Capitala Republicii Armene poartă numele Erevan. Acest oraș nu este unul oarecare, ci ascunde în sânul său moschei, locașuri de cult unde creștinii se roagă, dar și Universitatea de Stat din Armenia. Erevan este unul dintre cele mai vechi orașe, iar înainte de regimul sovietic, în acest oraș erau construite opt moschei istorice. Moscheia este locașul unde se roagă credincioșii, un templu de cult mahomedian.

Moscheea Albastră din Erevan1

Dacă veți călători în Instambul, nu aveți cum să nu vizitați și să fotografiați Hagia Sofia, Palatul Topkapi, și frumoasa Moschee Albastră.

Hagia Sofia este una dintre cele mai frumoase, imense, impunătoare și mirobolante clădiri din lume, aceasta a fost construită în anii 532 și 537 de împăratul Iustinian. Ceea ce îi conferă acestei moschei statutul ca fiind cea mai impresionantă este marmura albă și galbenă din care este creeată, cupola și tavanul fiind îmbrăcate în aur. Hagia Sofia mai întâi a fost catedrala Patriarhiei din Constantinopol, apoi moschee, iar astăzi spre bucuruia noastră poate fi vizită de către toți turiștii ce vin în Instambul, fiind unul dintre cele mai vizitate muzee.

Dacă veți vizita muzeul Hagia Sofia, nu aveți cum să nu vizitați și Palatul Topkapi. Construcția acestui palat a început în anul 1460 și a luat sfârșit în anul 1478.

Moscheea Albastră din Erevan11

Acest palat are în posesie nenumărate bogății, decorațiuni fascinante. Puteți admira Tezaurul Imperial, Relicvele Sfinte, Haremul, Consiliul Imperial, Camera de Audiențe și Terasa Imperială. Primul lucru care te întâmpină în palatul Topkapi este Poarta Imperială, ce te va duce la Prima Curte a palatului. A doua poartă se numește Poarta Salutului, vă veți putea plimba prin Curtea Ceremoniilor, ce găzduiește clădiri bizantine. Pavilionul Petițiilor, Biserica Sfânta Irina, cea de-a doua curte fiind Curtea Consiliului Imperial, Turnul Justiției, Poarta Fericirii sunt alte monumente fastuoase ale Palatului Topkapi ce le puteți vizita, admira și fotografia.

Frumoasa Moschee Albastră este în apropierea muzeului Hagia Sofia. Aceasta are o poveste, o legendă în spate ce merită cunoscută. Este construită de către Ahmet I, între anii 1609 și 1616.

Odată cu transformarea Hagiei Sofia în muzeu, Moscheaa Albastră a devenit principalul locaș de cult musulman unde creștinii se roagă. Ceea ce o diferențiază și o face deosebită de celelalte moschei, este faptul că are șase minarete cu 16 balcoane ce sunt decorate cu granit albastru, este construită din 20000 de bucăți de porțelan albastre, albe și verzi, având 260 de ferestre din vitraliu. Povestea ce stă la baza acestei grandioase construcții este că sultanul Ahmed I, din dorința de a construi cea mai frumoasă moschee, acesta i-a cerut arhitectului său, Mehmet Aga să aibă minerate din aur, adică din altin, dar arhitectul său a înțeles alti, adică șase.

Moscheea Albastră din Erevan111

Mehmet a construit moscheea cu șase minarete, ce a condus la anumite divergențe, deoarece cea mai sfântă moschee din Mecca, Moscheea Haram avea șase minarete. A mai fost adăugat încă un minerat Moscheii Haram pentru a evita o și mai mare dispută. O altă controversă iscată în timpul construirii acestei moschei este faptul că Ahmed, neavând bani pentru a construi din războaiele câștigate în semn de recunoștință, aceasta a luat suma necesară din banii statului. Nemulțumirea populației turcă a fost una foarte mare din motiv că erau neglijate unele regiuni sărace.

Dacă doriți să vizitați Moscheea Albastră, puteți intra prin partea de nord a clădirii, iar intrarea din partea de vest este cea principală, având accesul doar cei ce sunt musulmani.

Pentru cei care vor să viziteze este bine de știut că vara, începând cu ora 21:00, sunt puse la dispoziția vizitatorilor spectacole de lumini și sunt prezentări istorice.

Moscheea Albastră din Erevan1111

Cu siguranță după o călătorie în Turcia veți acumula noi cunoștințe atât despre obiceiurile musulmanilor cât și legate de istoria Turciei, iar clădirile sunt impresionante ce te fac să te reîntorci ori de câte ori ai ocazia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.