Marabu african este specie de barza destul de mare care, comparativ cu alte pasari ce fac parte din acelasi gen, nu este migratoare. De asemenea, se diferentiza de alte berze prin aspectul sau mai putin atractiv avand in vedere obiceiul de a sta pe cele doua piciorange lungi tinand spinarea cocosata. Apare in Africa tropicala in regiunile din sudul Saharei, in spatiile deschise sau mlastinoase, unde se hraneste cu mici animale acvatice si hoituri care, sunt deseori mai intai mancate in mare parte de hiene. Aceasta pasare obisnuieste sa-si faca cuibul din nuiele in copacii inalti. De multe ori apare in zonele unde sunt prezente si colonii de pelicani. Este o pasare foarte curajoasa, se lupta cu alte pasari de prada lovindu-le puternic cu ghearele picioarelor si ciocul imens descurajandu-le si alungandu-le. Uneori zboara spre coloniile de flamingo spre a le manca ouale si puii. Cel mai mare dusman al ei este leul care traieste in acelasi habitat in Africa.

Marabu african

Are lungimea corpului de 1,2 m si greutatea de 5-7,5 kg.

Penajul masculului se aseamana cu cel al femelei, pe partea dorsala este in nuanta de culoare cenusie-ardezie, iar pe partea ventrala alba. Aripile sunt foarte mari si negre, au anvergura de pana la 3 m. In timpul zborului isi tine aripile frumos deschise, picioarele intinse spre spate, planeaza elegant incat pare cea mai gratioasa pasare, unii spun chiar ca s-ar aseamana cu un vultur la inaltimi mari. In zona gatului se poate observa gusa imensa de forma unui ,,sac” creat prin latirea esofagului. Aceasta are lungimea de pana la 35 cm, un colorit rosiatic-deschis, ii creeaza un aspect bizar mai putin placut si a facut sa fie numita si ,,barza-gusata”, iar pe de alta parte trebuie spus ca indeplineste un rol important in depozitarea alimentelor si nu de decor cum au crezut initial multi oameni. Ciocul este mare si puternic, de culoare cenusie si in forma de pana, iar picioarele lungi cenusii, terminate fiecare cu cate 3 degete indreptate inainte si unul inapoi, toate prevazute cu gheare ascutite destul de mici.

Citește și:  Vulturul alb (Neophron percnopterus), cel mai mic vultur din Lumea Veche
Leptoptilos crumeniferus

Marabu african are denumirea stiintifica de Leptoptilos crumeniferus, face parte din ordinul Ciconiiformes, familia Ciconiidae. Aceasta specie este una din cele mai intalnite din pasarile din Africa, numarul de exemplare este mare, nu este nici pe departe in pericol de disparitie. Speranta de viata la aceasta pasare, in conditii de captivitate, este de aproximativ 40 de ani.

Video- Marabu african (Leptoptilos crumeniferus), barza-gusata din Africa:

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.