Manastirea Rila din muntii cu aceeasi denumire, Bulgaria, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO, si cu un aspect de fortareata la exterior, este cea mai mare si mai cunoscuta manastire ortodoxa din Bulgaria, precum si un loc cu adevarat impresionant, indeosebi pentru pelerini. Nu trebuie, totusi, sa omitem nici faptul ca istoria acestui minunat lacas sfant este, poate, la fel de spectaculoasa. In sud, la 117 kilometri de capitala Sofia, intr-o vale adanca, formata de Raul Rilska, Manastirea Rila dainuie de secole. Ba chiar, existenta sa plina de evenimente, unele fericite, altele totalmente nefericite, a inceput odata cu Ivan Rilski, conducatorul unei colonii de sihastri.

Manastirea Rila1

Acesta era cunoscut pentru puterile sale vindecatoare, poate si de aceea oasele sale erau foarte cautate de domnitorii medievali. De mentionat aici este faptul ca oasele celui care a ajuns sfant au fost mutate, in anul 1183, la Esztergom, pana cand, dupa mai multe interventii bizantine si deopotriva bulgare, au fost returnate manastirii, in anul 1469.

Cum se preciza mai inainte, Manastirea Rila a trecut si prin vremuri mai putin fericite, cand zidurile sale au fost puse la grea incercare, drept dovada, cladirile, la randul lor, au cunoscut permanente schimbari, fiind recladite dupa distrugeri succesive, ceea ce ne indreptateste sa consideram acest lacas sfant un simbol al rezistentei. In sfarsit, actualele constructii dateaza din anii 1830, o perioada in care Bulgaria avea sa cunoasca vremuri si mai frumoase, pana la urma, o perioada de inviorare pentru cultura nationala. In interiorul zidurilor, inexpugnabile din exterior, turistii vor fi uluiti de farmecul si marimea acestei structuri.

Manastirea Rila11

Totodata, impresionanta Biserica a Nasterii Domnului este cea mai mare biserica monahala din Bulgaria si curtea cu forma neregulata este inconjurata de patru randuri de frumoasele balcoane sprijinite pe coloane dungate si viu colorate. Parca asezate in dezordine, asa cum se vad de sus, acoperisurile din olane rosii si domurile nu fac decat sa intareasca impresia generala, lasand senzatia ca fiecare cladire in parte s-a ridicat de una singura, si nicidecum ca urmare a dorintei omului.

Dar, in acest loc, turistii si, bineinteles, pelerinii au sansa de a descoperi mai mult decat farmec. Impresionanta manastire gazduieste si un muzeu care contine remarcabila Cruce Rila, un crucifix cu doua fete, cioplit de fratele Rafael, intre anii 1790 si 1802. Mai mult decat atat, peretii bisericii principale sunt acoperiti cu fresce viu colorate, cu subiecte dramatice, care descriu grafic soarta diferita a sfintilor fata de cea a pacatosilor. Scenele sunt pe cat de impresionante, pe atat de graitoare pentru crestinism, dar, in particular, pentru ortodoxism. In anul 1961, avea sa fie declarata muzeu national, de guvernul Bulgariei, ca mai tarziu, sa fie inclusa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, mai precis in anul 1983.

Manastirea Rila111

Chiar si in zilele noastre, Manastirea Rila ramane deschisa circuitului turistilor si chiar si celor care vor sa vina in acest minunat loc sa se roage. Atat vizitatorii simpli, indiferent de religia lor, cat si crestin-ortodocsii pot fi cazati in “chiliile pentru oaspeti”, de altminteri, nu foarte mobilate. Insa nu trebuie sa uitam ca spiritul in care dainuie frumoasa manastire apartine supravietuirii, poate si de aceea staretul tine cu tot dinadinsul sa o pastreze ca loc de pelerinaj, asa cum a fost timp de peste 1000 de ani.

Si cu siguranta asa va ramane, intrucat vremurile zbuciumate nu sunt decat incercari menite sa intareasca zidurile si sa-i determine pe oameni sa creada in puterea lui Dumnezeu de a face bine. Apoi, nu trebuie sa omitem nici imprejurarile, natura parand ca s-a trezit doar pentru a proteja acest lacas sfant, pentru a-i face, in definitiv, pe oameni sa se simta in siguranta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.