Memorialul Crazy Horse este un complex de monumente, care inca se afla sub constructie pe o parte a muntilor Black Hills, in Dakota de Sud, Statele Unite ale Americii. De fapt, memorialul Crazy Horse este sculptat pe muntele Thunderhead, considerat loc sacru pentru multi indieni americani, desi, controversele alegerii unui asemenea loc au insotit multa vreme acest memorial din Dakota de Sud. Daca alegem sa vizitam Memorial Crazy Horse, vom merge spre destinatia noastra pe un drum lung, unduitor, care, treptat ne dezvaluie, totalmente pe neasteptate, o priveliste cu totul si cu totul aparte: o sculptura de dimensiuni imense pe o panta a muntelui, ce pare ca s-a format chiar din rocile dure ale muntelui.

Memorialul Crazy Horse1

Iar istoria acestei impresionante sculpturi a inceput in prima jumatate a secolului trecut, mai cu seama, in anul 1939, cand capatenia Standing Bear ii scria sculptorului polonez Korczak Ziolkowski, intrebandu-l daca doreste sa ridice un monument in onoarea indienilor americani din aceasta zona si nu numai. Intrebarea pe care Standing Bear i-a adresat-o arhitectului Korczak Ziolkowski avea, intr-un final, sa dea formele unui monument impresionant, poate unuia dintre cele mai mari si deopotriva controversate proiecte de memorial din toata istoria Statelor Unite ale Americii.

Planul, de altfel, indraznet al lui Korczak Ziolkowski avea sa fie continuat de familia sa. Spunem indraznet deoarece planul sau consta in realizarea unei sculpturi a lui Crazy Horse, cunoscut drept razboinicul Lakota. Acesta din urma si-a condus tribul in batalia de la Little Big Horn din anul 1876, atunci cand colonelul George Armstrong Custer si armata sa au fost omorati in cel mai teribil mod cu putinta.

Citește și:  Orasul Ratnagiri: Obiective turistice India - Ratnagiri

Memorialul Crazy Horse11

Astfel, sculptorul si membrii tribului Lakota au ajuns la un consens in ceea ce privea alegerea locului unde Memorialul Crazy Horse sa fie creat: locul avea sa fie muntele Thunderhead, iar de aici pana la iscarea unor adevarate controverse nu a fost decat un pas mici, multi indieni Lakota fiind jigniti de aceasta alegere, spuneau ei, ofensatoare, considerand ca acel loc sacru, in cele din urma, ar fi fost devastat.

Cu alte cuvinte, pentru acestia nu insemna mai nimic un astfel de memorial, atat timp cat un asemenea monument producea, la randul sau, si mai multe daune unui loc sacru. Sculptura, care la finalizare avea sa fie cea mai mare din lume, este cioplita cu o maiestri uluitoare pe o latura a muntelui, in urma unei serii de explozii controlate. Proiectul includea si un centru multifunctional pentru vizitatorii interesati de indienii americani, un muzeu al istoriei indigenilor americani, o universitate, dar si un centru de pregatire medicala a indienilor nord-americani.

Memorialul Crazy Horse111

De mentionat este ca, dupa cateva lupte duse la solul birocratiei, complexul a intrat sub proprietatea fundatiei non-profit Crazy Horse Memorial, care a ales sa nu se foloseasca in niciun chip de finantarea federala, acesta fiind, cel mai probabil, un raspuns negativ la felul in care autoritatile s-au purtat fata de acest proiect. In sfarsit, Memorialul Crazy Horse este o realizare incredibila, a carei maiestrie nu lasa loc de interpretari, dar si un izvor de cultura si istorie indigena americana nativa, atat de necesar unei lumi civilizate si nediscriminatoare.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.