Marsuinul fara dorsala este o specie de cetaceu care traieste in apele calde ale Oceanului Pacific si Indian. Frecventeaza in special apele de coasta ale acestor oceane si ale marilor adiacente lor. Este intalnit in Golful Persic, coasta de sud a Africii, de ambele parti ale Indiei, in apropierea Insulei Borneo, Ceylon si Peninsula Malay.

Unele exemplare apar in Marea Japoniei si in regiunea de sud a Arhipelagului Kurile. De asemenea inoata in zonele de coasta cu recife de corali, in golfuri, estuare si in avalul fluviilor mari din arealul de mai sus.

Stilul de viata al acestor marsuini nu este chiar usor de studiat.

Sunt mamifere care inoata in grupuri mici de 4-5 marsuini sau de cel mult 10-50 de exemplare. In cele mai multe cazuri traiesc solitar, foarte rar au obiceiul sa iasa in evidenta prin salturi inalte de pana la 2 m deasupra apei, ca alti marsuini.

Faptul ca nu prezinta inotatoarea dorsala ca alte specii de cetacee explica si numele specific de marsuinul fara dorsala. Acest lucru insa il avantajeaza, il face sa fie greu de observat atunci cand iese la suprafata apei si se rostogoleste usor spre a putea respira. Se poate spune ca aspectul sau seamana cu al unui delfin prin faptul ca are fruntea bombata si botul usor ascutit in forma de cioc, ce il diferentiaza de alte specii de marsuini. Un exemplar adult poate ajunge la lungimea corpului de 1,5-2 m si greutatea de 30-75 kg.

Marsuinul fara dorsala are maxilarele inzestrate cu 13-22 perechi de dinti ascutiti ca niste sabii cu ajutorul carora prinde moluste, cefalopode, crustacee si pesti mici din adancul marii si de pe fundul acesteia. Are inotatoarea codala orizontala formata din doi lobi simetrici, mari si lati, la fel ca la delfini sau alti marsuini. Inotatoarele pectorale sunt mari si alungite, musculoase, il ajuta sa inoate cu usurinta in apa.

Citește și:  Peștele-pilot (Naucrates ductor), află totul despre această specie
Neophocaena phocaenoides
Neophocaena phocaenoides

Pe partea superioara a corpului are o margine dorsala destul de ingusta care se intinde din dreptul inotatoarelor pectorale si pana spre coada. Tot corpul marsuinului este inchis la culoare, doar pe partea inferioara are o pata mare si mai deschisa la culoare. La fel de luminoasa este si zona de la barbie si pana la inotatoarele pectorale. Ochii sunt mici si rotunzi, simtul olfactiv nu este foarte bine dezvoltat, marsuinul navigheaza probabil dupa pipait si ecolocatie.

Perioada de reproducere are loc in luna octombrie. Femela naste un singur pui dupa o perioada de gestatie de 11 luni, care are la nastere lungimea de 52 cm. Acesta este ingrijit de femela o perioada de 6-15 luni.

Marsuinul fara dorsala are denumirea stiintifica de Neophocaena phocaenoides, face parte din ordinul Cetacea, familia Phocoenidae. Aceasta specie este amenintata de poluarea marina, deseurile aruncate de oameni, de prinderea accidentala in plasele de pescuit ale pescarilor, dar si de ciocnirile si loviturile puternice cu barcile cu motor. Desi numarul de exemplare a scazut in ultimii ani, marsuinul fara dorsala nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Marsuinul fara dorsala care face bule de aer in forma de inel: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.