Marsuinul sau delfinul-brun face parte din familia Phocaenidae (a delfinilor cunoscuti si cu numele de porci-de-mare). Aceasta specie populeaza in numar mare Oceanul Pacific de Nord, Marea Neagra si Oceanul Atlantic de Nord.

Marsuinul nu este un delfin foarte mare, are lungimea medie a corpului de 1,4-2 m si greutatea de 50-90 kg. Masculul este in general mai mic decat femela cu cel mult 12 cm. Ca aspect general acest delfin are corpul de 5-6 ori mai mare decat lungimea capului, iar zona dintre aripioarele pectorale si inotatoarea dorsala este mai groasa.

Marsuinul (Phocoena phocoena), Foto: ascobans.org
Marsuinul (Phocoena phocoena), Foto: ascobans.org

Unele exemplare adulte au lungimea corpului mai mare de 2 m.

Pe partea superioara si de mijloc a corpului apare inotatoarea dorsala care are o forma triunghiulara ce se aseamana cu cea de la rechini, baza ei este de doua ori mai mare decat inaltimea acesteia. Aripioarele pectorale sunt mari si alungite, au marginile usor rotunjite, iar in fata lor apare o dunga neagra care se intinde pana la barbie. Inotatoarea codala este specifica cetaceelor, orizontala, alcatuita din doi lobi simetrici. Partea dorsala a corpului are un colorit care variaza de la nuante de gri pana la cele negre, iar partea ventrala are tonuri de alb, crem si gri-cenusiu. Ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa. Maxilarele sunt inzestrate cu numerosi dinti in forma de sabie, (21-25 perechi de dinti pe maxilarul inferior si 22-28 pe cel superior). Acestia sunt folositi in prinderea prazii (pesti si vietuitoare marine nevertebrate) care inoata la adancimi de pana la 200 m. Acest delfin prefera in special pesti pelagici cum sunt bibanul, heringul, chefalul, hamsiile, anghila, dar prinde si foarte multe crustecee, cefalopode, alge si moluste.

Citește și:  Stegosaurus, dinozaurul cu acoperișul în spinare din Jurasicul superior

Marsuinul este un delfin care respira aer, poate rezista sub apa aproximativ 6 minute. In lunile de vara un exemplar adult consuma 5-7 kg de peste, iar vara mai putin. In perioada verii are loc reproducerea. Masculul si femela se imperecheaza cam in luna august, iar dupa o gestatie care dureaza 10-11 luni femela face un singur pui. Acesta are lungimea de 65-90 cm si greutatea de cel mult 5-7 kg. Puiul este ocrotit si ingrijit de mama timp de un an, primele 5 luni este alaptat, apoi mancarea sa consta din peste. Cei mai mari dusmani ai sai sunt balenele ucigase, rechinii, delfinii cu nas gros dar si oamenii. Pescarii prind marsuinul in plasele de pescuit subacvatice si astfel animalul se asfixiaza datorita lipsei de aer.

Marsuinul este o specie vulnerabila, considerata in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Phocoena phocoena, face parte din ordinul Cetacea, genul Phocoena.

Video – Marsuinul (Phocoena phocoena):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.