Matasarul japonez face parte din familia Bombycillidae, a pasarilor matasari. Aceste pasari sunt numite astfel datorita penajului deosebit alcatuit din pene matasoase. Exista 3 specii de matasari si inca 5 specii inrudite cu acestea. Dintre speciile inrudite fac parte 4 specii de muscari matasosi si specia Hypocolius din Asia de Vest.

Din grupul celor 3 specii de matasari propriu-zisi face parte si matasarul japonez care se reproduce in taigaua siberiana iar toamna migreaza spre Sud, in Coreea si Japonia. Celelalte doua specii se reproduc in regiunile din Europa de Nord, Asia de Nord si respectiv America de Nord. In lunile reci ierneaza in regiunile sudice ale acestor continente.

Matasarii sunt pasari care au corpul grasut, indesat si care se remarca prin creasta proeminenta de pe cap, alcatuita dintr-un smoc de pene – acesta fiind o caracteristica distincta a speciei. Matasarul japonez se diferentiaza de celelalte doua specii ale genului prin faptul ca are terminatiile penelor secundare de la aripi necerate. Lungimea corpului lor este cuprinsa intre 15-23 cm, in cazul de fata matasarul japonez este destul de mic, un exemplar adult are lungimea doar de 16-18 cm si greutatea de 54-64 g.

Matasarii sunt pasari arboricole, isi construiesc cuibul din fire de iarba uscate si crengute lungi, pe ramurile cele mai inalte ale copacilor. Sunt zburatoare puternice, iar hrana lor consta din fructe de padure, dar de multe ori este completata cu insecte pe care le prind din zbor. In perioada clocitului alcatuiesc colonii imprastiate, dar nu sunt foarte galagioase deoarece trilurile lor sunt blande si nu stridente ca la alte pasari.

Matasarul japonez este o pasare care prefera padurile mixte si de conifere, iar fructele sale preferate sunt afinele. Are penajul foarte frumos colorat. Pe partea ventrala este maroniu-deschis cu nuante galbui-rozii-albicioase, iar pe partea dorsala este in nuante gri-cenusii.

Citește și:  Specii de păsări înrudite cu pescărușii, todi jamaican (Todus todus)

Aripile sunt bine evidentiate prin dungi albastrui-deschis, rosii-visinii, negre si albe. Coada are o dunga rosie, iar dedesubt este de culoare galbena-aramie. Creasta este lunga si are nuante cenusii-aramii. Ochii sunt mari, rotunzi, au irisul de culoare inchisa, de obicei rosu-brun-intens. Deasupra lor are o dunga neagra care le accentueaza culoarea, iar gatul este negru si el pe partea de dedesubt.

Ciocul este mic, gros si negru, iar picioarele sunt scurte, gri spre negru, au cate trei degete indreptate inainte si unul inapoi, toate prevazute cu gheare lungi, ascutite si puternic curbate. Intre mascul si femela nu exista un dimorfism sexual pronuntat. Masculul poate fi diferentiat de femela cel mai usor prin remigele de la aripi colorate in visiniu.

In perioada de reproducere, iarna tarziu, femela depune 2-7 oua in cuib. Acestea au coaja de culoare gri-albastruie si sunt clocite de ea 12-16 zile. Dupa eclozarea oualor apar puii neajutorati care sunt ocrotiti si hraniti de ambii parinti cu larve de insecte bogate in substante nutritive si fructe. Perioada de crestere a puilor tine foarte putin, doar 3-4 saptamani, apoi acestia sunt destul de rezistenti sa zboare si sa devina independenti.

Matasarul japonez are denumirea stiintifica de Bombycilla japonica si este o specie amenintata, considerata ca ar putea ajunge in pericol de disparitie. Numarul de exemplare scade in special datorita comertului cu pasari salbatice cu penaj frumos colorat si triluri deosebite, dar si datorita pierderii habitatului natural.

Video – Matasarul japonez (Bombycilla japonica):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.