Memorialul Victoria din Kolkata, India, a fost conceput de lordul Curzon, ca monument dedicat reginei Victoria a Regatului Unit si Imparateasa a Indiei. Acesta a organizat o strangere de fonduri pentru proiect si a angajat unul dintre arhitectii britanici faimosi din acea perioada, pentru a ridica o constructie cu adevarat impresionanta. Arhitectul Sir William Emerson a fost cel ales de catre lordul Curzon. Primul a conceput o constructie folosind stilul indo-saracenic, incluzand si elemente mogule. Gradinile, pe de alta parte, au fost concepute de Lord Redesdale si Sir David Prain. Dupa o indelungata perioada de constructie, cladirea a fost inagurata oficial la 28 decembrie 1921.
Edificiu grandios din marmura alba, situat in inima unei gradini cu o suprafata generoasa, de 25 hectare, Memorialul Victoria domina chiar si astazi centrul orasului, fiind una dintre cele mai frumoase constructii din aceasta regiune. Din punct de vedere arhitectural, pare sa reflecte clasicismul civic britanic contemporan, dar contine si referinte intentionate la cultura orientala. Marmura provine din aceleasi cariere din Makrana, in Jodhpur, folosite la construirea Taj Mahalului, iar domurile din colturi sunt construite intr-un stil cu influente mogule. Intreaga compozitie este incununata cu o statuie din bronz a reginei Victoria, inalta de 4,8 metri. Interesant este ca, desi statueata nu este tocmai o giureta, aceasta se roteste atunci cand vantul e suficient de puternic, ceea ce o face fascinanta pentru turistii norocosi sa o vada in “plin spectacol”.
Lateralele monumentului sunt legate prin colonade deschise si, la intrarea de sud, se afla o statuie a lordului Curzon insusi, la care se poate ajunge pe sub un arc de triumf comemorandu-l pe Eduard al VII- lea. In holul de la intrare se afla busturi de bronz si statui de marmura infatisand figuri regale, iar peretii sunt decorati cu picturi murale prezentand scene din viata reginei Victoria si texte din declaratiile sale imperiale.
In interior sunt expuse colectii importante de picturi, sculpturi, artefacte, carti si manuscrise, toate legate de regaliate si de imperiu. Memorialul Victoria din Kolkata, India, poate fi comparat cu Taj Mahal. Intre cele doua constructii exista similitudini destul de evidente, detalii care nu ne pot scapa in niciun chip. Exista, de pilda, un caracter indian pronuntat la ambele constructii, apoi, materialele folosite in ridicarea celor doua structuri sunt cam aceleasi.
Si stilul, in acelasi timp, transpare cam in aceeasi maniera in ceea ce priveste ambele cladiri, cu atat mai mult cu cat Curzon a insistat ca Memorialul Victoria sa fie construit din marmura alba. Exista, totodata, si asemanari intre formele celor doua cladiri, si anume intre memorial si Taj Mahal. In sfarsit, un lucru este cert: cele doua constructii se aseamana din multe privinte, insa chiar si asa, nu putem crede ca lordul Curzon si-ar fi dorit, intr-o oarecare masura, sa egaleze ca spectaculozitate vreo cladire deja existenta, la acele vremuri, in India.
In definitiv, Memorialul Victoria din Kolkata este un monument cu totul deosebit, unic, tocmai prin imbinarea elementelor arhitectonice, dar si specific acelei perioade. Si nu incape nicio indoiala ca este un exemplu graitor al arhitecturii indiene, arhitectura care a preluat, ce-i drept, si alte influente, fie ele straine, fie cunoscute si prin intermediul altor constructii cu aceeasi grandoare ca si Memorialul Victoria.