapode si alte vietati mici.

Are corpul acoperit de blana maronie-inchis cu zone gri-maronii pe partea dorsala si in nuante asemanatoare, dar mai deschise pe partea ventrala. Ochii sunt mici, urechile minuscule, vederea slaba, iar mirosul bine dezvoltat.

Arealul chitcanului mexican urias il formeaza, dupa cum ii spune si numele, regiunile din Mexic in special cele din sud-vest, cu paduri, zone de ses, cu sol umed, cu ierburi inalte si tufisuri, la altitudini de cel mult 1700 m.

Citește și:  Cămile și alte specii de mamifere din familia Camelidae

Pana in prezent nu sunt cunoscute informatii privind modul lui de reproducere, sau de crestere a puilor si nici situatia acestei specii nu este confirmata. Cert este ca acesti chitacani traiesc solitar, asemanator altor specii de astfel de mamifere insectivore.

Chitcanul mexican urias face parte din ordinul Eulipotyphla, familia Soricidae. Aceasta specie a fost descrisa prima data in anul 1897 de cercetatorul american Clinton H. Merriam – un mare ornitolog si zoolog nascut in New York.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.