Marmosetul lui Goeldi este o primata care face parte din grupul marmosetelor si tamarinilor, fiind cea mai mare specie dintre acestia. Arealul sau este format din regiunile impadurite tropicale si mlastinoase din nord-vestul Americii de Sud, mai ales din Bazinul Amazonului, vestul Braziliei, Bolivia de Nord si Columbia de Sud. Este un mamifer arboricol care prefera mai ales padurile primare care sunt evitate de oameni si padurile de bambus.

Acest animal este rar si putin cunoscut. Are lungimea corpului de 22-23 cm si greutatea de 350-575 g. Blana sa este de culoare neagra, este alcatuita din fire de par lungi, mai ales impresioneaza acelea din zona gatului si a capului ce alcatuiesc un fel de capa sau coama deasa.

Dintii si forma craniului sunt ca la primate, insa maxilarele sale sunt inzestrate si cu masele de minte, lucru nemaintalnit la alte specii. La unele exemplare fata este de culoare alba, la altele insa este neagra. Membrele anterioare si posterioare sunt puternice si au degetele prevazute cu unghii in loc de gheare.

Doar degetul mare are gheara, aceasta este folosita pentru prinderea hranei, pentru cautarea insectelor in crapaturile scoartei copacilor sau pe sub pietre, dar si pentru scarpinatul in blana. Nasul este destul de mic si carn, iar ochii sunt rotunzi, au irisul de culoare maro-inchisa sau neagra. Coada este lunga si stufoasa, uneori depaseste si lungimea corpului, poate avea 25-33 cm.

Aceste primate arboricole sunt diurne, traiesc in padurile tropicale si zonele mlastinoase, din apropierea raurilor si paraielor. Nu apar la altitudini mari, urca pana la cel mult 500 m. Hrana lor consta din seva si clei de copac, dar si din fructe, insecte, larve de insecte, gandaci, lacuste, paianjeni, soparle, broaste, serpi si mici vertebrate. Cei mai mari dusmani ai lor sunt serpii, pasarile de prada, pisicile salbatice si animalele de prada mari.

Citește și:  Maimuța gelada (Theropithecus gelada), un gigant între babuini
Callimico goeldii
Callimico goeldii

Unitatea sociala este cea de grup, alcatuit din 10 exemplare stabile, unite intre ele din care fac parte masculi, femele si puii lor. Nici unul dintre ele nu se indeparteaza de ceilalti membri ai grupului foarte tare, are grija sa pastreze mereu contacul vizual cu ei. Sunt foarte atenti la ce se intampla in jur, iar in caz de pericol se anunta prin strigate de avertizare.

Sunetele lor sunt foarte variate, fluiera, striga, scartie, urla sau tipa si astfel comunica intre ei. Vocalizele sunt atat de puternice incat se aud de la 100 de metri distanta sau chiar mai mult. Sunt mamifere energice, fac salturi mari in copaci, sunt capabile sa depaseasca si o distanta de 4 m pastrand si aceeasi altitudine.

In perioada de reproducere femelele si masculii pot fi observati cum isi dau tarcoale. Impercherea dintre ei are loc in lunile septembrie-noiembrie, apoi femela face un singur pui dupa o perioada de gestatie de 155 de zile. Acesta este neajutorat la nastere si are nevoie sa fie ocrotit de femela.

Puiul are blana de culoare albicioasa, pare foarte diferit de adulti datorita acestui aspect. Timp de 2 luni puiul este alaptat apoi trecut pe hrana uscata ca a adultilor. Femelele ajung la maturitatea sexuala la varsta de 8-9 luni, iar masculii mai tarziu, la aproximativ 14-16 luni.

Marmosetul lui Goeldi are denumirea stiintifica de Callimico goeldii, face parte din ordinul Primates, familia Callitrichidae si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie.

Video – Marmosetul lui Goeldi (Callimico goeldii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.