Cangurul cu fata lata (Potorous longipes)Cangurul cu fata lata (Potorous longipes) este cunoscut si sub numele de cangurul-sobolan. Traieste in regiunile impadurite din sud-estul Australiei.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 38-41 cm si greutatea de 1,5-2,2 kg. Femela este intotdeauna putin mai mica decat masculul. Coada este foarte lunga comparativ cu dimensiunea corpului, ajunge la 31-33 cm, este de culoare maronie pe partea inferioara si neagra pe cea superioara.

Corpul este complet acoperit cu blana de culoare maronie pe partea dorsala si cenusie pe partea ventrala. Urechile sunt de marime medie, cu marginile rotunjite, botul ascutit prevazut cu cateva perechi de vibrize scurte, de culoare deschisa, iar ochii sunt mari si negri.

Cangurul cu fata lataAceasta specie se deplaseaza in salturi rapide, asemanator ca ceilalti canguri, pe membrele posterioare, lungi si musculoase, traieste solitar si isi cauta hrana noaptea. Cand sta pe loc se sprijina pe membrele posterioare si pe coada, iar cand alearga coada il ajuta in mentinerea echilibrului.

Este un mare consumator de ciuperci, radacini si tuberculi, hrana sa fiind doar completata cu insecte si plante verzi. Membrele anterioare sunt scurte dar puternice, prevazute cu gheare mari, tari si ascutite, pe care le foloseste la sapat sau pentru a apuca hrana. Isi construieste cuibul in vegetatia densa, sau in vizuini, pe sol.

Perioada de imperechere tine tot anul. Femela are o perioada de gestatie de o luna si o saptamana apoi face un singur pui care ramane prins de mamelon sa suga in marsupiu. Puiul este intarcat la varsta de 5 luni, dara ramane alaturi de mama inca o perioada de 8-12 saptamani. La aceasta specie femela poate fata si de doua ori pe an.

Principalii dusmani naturali ai acestui cangur sunt vulpile si pisicile salbatice. Cangurii tineri ajung la maturitatea sexuala la varsta de aproximativ un an, iar speranta de viata in mediul lor natural este de 7 ani.

Cangurul cu fata lata face parte din ordinul Diprotodontia, familia Potoroidae. Este o specie in pericol de disparitie.

Video – Cangurul cu fata lata (Potorous longipes):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here