Manchester este unul dintre marile orașe din Anglia, organizat din punct de vedere administrativ sub forma unui burg metropolitan în cadrul comitatului metropolitan al marelui Manchester în regiunea de nord vest. Orașul are o populație propriu zisă de 441.200 locuitori și se află în centrul unei conurbații cu o populație totală de 2.240.230 locuitori, fiind cea de a 3-a conurbație după capitală și West Midlands.
Manchester este unul dintre primele orașe industrializate ale lumii, fiind cunoscut rolul important pe care l-a avut în timpul Revoluției Industriale, în dezvoltarea mișcării muncitorilor și datorită rolului său internațional în manufacturarea materialelor textile, în secolul al XIX-lea fiind numit și Cottonopolis (orașul bumbacului).
Orașul Manchester este poziționat pe o suprafață în formă de bol, fiind învecinat în nord și est cu Dealurile Penninne și în sud cu Câmpia Cheshire. Centrul orașului se află pe partea estică a Râului Irwell, lângă confluența Râurilor Medlock și Irk. Centrul celei mai populate zone din Anglia, Manchester împreuna cu Salford si alte opt municipalități formează zona Marele Manchester, fiind renumit în lumea întreagă pentru influența sa în istoria industriei și a muzicii, precum și pentru echipele de fotbal.
Se spune că aici Ernest Rutherford a divizat pentru prima dată un atom, că este gazda celei mai cunoscute echipe de fotbal din lume, Manchester United, aici s-a întâlnit Rolls cu Royce. Climatul în general ploios nu este deloc străin britanicilor, fiind familiarizați cu acest tip de vreme insulară. În acest oraș se regăsesc peste 150 de limbi vorbite făcând din Manchester, orașul cu cea mai densă diversitate lingvistică din lume, comparativ cu alte orașe de dimensiuni comparabile. Patru locuitori din 10 vorbesc limbi diferite, dintre care unele foarte rare, precum nahuatl, de origine aztecă sau eleme, un dialect nigerian cunoscut doar de 3000 de oameni în lume.
Atracțiile unui oraș de asemenea avengură sunt pe măsură: Castlefield este una dintre așezările romane originale care este centrul rețelei de canale a orașului și un centru de transporturi cu o importanță istorica unică.
Muzeul Științei si Industriei din apropiere prezintă gara Liverpool, prima gara din lume. Un alt muzeu interesant este și Muzeul Imperial al Războiului, care se concentrează pe oamenii implicați în război, o clădire cu o arhitectura fantastica, aflat in Trafford Borough, lângă Stadionul Manchester United.
Universitatea Manchester, celebră în lume pentru că aici, printre altele, s-a sondat pentru prima oara atomul, a fost construit primul computer și a fost izolat elementul Vanadiu, Muzeul Urbis este o clădire de sticlă ce adăpostește un muzeu al orașului modern, Muzeul Național al Fotbalului, o superbă clădire modernă, cu un exterior format din aproximativ 2.200 de geamuri de sticlă aranjate în benzi orizontale şi care dispune de un sistem de răcire adiabatic utilizat în timpul verii și de un sistem de recuperare a căldurii necesar în timpul iernii pentru creșterea eficienței energetice.
Muzeul este dedicat fotbalului şi cuprinde cea mai mare colecție din lume cu peste 140.000 de articole sportive diferite, colecții şi fotografii aparținând FIFA, o cameră interactivă pentru copii şi un “Hall of Fame” realizat în amintirea celor mai buni jucători, manageri şi echipe de fotbal, intrarea în muzeu fiind gratuită. Muzeul din Manchester este locul unde atracțiile principale includ un schelet fosilizat de Tyrannosaurus Rex și măști de mumii pictate din epoca romana.
Biserica Sf. Maria care este cea mai veche biserica catolica post-reformista din țară, datând din 1794, conținând unele dintre cele mai mari capodopere artistice din Manchester, Catedrala Manchester, cea mai largă catedrală din Anglia, având stranele sculptate și un amvon interesant. Catedrala a fost înainte o fostă biserică care fost ridicată la rangul de catedrală în anul 1847 datorită creşterii considerabile a populației orașului şi este dedicată Fecioarei Maria, Sf. Denis şi Sf. Gheorghe. La începutul secolului al XVIII-lea până în prezent actuala catedrală a fost a treia clădire construită pe acest loc, pentru ridicarea turnului s-au folosit cca. 5.000 de tone de pietriș şi pietre de moară.
Primăria, aflată lângă Piața Albert este o clădire impunătoare, concepută în stilul neo-gotic victorian, realizată de arhitectul Alfred Waterhouse și considerată una dintre cele mai bune interpretări din lume ale arhitecturii renascentiste gotice, accesibilă publicului larg, care poate admira picturile murale ale lui Ford Maddox Brown, împreună cu Sala Sculpturilor cu statui aparținând unor personalități publice din epocile trecute și Sala Mare sau mozaicurile cu albine şi flori de bumbac stilizate sunt o altă parte atractivă pentru cei interesați de istoria locului.
Amplasat central, Turnul cu ceas al cărui Mecanism a fost pus în funcțiune în 1879 de către Gillett & Bland, cu inscripția („Teach us to number our Days.”) de pe cele trei fațade ale ceasului care sunt clar vizibile din Albert Square și cele 24 de clopote ale primăriei întregesc imaginea clădirii, o capodopera gotica impunătoare și un simbol al puterii si bogăției orașului Manchester din timpul Revoluției Industriale. Biblioteca John Rylands care este un dar pentru locuitorii orașului din partea văduvii bogate Henriquetta Rylands, ridicată în memoria soțului său John și este tot un obiectiv turistic important. Aici se poate vedea fragmentul Manchester, cel mai vechi fragment al Noului Testament găsit lângă Alexandria și datând din prima jumătate a primului secol.
Muzeul Istoriei Strămoșilor amenajat într-o veche, dar modern renovată stație de pompe hidraulice de pe Bridge Street, acesta fiind este singurul centru național dedicat istoriei muncitorilor din sectoarele industriale din Marea Britanie, oferă o incursiune fascinantă asupra condițiilor de lucru din industria bumbacului. Tot aici sunt White Lion Pub, cea mai veche tavernă din oraș datând din anul 1770, precum şi Beetham Tower, un zgârie-nori înalt de 168 metri, cu o structură dintre cele mai subțiri, fiind considerată cea mai înaltă clădire rezidențială din regat şi a patra ca înălțime din Europa.
Galeria de artă, creată de Sir Charles Barry, arhitectul clădirii Parlamentului, expun o frumoasă colecție de picturi pre-rafaelite. Tot în oraș un pod futurist construit la sfârșitul anilor 1990 care face legătura între orașele gemene Manchester și Salford este un punct de atracție pentru cei ce vizitează Manchesterul.