Insula Melville este situată în vestul Peninsulei Coburg, în zona Arnhem Land și nordul orașului Darwin, cunoscută în limba tiwi ca Yermalner. Insula se află în estul Mării Timorului, îndepărtată de coasta teritoriului de nord al Australiei. Comunitatea cea mai numeroasă pe insulă este Milikapiti cu 559 de locuitori din cei 1030 în total, urmată de satul Pirlangimpi (Pularumpi sau Garden Point), la 27 km vest de Milipakpiti, pe coasta de vest.

Tot aici trăiesc 30 de persoane în așezări individuale temporare izolate. O altă comunitate mică de pe insulă este Maningradans, care au dat numele așezării Pirlangimpi de pe insulă, Maningrida. Cu o suprafață de 5,786 km² Insula Melville este în categoria celor 100 de insule mari din lume, a doua ca mărime din Australia, după Insula Tasmania. Doar la 55 m spre sud este Insula Irrititu cu 1,60 km².

insulele Tiwi
insulele Tiwi

Insulele Melville și Bathurst formează împreună Insulele Tiwi. Primul care a găsit insula se spune că ar fi fost Abel Tasman în 1644. Mai probabil insula ar fi fost descoperită de către exploratorul portughez Philip Parker King (fiul guvernatorului zonei New South Wales, Philip Gidley King) în 1818, pentru că băștinașii cunoșteau câteva cuvinte portugheze deja când ajunseseră coloniștii britanici la ei. A fost botezată după Amiralul britanic Melville, care mai are o insulă cu numele său în Oceanul Arctic.

Citește și:  Shanghai - China: Orașe de vizitat

La scurt timp britanicii au încercat să se stabilească pe coasta de nord a insulei, la Fort Dundas (localitatea Pularumpi de azi), aceasta fiind printre primele încercări de colonizare a Australiei. De aici coloniștii s-au retras neputând rezista atacurilor băștinașilor, hranei puține și izolării, părăsind insula în 1829. Pentru a vizita insula este necesar un permis de vizită, ea aparținând aborigenilor, fiind un teritoriu protejat.

Aici se poate pescui, se poate înota sau vizita Centrul Jilamara pentru Artă sau Munupi Art Center de unde se pot cumpăra suveniruri, se pot practica diferite sporturi la Milikapiti Sports & Social Club. În Milikapiti sunt posibilități de cazare în condiții acceptabile, în mici cabane cu confort, camere dotate cu TV, aer condiționat, e-mail. Se poate achiziționa artă locală, picturi, litografii, obiecte din lemn, țesute sau din ceramică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.