Bettong aramiu (Aepyprymnus rufescens) este o specie de cangur-sobolan, un mamifer marsupial care populeaza o varietate de habitate, regiunile impadurite, pajistile si luminisuri de padure, savanele si stepele din Australia de Sud-Vest.

Are capul mare, botul alungit, ochii mari cu irisul de culoare neagra, urechile scurte, cu varful ascutit si acoperite de par. Corpul este dolofan, cu lungimea de 37-52 cm si greutatea de 2,5-3,5 cm. Coada este foarte lunga, poate fi de 34-40 cm, are rol prehensil de strangere a materialelor vegetale.

Blana este deasa alcatuita din fire de par lungi si aspre, de culoare maronie-roscata grizonata cu zone albe pe partea dorsala si albicioasa pe partea ventrala. De o parte si de alta a botului parul este astfel orientat incat formeaza doua benzi inguste, de nuante mai deschise comparativ cu restul corpului.

Bettogul aramiu isi construieste mai multe cuiburi pe pamant in padure, din ierburi, ferigi, ramurele si alte plante uscate. Acestea sunt mereu rezemate de trunchiul unui copac sau de un bustean de pe sol, foarte rar pot fi observate in zone deschise. Un singur exemplar poate avea 4-5 asemenea adaposturi, in forma de con, pe care le foloseste prin rotatie.

Bettong arămiu
Bettong arămiu

Hrana sa este caracteristica animalelor omnivore, consta din radacini, ciuperci, tuberculi, frunze, flori, iarba, mici animale nevertebrate si seminte. Cu ajutorul membrelor anterioare sapa dupa radacini si ciuperci, iar ocazional isi completeaza dieta cu gandacei, larve de insecte si resturi de animale moarte. Dusmanii cei mai mari ai acestui cangur sunt vulpile, care il vaneaza in numar mare.

Citește și:  Flamingul american (Phoenicopterus ruber), o pasăre parțial migratoare

Aceste mamifere marsupiale sunt nocturne, traiesc solitar, doar in perioada de imperechere masculii si femelele sunt vazuti impreuna alcatuind grupuri sociale. La aceasta specie femela se poate reproduce de trei ori pe an, din trei in trei luni. Are o perioada de gestatie de 22-24 de zile, dupa care naste un singur pui. Acesta cantareste foarte putin, este suficient de bine dezvoltat inca de la nastere, este alaptat si tinut in marsupiul femelei pana la varsta de 4 luni.

Dupa ce paraseste marsupiul puiul isi cauta hrana singur, dar mai ramane sub ocrotirea mamei sale pentru inca 7 saptamani, apoi devine complet independent. Speranta de viata la cangurul-sobolan este de aproximativ 8 ani in conditii de captivitate si mai putin in mediul sau natural.

Bettong aramiu face parte din ordinul Diprotodontia, familia Potoroidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Video – Bettong aramiu (Aepyprymnus rufescens):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.