Muntii Sierra Blanca sunt un lant de munti vulcanici localizati in New Mexico, in partea sud-centrala (pe suprafata tinuturilor Lincoln si Otero). Muntii au aproximativ 64 de kilometri lungime si se intind, in latime, pe 32 de kilometri.
Cel mai inalt varf se numeste Sierra Blanca Peak si are 3, 652 metri inaltime; se afla la 16 kilometri de Ruidoso si 48 de Alamogordo si face parte din Mescalero Apache Indian Reservation. Reprezinta cel mai inalt punct al statului New Mexico si, este, de asemenea, cel mai sudic punct din Statele Unite unde se afla ecosisteme alpine. Pentru vizitara lui, tribul Mescalero Apache trebuie sa elibereze un permis de acces, zona fiind protejata de ei (membrii tribului considera acele locuri sacre).
New Mexico este cunoscut ca unul din statele muntoase, lantul muntilor Sierra Blanca fiind inconjurat de alte trei formatiuni de munte. In sud, peste valea Rio Tularosa se afla Muntii Sacramento, in nord sunt Muntii Carrizo, iar in nord-est Muntii Capitan, Sierra Blanca fiind pozitionati la vest. Pe partea aceasta, la baza muntilor se afla Bazinul Tularosa, deasupra caruia se inalta cu 2 400 de metri. Aici se varsa Rio Ruidoso, Rio Tularosa, Rio Bonito si nenumarate paraie, cum ar fi Nogal Arroyo; toate aceste ape izvorasc din Sierra Blanca.
Orasul Ruidoso, aflat la poalele estice ale muntilor, este locul principal de atractie pentru iubitorii de drumetii si campare. De asemenea, varful muntelui “gazduieste” cea mai importanta statiune de ski din sudul tarii, numita Ski Apache. Desi varful face parte din Rezervatia tribului Mescalero Apache, Ski Apache este localizat undeva in padurea Lincoln National, fiind administrata de baroul aceluias trib din Muntii Gods.
Acest important obiectiv turistic al statului New Mexico s-a format din eruptii vulcanice. Are in componenta sa roci vulcanice, cum ar fi piroclastitele. Eruptiile au inceput cu 38 de milioane de ani in urma si au durat peste 12 milioane de ani; au produs, in principal, fluxuri de lava extrem de mari si brecii (roca sedimentara). A avut un volumul de produse erupte in jur de 770 kilometri cubi. Rezultatul activitatilor provocate de intruziunile sale au dus la formarea celui mai inalt varf al acestui lant muntos. Dupa perioada vulcanica, forma sa a mai fost modificata si de glaciatiunile din Pleistocen si eroziuni.