Familia Platysteiridae cuprinde 31 de specii diferite de muscari africani – păsări care sunt răspândite în Africa. Aceste păsări au corpul mic, de numai 8-16 cm și aparțin ordinului Passerifirmes. Se remarcă prin lobii colorați din jurul ochilor și penele lungi de pe partea dorsală a corpului care pot fi înfoiate, iar puful lor stă ridicat și zburlit pe spate.

Muscarii africani sunt păsări cântătoare și insectivore. Își fac cuiburile în copaci, la bifurcarea ramurilor, acestea au formă de cupă, iar ponta cuprinde 2 ouă.

Batis molitor
Batis molitor

Una dintre speciile africane este Batis molitor. Acest muscar apare în regiunile cu savane aride, cu păduri tropicale și subtropicale din Sudan, Mozambic, Gabon, Namibia, Tanzania, Zimbabwe, Uganda, Lesotho, Zambia și Kenya. Are lungimea corpului de 10 cm și coloritul penajului în nuanțe de gri, negru, cenușiu și alb.

Ochii sunt galbeni, iar în jurul gătului penajul este alb. Hrana sa constă din insecte și larve de insecte pe care le caută în frunzișul copacilor. În perioada clocitului, femela depune o pontă alcătuită din 2-5 ouă.

Batis margaritae
Batis margaritae

Specia Batis margaritae apare în pădurile tropicale și subtropicale din Angola, Zambia, Congo. Există două subspecii Batis margaritae margaritae și Batis margaritae kathleenae.

Batis minulla

Specia Batis minulla este răspândită în pădurile din Angola, Gabon, Congo.

Batis mixta
Batis mixta

Specia Batis mixta apare în regiunile împădurite din Tanzania de Nord și Kenya de Sud. Are penajul în alb și negru. În Uganda, Rwanda, Congo de Est trăiește specia Batis diops care preferă regiunile montane, de la altitudini mai mari de 1400 m.

Citește și:  Păsări arboricole - Arassari (Pteroglossus castanotis), aparține categoriei tucanilor
Specia Batis fratrum, Foto: buckhambirding.co.za
Specia Batis fratrum, Foto: buckhambirding.co.za

Specia Batis fratrum apare în regiunile cu savane, păduri tropicale și subtropicale din Africa de Sud, Mozambic, Zimbabwe.

Specia Batis crypta, Foto: avibirds.com
Specia Batis crypta, Foto: avibirds.com

Specia Batis crypta apare în pădurile din sud-vestul Tanzaniei și are lungimea corpului de 10 cm și greutatea de 10-15 g. Are ochii roșii, ciocul și picioarele negre, iar coloritul penajului în alb, negru, gri și maroniu.

Batis capensis
Batis capensis

Specia Batis capensis este întălnită în regiunile montane împădurite Africa de Sud și Zimbabwe. Masculul are capul gri, ochii roșii, gâtul alb, spatele negru-gri, iar abdomenul maroniu.

Specia Batis oculta apare în regiunile tropicale și subtropicale cu păduri din Guineea Ecuatorială, Sierra Leone, Liberia, Gabon, Congo, Camerun, Coasta de Fildeș, Ghana și Nigeria.

Specia Batis minulla, Foto: hbw.com
Specia Batis minulla, Foto: hbw.com

Specia Batis poensis apare doar în pădurile din Guineea Ecuatorială.

Batis soror
Batis soror

Specia Batis soror preferă pădurile montane din Kenya, Tanzania, Mozambic și Zimbabwe.

Batis senegalensis
Batis senegalensis

O altă specie din genul Batis este Batis senegalensis și trăiește în regiunile cu savane și păduri din Camerun, Gambia, Guineea, Niger, Senegal, Sierra Leone, Mauritania, Mali, Nigeria. Are ochii galbeni, iar penjaul în alb și negru.

Batis pririt
Batis pririt

Specia Batis pririt trăiește în regiunile din Africa Centrală și de Vest. Masculul are o coroană de pene gri pe cap, ochii galbeni și penajul în alb și negru pe restul corpului. Femela are zone crem pe gât și piept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.