Dinozaurul Mononykus a fost o specie foarte mult analizata de catre cercetatori, prin aspectul ciudat a dat nastere la ipoteze diferite, la dezbateri aprinse, deoarece prin anumite parti anatomice se asemana cu o pasare, iar prin altele cu animalele de prada preistorice. Prin aspectul membrelor posterioare foarte lungi si forma oaselor aceasta creatura se apropia oarecum de pasarile din ziua de azi.

Labele erau mari, se terminau cu degete lungi si gheare tari, curbate si ascutite. Foarte interesante la aceasta specie erau membrele anterioare – formate doar dintr-un deget terminat cu o gheara puternica si ascutita. Conformatia oaselor arata clar ca acest dinozaur era un alergator excelent, se deplasa intotdeauna biped doar pe membrele posterioare foarte lungi si musculoase.

Foarte bine dezvoltate erau si oasele partii anterioare a trunchiului, chiar si insertiile musculare erau puternice, in concluzie dinozaurul avea capacitatea de a dezgropa cu usurinta vizuinele sau cuiburile animalelor de talie mica pe care obisnuia sa le vaneze.

Isi folosea ghearele de la membrele anterioare dar si cele de la membrele posterioare atat pentru sapat cat si pentru prinderea si omorarea prazii. Unii cercetatori credeau ca ghearele din fata erau utilizate mai ales la scormonit in musuroaiele termitelor – hrana preferata a acestor dinozauri.

Mononykus

Craniul era mic se asemana mai mult cu cel al pasarilor decat cu cel al dinozaurilor, botul era alungit de forma unui cioc puternic, cu varful ascutit. Ochii erau pozitionati pe partile laterale ale capului, iar narile deasupra partii superioare a ciocului.

Citește și:  Leonardo DiCaprio are în reședința sa un schelet de dinozaur

Acest animal preistoric popula savanele de pe teritoriul unde azi se afla Mongolia, fosilele sale arata ca a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 de milioane de ani in urma. Avea corpul acoperit cu piele groasa si solzoasa, mai ales pe membrele din spate, in rest prezenta un penaj primitiv care impiedica pierderea caldurii din organism. Gatul era mare, ingust si flexibil, iar coada era lunga si subtire, perfect adaptata pentru mentinerea echilibrului in timpul mersului.

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Mongolia, in anul 1987, iar pe baza lor paleontologii Pearl Altangarel, Mark Norell, Rinchen, James Clark si Luis Chiappe au descris aceasta specie in anul 1993 si au numit-o Mononykus olecranus. Aceasta creatura era foarte mica, lungimea sa a fost estimata la 1 m si greutatea la aproximativ 3-4 kg. Un exemplar de Mononykus – descris ,,pasarea-dinozaur” – este expus la Muzeul American de Istorie Naturala din New York.

Dinozaurul Mononykus face parte din ordinul Saurischia, familia Alvarezsauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.