Dugongul – numit stiintific Dugong dugon – este o creatura lenta care face parte din ordinul Sirenia a sirenienilor sau, altfel supus, al vacilor de mare. Arealul sau este format din zonele de coasta din Africa de Est, Asia de Vest, Sud si Sud-Est, Insulele din Oceanul Pacific de Vest si Australia.

Acest mamifer marin lent are corpul hidrodinamic cu lungimea de 2,5-4 m si greutatea de 250-900 kg. Masculii sunt intotdeauna mai mici decat femelele si cantaresc mai putin. Prin conformatia sa deosebita este un sirenian tipic, iar fata de lamantin (care apartine aceluiasi ordin) are buza superioara diferita si inotatoarea caudala de forma unei semilune orizontale. Botul este unghiular, are o singura pereche de colti, iar in maxilarul inferior are o scobitura pronuntata.

Membrele anterioare sunt de forma a doua inotatoare, iar membrele posterioare sunt foarte mult reduse. Pe partea dorsala a corpului dugongul nu prezinta nici o inotatoare. Intregul corp este acoperit de piele groasa, cenusie-maronie pe spate si gri pe burta, de obicei fara par, sau la unele exemplare cu zone de par fin, moale si foarte rar.

Dugongii traiesc in grupuri mici de 10-20 de exemplare, in cazuri exceptionale ajung si la 100 de indivizi si obisnuiesc sa faca migratii sezoniere lungi, unele chiar de sute de kilometri, pentru a evita curentii din apele reci si in scopul de a urma cresterea plantelor marine cu care se hranesc.

Fiind animale erbivore hrana lor este alcatuita din vegetatia marina pe care o rup cu ajutorul buzei superioare ce este foarte mobila si mare. Hrana este cu usurinta zdrobita intre falcile puternice si cornoase de pe partea din fata a palatului si de pe maxilarul de jos si apoi macinata bine intre dintii incisivi si molari.

Citește și:  Specii de antozoare – Stiati ca…
Dugongul
Dugongul

Dugongul este un mamifer diurn, care in fiecare zi se deplaseaza din zonele de coasta spre largul marii, intotdeauna in functie de proviziile de hrana si maree. Este un animal lacom, mananca toata ziua, consuma aproximativ 15-24 kg de plante marine. Dusmanul sau cel mai mare este rechinul, insa si acesta deseori se retrage cand observa un grup mare de dugongi – impresia creata prin corpurile lor masive fiind destul de inspaimantatore.

In perioada de reproducere masculii rivalizeaza intre ei, devin agresivi pentru a-si castiga dreptul la imperechere cu femelele, scot sunete puternice si se lovesc cu botul. Fiind monogame, perechile formate raman impreuna pentru toata viata, intotdeauna fiind formate din mascul, femela si puii lor.

Femela are o perioada de gestatie de cel mult 14 luni dupa care naste un singur pui ce are la inceput lungimea de 1,2 m si cantareste 25 kg. Puiul este ocrotit si alaptat de mama, dar si de celelalte femele din grup si este intarcat dupa un an si jumatate.

Speranta de viata la dugong este de aproximativ 60-70 de ani. Aceasta specie este vulnerabila, in pericol de disparitie. Populatia locala l-a vanat pentru carnea, grasimea si oasele sale. De asemenea, dintii de dugong erau folositi pentru a imita perlele, inotatoarele erau transformate in amulete pentru a speria spiritele, pielea era folosita la realizarea incaltamintei, iar grasimea amestecata cu sare era folosita la hidroizolarea ambarcatiunilor.

Video – Dugongul (Dugong dugon):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.