In regiunile din sud-estul Australiei, in Tasmania si Victoria traieste un mamifer marsupial omnivor numit Bandicoot rasaritean dungat (Perameles gunnii). Numele sau vine de la arealul pe care il ocupa, dar si de la aspectul inedit – are trei dungi albe pe spate. In rest blana sa cu firele lungi si moi are un colorit inchis gri-maroniu pe partea dorsala sau uneori gri-masliniu, iar pe partea ventrala este gri-albicios sau alb-crem.

La maturitate acest animal cu urechi mari ca de iepure poate avea lungimea corpului de 27-35 cm si greutatea de 0,5-1,5 kg. Coada este alba si scurta, poate masura doar 7-11 cm. Capul este alungit, ingust si plat. Botul este lung si subtiat spre varf, mustatile lungi si albe, ochii mari ca doua margele negre.

Membrele posterioare sunt mai lungi si mai puternice decat cele anterioare, toate se termina cu degete lungi si gheare rezistente si ascutite. Femela prezinta un sac marsupial in care isi tine puii.

Bandicoot rasaritean dungat prefera zonele desertice, dar si cele cu paduri si vegetatie densa. De asemenea, traieste in locurile deschise, cu pajisti, ierburi inalte, margini de padure, in gradini si parcuri, in apropierea asezarilor omenesti, la ferme. Poate fi intalnit la altitudini de cel mult 1000 m.

Citește și:  Gaurul (Bos gaurus), una din cele mai mari bovine din lume
Perameles gunnii, Foto: zoo.org.au
Perameles gunnii, Foto: zoo.org.au

Habitatul sau este exclusiv terestru, iar hrana sa este specifica animalelor omnivore. Este activ noaptea si se bazeaza pe simtul mirosului foarte bine dezvoltat in prinderea prazii. Dieta sa este formata din mici mamifere, insecte si larve de insecte, gandaci, viermi, melci, soparle, fructe de padure, radacini si plante.

In perioada de imperechere masculul si femela pot fi vazuti impreuna, in rest traiesc solitar. Isi construiesc cuibul pe sol in tufisuri sau isi aleg o vizuina parasita pe care o captusesc cu ierburi uscate si vegetale din jur. Unele specii s-au adaptat atat de bine, incat isi fac cuibul si in copaci, in gradini sau cimitire. Perioada de reproducere poate avea loc pe toata durata anului, femela fiind foarte prolifica, la fel ca o iepuroaica.

Dupa o perioada de gestatie foarte scurta de 11-12 zile femela naste 1-5 pui, pe care ii intarca dupa 2 luni. In cele mai multe cazuri femela naste 2-3 pui. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 3-5 luni. Aceasta perioada poate varia in functie de sex si specie. Cand sunt in pericol, aceste animale marsupiale scot sunete stridente si devin agresivi.

Specia Bandicoot rasaritean dungat este vulnerabila, in pericol de disparitie.

Video – Bandicoot rasaritean dungat (Perameles gunnii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.