Mănăstirea Ieud, ce are hramul „Sfinţii Trei Ierarhi”, se află în comuna Ieud, judeţul Maramureşului. A fost înfiinţată de către credincioşii comunei cu ajutorul preotului Alexandru Brici, în anul 2003.

manastirea-ieud-judetul-maramures.jpg

Complexul monahal cuprinde o biserică din lemn şi o casă monahală. Specialiştii cred că aici a mai existat o biserică de lemn (în partea de sud-est a localităţii) ce a fost construită între secolele al XI – lea – al XII – lea.

turnul-de-la-manastirea-ieud-judetul-maramures.jpg

În această biserică, s-a scris „Manuscrisul de la Ieud” din anii 1391 – 1392, lângă biserică fiind construită o şcoală ce pregătea elevii în teologie pastorală, cântări bisericeşti şi scrierea de manuscrise. Astăzi, manuscrisul poate fi găsit la Academia Română din Bucureşti.

intrare-in-manastirea-ieud-judetul-maramures.jpg

În 1889, biserica este dărâmată de autorităţi, cei trei călugări ce trăiau acolo fiind evacuați pe motiv că este biserică ortodoxă. Arhivele spun că din lemnul bisericii a fost construit un centru commercial.

basorelief-din-manastirea-ieud-judetul-maramures.jpg

După mai bine de 100 de ani, preotul Alexandru Brici începe să facă demersuri pentru a reconstrui vechea mănăstire. Abia în 1993, după căderea comunismului, Justinian Chira, episcopal ortodox al Maramureşului şi Satmarului aprobă înfiinţarea noii mănăstiri pe locul vechii biserici.
Lucrările au fost terminate în 2003, noua biserică fiind construită din lemn de brad, turla având o înălţime de 60 de metri. Au lucrat la ea meşteri locali; Iconostasul a fost realizat de câţiva meşteri moldoveni.

Citește și:  Biserica de lemn din Ieud: Obiective turistice Maramureş

usa-sculptata-din-manastirea-ieud-judetul-maramures.jpg
interiorul-manastirii-ieud-judetul-maramures.jpg
panorama-cu-manastirea-ieud-judetul-maramures.jpg
candelabrul-din-manastirea-ieud-judetul-maramures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.