Muntii Beskidy sunt un lant de munti ce fac parte din Muntii Carpati, si se intind din Republica Ceha, ajungund pe la granita Poloniei cu Slovacia, pana in Ucraina Cel mai inalt varf este in Ucraina (in lantul Chornohora) si se numeste Hoverla avand 2 061 metri inaltime. Este urmat de Muntele Babia, din Polonia, cu 1 725 metri si de Muntele Pilsko, din Slovacia, cu 1557 metri inaltime.

Etimologia numelui Beskidy nu este in totalitate elucidat. Diversi lingvisti stipuleaza cum ca originea cuvantului ar fi tracica; altii observa ca numele este regasit in diversi munti din Carpati, dar si in zona balcanica (in Albania – bjeshke). O alta teorie speculeaza ca numele ar avea legatura cu Middle Low German – beshet/besket care inseamna bazin hidrografic.

Prima data au fost mentionati (Beschad Alpes Poloniae) in istoria scrisa, in anul 1269, apoi, in secolul XVII (Poloniae Alpe Biesczade), fiind notat rolul lor de delimitare intre Regatul Polonia din Rutenia si Regatul Ungariei.

Muntii Beskidy au o lungime de 600 de kilometri si o latime ce se intinde pe 50 – 70 de kilometri. O mare parte din suprafata lor se afla la granite de sud a Poloniei cu Slovacia si se intinde spre est pana in Republica Ceha si spre vest pana in Ucraina. Anumite portiuni ale sale separa bazinele Oder si Vistula de Eastern Slovak Lowland, astfel facand parte din Bazinele Hidrografice Europene.

In acesti munti se pot gasi portiuni bogate in paduri si carbuni (in trecut au fost bogati in minereu de fier); ecosistemele adapostesc o mica populatie de ursi, lupi si rasi. In Central Beskids se afla Babia Gora National Park (Polonia), iar in Slovacia se gaseste o portiune protejata numita Horna Orava Protected Landscape Area.

Citește și:  Catedrala metropolitana din Buenos Aires: Obiective turistice Argentina - Buenos Aires

Geografic ei sunt impartiti in doua mari categorii, conform divizarii Muntilor Carpati. Cele Doua parti se numesc Outer Western Carpathians si Outer Eastern Carpathians. In partea exterioara vestica sunt repartizati astfel: West Beskidian Piedmont (in Republica Ceha si Polonia), Western Beskids (Hostynsko-vsetinska hornatina in Republica Ceha, Moravian-Silesian Beskids in Republica Ceha si Slovacia, Silesian Beskids ce se afla la sud-vest de Bielsko Biala din Polonia, dar si in Republica Ceha; Zywiec Beskids, in Polonia), Polish Western Beskids (care sunt impartiti in Little Beskids, Makow Beskids, Island Beskids si Gorce Mountains), Central Beskids (Ostrava Beskids, in Polonia si Slovacia; Orava Magura, Orava Highlands, Kysucke Beskydy, in Slovacia;), Slovak Eastern Beskids (Cergov si Pieniny).

In partea estica a Carpatilor ei sunt distribuiti astfel: Central beskidian Piedmont (Pogorze Bukowskie, in Polonia), Low Beskids (Ondavska Highlands, in Slovacia; Polish Low Beskids si Slovak Laborec Highlands), Easteern Beskids and the Ukrainian Carpathians (Bieszczady Mountains in Polonia si Bukovec Mountains in Slovacia; Skole Beskids, Gorgany, Svydovets,Chornohora, in Ucraina). Datorita tuturor acestor subdiviziuni, pe toata suprafata lor exista o multitudine de nationalitati, culturi si traditii.

Reprezinta o atractie pentru turisti, mai ales datorita Bisericilor din lemn din Polonia, din Slovacia si Ucraina, dar si pentru nenumaratele statiuni de ski, ce devin din ce in ce mai populare.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.