Murena zebra este un tipar asemanator unui sarpe care traieste la adancimi cuprinse intre 10-50 m in apele din Oceanul Pacific, Oceanul Indian, Marea Rosie, coasta de est a Africii, Hawaii, Guatemala, Insulele Galapagos, Marea Bariera de Corali si Golful Californiei. Acest peste are tendinta de a trai solitar, de a sta mereu ascuns pe fundul nisipos sau stancos al marilor si oceanelor, astfel incat i se vede doar capul din crapaturile de stanci si corali.

Solitară prin natura sa, murena zebră preferă să stea ascunsă în crevasele stâncilor și coralilor, ieșind doar pentru a-și vâna prada – crustacee, pești mici și alte vietăți acvatice.

Descriere fizică și caracteristici distinctive

Are corpul lung de forma cilindrica, foarte musculoas si turtit pe partile laterale. Capul este mare, are fruntea inclinata, rostrul scurt, rotunjit si falcile puternice. Maxilarele sunt inzestrate cu numerosi dinti lati cu marginile contondente perfect adaptati sa zdrobeasca cochiliile dure ale nevertebratelor acvatice cu care se hraneste.

Prin aspectul interesant si coloritul sau deosebit in dungi albe si negre poate fi usor de recunoscut si de aceea este numit si murena zebra. Pestii tineri au dungile mai deschise in maro si rosu. Coloana vertebrala este alcatuita la acest peste osos din 132-134 de vertebre.

Comportamentul și dieta murenei zebre

Exemplarele adulte au lungimea corpului de pana la 89 cm si greutatea de 10 kg, in cazuri exceptionale recordul de lungime este de 150 cm. Au coada de forma unei vasle, pielea este fara solzi, iar aripioarele pelviene si pectorale lipsesc.

Se hranesc cu pesti mici dar mai ales cu vietuitoare care au carapace sau cochilie, cu crabi, crustacee, arici de mare si moluste. Isi asteapta prada stand ascunse in crevasele coralilor sau crapaturile stancilor sau pleaca in timpul noptii in cautarea ei.

Gymnomuraena zebra

Murena zebră ca specie de acvariu

Poate fi achizitionat ca peste de acvariu dar trebuie tinut cont de faptul ca este o specie agresiva ce isi apara teritoriul si nu tolereaza orice peste in apropierea ei. Acvariul trebuie sa fie foarte mare de minim 250-300 litri, sa contina pietre si eventual corali, in care acest peste sa-si gaseasca adapost.

Acvariu ideal este cel de 600 litri iar ca ascunzatori se pot folosi tuburi cu diametrul destul de mare in care pestele sa se adaposteasca cu usurinta. Pe fundul acvariului se pune un strat de nisip, iar temperatura apei trebuie sa fie de 24-26ºC. Conform specialistilor reproducerea acestui peste in captivitate nu este posibila.

Murena zebra face parte din ordinul Anquilliformes, familia Muraenidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Rolul ecologic al murenei zebre în ecosistemele marine

Murena zebră joacă un rol important în menținerea echilibrului ecosistemelor marine. Prin dieta sa bazată pe crustacee și alte vietăți acvatice, contribuie la controlul populațiilor acestora, prevenind supraexploatarea resurselor de corali și alge.

În plus, comportamentul său de prădător nocturn o plasează într-o poziție cheie în lanțul trofic al habitatelor tropicale. De asemenea, murena zebră servește drept exemplu de adaptare la viața în ascunzișuri, ilustrând diversitatea biologică și complexitatea vieții marine.

Curiozități despre murena zebră

  • Murena zebră este una dintre puținele specii de murene care nu are solzi, pielea sa fiind complet netedă și acoperită cu un strat protector de mucus.
  • Această specie este inofensivă pentru oameni și nu are dinții ascuțiți, cum au alte specii de murene, deoarece dieta sa nu include carne dură.
  • Gymnomuraena zebra are o adaptare remarcabilă la viața solitară: se poate „închide” complet în crevase înguste pentru a se proteja de prădători.
  • Este considerată o specie „de tranziție” între tiparii obișnuiți și murenele mai mari, fiind un exemplu fascinant de evoluție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.